Soutěže Gloria musaealis a Muzea roku

Soutěže Gloria musaealis a Muzea roku

Tisk

gloria 200Vyhlášení 15. ročníku prestižní soutěže muzeí Gloria musaealis a druhého ročníku klání o nejpopulárnější muzeum s názvem Muzeum roku se uskuteční 17. května 2017 v Obecním domě v Praze.

 

 

Soutěž Gloria musaealis je vyhlašována ve třech kategoriích; Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku a Muzejní počin roku. Uzávěrka přihlášek je 28. února 2017. Pořadatelem  je Asociace muzeí a galerií České republiky.
V prvním ročníku soutěže Muzeum toku 2015 byl kromě jiného oceněn Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše, Moravské zemské muzeum se svojí pobočkou Mendelianum a Slovácké muzeum v Uherském Hradišti se svojí pobočkou Památník Velké Moravy ve Starém Městě.
Soutěž o nejpopulárnější muzeum vychází z hodnocení návštěvníků portálu www.do-muzea.cz a vyhlašují ji jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis Ministerstvo kultury ČR, Asociace muzeí a galerií ČR a Český výbor ICOM.

gloria1

O soutěži Gloria musealis

Ke vzniku soutěže vyhlašovatele vedla snaha přispět ke všeobecnému zvýšení prestiže muzejních institucí a posílení obecného chápání smyslu jejich existence jako strážců významné části národního kulturního dědictví. Prostřednictvím Národní soutěže muzeí Gloria musaealis vzniká prostor k větší medializaci problematiky českého muzejnictví, , a to jak ve vztahu k jeho obecným problémům, tak i významu konkrétních muzejních institucí. Kromě toho soutěž podporuje zdravé konkurenční prostředí uvnitř oboru. Výsledky XV. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis 2016 budou slavnostně vyhlášeny u příležitosti Mezinárodního dne muzeí 17. května 2017.
Muzejní instituce také mohou od roku 2015 získat Cenu Muzeum roku – ocenění od veřejnosti. Soutěž je vyhlašovaná jako součást Národní soutěže muzeí Gloria musaealis a zaměřuje se na hodnocení návštěvníků. Cílem soutěže je propagovat obor muzejnictví i činnost muzeí a galerií mezi širokou veřejností, získat zpětnou vazbu od návštěvníků a napomoci tak ke zlepšení muzejní práce.
Muzea a galerie v České republice pečují o více než 65 miliónů sbírkových předmětů, ročně připraví na 2 000 výstav a navštíví je přes 10 milionů návštěvníků.  

gloria2

Foto: autor, www.cz-museums.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kreslím jako každý, od té doby, co mi dali do ruky tužku

vaclav-moravecCo nám na sebe prozradil ilustrátor Petr Vyoral, patron naší výtvarné soutěže? Přečtěte si náš krátký rozhovor a třeba se i nechte inspirovat. Povídat si totiž budeme hlavně o tom, jak se stát ilustrátorem knih.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Radmila Zrůstková: Zdravě a syrově

Zdrave a syrove 200Hurá, konečně nějaká ta kniha o syrové stravě (vitariánství, raw food) od české autorky. A jsem si jako obyčejná ženská, kulinářská experimentátorka a mlsná kočka, naprosto jista, že paní Radku si zamilujete. Nejen pro její velice...

Z archivu...


Literatura

HumbookFest odstartoval předprodej a zveřejnil kompletní program

Humbook maláPrávě dnes odstartoval předprodej vstupenek na literární festival pro mladé s názvem HumbookFest. Pořadatelem již čtvrtého ročníku je opět společnost Albatros Media a její přidružená nakladatelství. I tentokrát se můžete těšit na bohatý progr...

Divadlo

Zlínské divadlo čekají dvě kulturní neděle

 

divadlo zlin 200Městské divadlo Zlín má stále zavřeno, ale čekají je dvě neděle s divadlem, alespoň ve formě audio a online.

...

Film

Film Zkrocená hora má deset let

zkrocena hora 200To mezi náma je na teď. Já teplej nejsem. - Já taky ne...  Kdo z filmových fajnšmekrů by si nevzpomněl na deset let starý americký film Zkrocená hora, který v sobotu 28. února reprízoval druhý program České televize.  I když snímek zí...