Varšavská zoo jako zásadní místo odboje

Varšavská zoo jako zásadní místo odboje

Tisk

Ukryt zoo 200Přiznávám bez mučení, že jsem se začetla do knihy Úkryt v zoo na základě zhlédnutí stejnojmenného filmu. Přece jenom jsem si říkala, že v knize se dozvím víc a že musím zjistit, zda konec ve filmu mohl být reálný, protože mi přišel spíše jako zázrak.

 

 

Možná už osudy Varšavy znáte z knihy či filmu Pianista, nebo jste alespoň slyšeli o Varšavském povstání, možná se aktivně zajímáte o historii. Úkryt v zoo nabízí nový pohled do válkou zasaženého města a zavede nás do jednoho z nejzásadnějších míst polského odboje.

Manželé Jan a Antonina Žabinští se starají o zvířata v rostoucí varšavské zoo. Jan je muž s pevnými postoji, co řekne, to platí. Tonička je okouzlující žena, která má zvláštní nadání se ponořit do myšlenek a chování zvířat. Jejich domov zaplňují různí zvířecí nájemníci, a především jejich syn Ryś.

Do idylky rodinného života však zasahuje druhá světová válka. Mnoho zvířat je zabito během náletů. Rodina hledá úkryt a způsob, jak dál žít. Jan je ve spojení s polskou Zemskou armádou a dostává příležitost dostat se do polského ghetta, kam se vrací pod záminkou sběru odpadu pro krmení zvířat. Jenže kromě jídla s sebou vždy odváží někoho, komu se dá pomoci.

A tak se z bývalých kotců stávají dočasné i dlouhodobé domovy pro ohrožené obyvatelé Varšavy. Někteří jen přespí a putují dále, jiní se stanou součástí zvláštní domácnosti, která má svému účelu přizpůsobený režim. Kdyby však někdo na tajemství zoo přišel, stálo by to všechny zúčastněné život.

Film sice každodenní situace přibližuje, ale je spíše takovou romantickou představou skutečnosti. Naproti tomu kniha se snaží co nejlépe popsat tamější situaci, a to díky vzpomínkám tehdejších obyvatel a především syna Ryśe, který byl samozřejmě aktivním účastníkem a díky tomu nejinformovanějším pamětníkem.

Autorka zobrazuje válečnou dobu nejen v rodině Jana a Toničky, snaží se také ukázat, jak fungovala spletitá síť polského odboje. Nepíše zrovna románovou formou, ale spíše na jednotlivých příbězích nechá čtenáře skládat celkový obraz tehdejšího Polska. Diane Ackerman často využívá rozsáhlých popisů ze zvířecí říše, které bych já osobně vynechala, ale vzhledem k tomu, kde se většina příběhů odehrává, chápu její záměr. Co mi v knize trochu chybí, je alespoň stránka o dalších osudech rodiny Žabiňských.

Knihu doporučuji všem, kteří se chtějí začíst do napínavého pravdivého příběhu velmi statečných lidí, kteří se nebáli riskovat svůj život pro druhé. Nenásilnou příběhovou formou se dozvíte spoustu zajímavých a zásadních informací.

Ukryt zoo

Úkryt v zoo: Skutečný příběh z válečné Varšavy/The Zookeper´s Wife: A War Story
Autor: Diane Ackerman
Přeložil: Václav Petr
Žánr: krásná literatura
Nakladatelství Triton
Rok vydání: 2017
Počet stran: 288
Hodnocení: 87 %           
Zdroj foto: www.tridistri.cz
http://www.tridistri.cz/ukrytvzoo?ItemIdx=0


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pale&coy a její městské lišky

PaleAndCoy perex.jpgPísničkářka Eliška Míkovcová, vystupující pod pseudonymem pale&coy, oslovila svou hudbou příznivce melancholické hudby, spojené s výraznými melodiemi a promyšlenými texty. Spolu s hudebníkem a moderátorem Radia 1 Zdeňkem Lichnovs...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jak si Židům žilo v Čechách, na Moravě i ve Slezsku

zide perexTeprve v uplynulých třech desetiletích začaly cíleněji také u nás vycházet knihy domácích i zahraničních pisatelů, které se zabývaly dějinami židovského etnika v českém prostoru – namátkou zmíním aspoň spisy Bedřicha Noska, Lenky Matušíkové, Alex...

Z archivu...


Literatura

Outsideři se představují v pohodové young adult

kluk napravo 200Pod značkou Red v Našem nakladatelství vyšel první díl ze série Outsideři od Kate Stewart, který nese název Kluk napravo.

 

...

Divadlo

Studenti Divadelní fakulty JAMU se vydali za Hamletem současnosti

hamlet 200V kulisách současné Kodaně se setkává pět mladých lidí. Podobají se Shakespearovým postavám? Variace na téma Hamlet now s průnikem do naší bezprostřední reality. To vše představuje tematické okruhy autorské inscenace Být i nebýt 11.21, jejíž pre...

Film

Zlodějka knih – skvělý zážitek v knižní i filmové podobě

zlodejka 200Konec třicátých let v Evropě, Hitler u moci, nad mnoha skupinami lidí se stahují mračna. Tou dobou se matka dvou dětí rozhoduje je dát do pěstounské rodiny, protože její vlastní bytí je ohroženo. A tak se setkáváme s Liesel, které začíná úplně ...