Eggenberkové. Historie jednoho šlechtického rodu

Eggenberkové. Historie jednoho šlechtického rodu

Tisk

eggenberkove 200Nakladatelství Lidové noviny vydalo v ediční řadě Šlechtické rody Čech, Moravy a Slezska knihu Anny Kubíkové Eggenberkové - Z bankéřské lavice na knížecí stolec.

 

 

Knížecí rod Eggenberků zanechal v českých dějinách sice jen krátkou, ale ne bezvýznamnou stopu. Eggenberkové vládli nejen nad Českým Krumlovem a celým jeho obrovským panstvím, ale také jako jeden z mála aristokratických rodů  na území českého království se mohli pyšnit knížecím titulem. Nicméně činili tak toliko ve třech generacích; záhy vyhasli na nedostatek mužských následovníků, a jejich roli i majetek převzali Schwarzenberkové.

eggenberkove1

Eggenberkové patřili mezi nejvýznamnější šlechtické rody v rakouských i českých zemích. Do Čech přišli během třicetileté války v 17. století. Českokrumlovský zámek získal Jan Oldřich z Eggenberku v roce 1622 od císaře Ferdinanda II. za prokázané služby a finanční výpomoc. Jeho syn Jan Antonín I. z Eggenberku se účastnil roku 1638 diplomatické cesty do Vatikánu, při které papeže Urbana VIII. informoval o volbě nového římského císaře. K této cestě si dal zhotovit tzv. zlatý kočár, který je dnes součástí expozice zámku Český Krumlov. S českým prostředím se sžil až Antonínův syn Jan Kristián I. z Eggenberku, který si zvolil českokrumlovský zámek za své rezidenční sídlo. Proto se rozhodl, že nechá zámek barokně přestavět. Na jeho dvoře se dařilo umění, hudbě, divadlu, malířství i architektuře. Jelikož se ze svého sňatku s Marií Arnoštkou ze Schwarzenberku nedočkal žádného potomka a protože štýrská větev rodu rovněž vymřela na počátku 18. století, přešel veškerý rozsáhlý eggenberský majetek na jejich nejbližší příbuzné - na Schwarzenberky.

eggenberkove2

V jižních Čechách vlastnili řadu dalších panství jako Prachatice, Netolice, Vimperk, Chýnov, Orlík či Zvíkov. Od roku 1625 razili vlastní eggenberské mince. Eggenberkové, kteří pocházeli ze Štýrska, nosili ve stříbrném poli tři černé zlatě korunované havrany, držící v zobácích zlatou korunu. V roce 1598 byli povýšeni do říšského panského stavu a roku 1623 do knížecího stavu. Ani ne stoletou českou historií Eggenberků a jejich významným kulturním přínosem v epoše nastupujícího vrcholného baroka se zabývá kniha, jež kromě počátků a historie rodu obsahuje také kapitoly o eggenberských sídlech, kultuře a umění na jejich vévodském dvoře, eggenberských mincích a pečetích atd. Z obsahu knihy: Původ eggenberského rodu; Eggenberská sídla; Kultura a umění na eggenberských dvorech.

eggenberkove3

Anna Kubíková  je česká historička a archivářka. Vystudovala archivnictví na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Brně. Po absolutoriu nastoupila  jako archivářka do Státního oblastního archivu v Třeboni. Od roku 1973 pracuje ve státním okresním archivu v Českém Krumlově. Knižně vydala několik biografií. Zaměřuje se především na dějiny Jižních Čech.

Eggenberkové - Z bankéřské lavice na knížecí stolec. autor Anna Kubíková. Vydalo Nakladatelství Lidové noviny 2016, vázaná, 344 stran, bohatě ilustrováno (barevná příloha, mapy, rodokmeny).

www.nln.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisérka Eva Toulová: „Tvorba filmu je vždycky risk.“

Toulova 200Eva Toulová je mladá česká režisérka, spisovatelka a výtvarnice, která se dnes věnuje převáženě režii. Má na kontě několik knížek, za sebou celovečerní film Šťastná, dokument Camino na kolečkách a jejím posledním počinem je film Jak se moří reviz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Krajina středověké Prahy

KrajinaStredovekePrahy perexVíce než půldruhého století – od Tomkova Dějepisu města Prahy - se rozvíjí průzkum pražské lokality coby centra české kotliny, v posledních desetiletích obohacený o archeologické poznatky. Ty jsou často jediným zdr...

Z archivu...


Literatura

Jména čísel odhalují nacistické zvěrstvo

cisel200Nakladatelství Ikar ve společnosti Euromedia Group vydalo novou knihu německého publicisty Hanse-Joachima Langa, autora knihy Ženy z bloku 10, v níž odkrývá další zločiny vědců a lékařů ve službách nacistické ideologie. Kniha nese název Jména čísel, s ...

Divadlo

Jak moc se může lišit subjektivní zkušenost a to, co považuje za skutečnost justice?

Na-prvni-pohled perexTessa Ensler (Marie Štípková) je elitní obhájkyní. V soudní síni se cítí jako doma a její práce ji nesmírně baví. Aby vyhrála, je ochotná udělat cokoliv. Promyslet dokonalou taktiku, pokládat správné otázky, po kterých mohou nás...

Film

ANIFILM začíná již za týden a představuje své porotce, hosty a program

anifilm perexMezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM začne v Liberci promítat své filmy už za týden a na svém webu www.anifilm.cz již zveřejnil svůj denní program. Vedle programu mezinárodních i národních soutěží nejnovějších animo...