Hrad Bečov vydal další poklad – archivní vína za miliony

Hrad Bečov vydal další poklad – archivní vína za miliony

Tisk

Becov 200Při objevení Relikviáře sv. Maura pod podlahou kaple hradu Bečova v roce 1985 byl objeven ještě jeden poklad; 133 lahví prvotřídního vína, koňaku a šampaňského. Další tři lahve našli archeologové v roce 2011. Až dnes se však podařilo nález ohodnotit, a to na minimálně 20 milionů korun.


Vinný poklad, který je uložen ve speciálním depozitáři na hradě, analyzovali přední sommelieři. Cenu vín z 19. století odhadli minimálně na 20 milionů korun. Z unikátní sbírky 136 lahví vína, koňaků i šampaňského, pocházejících převážně z let 1890 až 1899, jich má mnoho částečně zachovanou i etiketu. Lze tedy bezpečně určit nejen původ, ale i konkrétního vinaře, od kterého pochází a dokonce i obchodníka, jenž vína prodával. Každá láhev má hodnotu minimálně 200 tisíc korun. Jedná se tak zřejmě o nejcennější nález vín na území ČR. Ve vinné sbírce můžeme nalézt hlavně francouzská vína, jako bordeaux či burgundské, ale i portské. Dochovalo se i několik lahví šampaňského Součástí sbírky je i několik lahví ikonického vinařství Chateau d`Yquem se stále čitelnou vinětou.

Becov1


Celá sbírka pochází ze soukromého majetku rodiny Beaufort – Spontin, která po vydání tzv. Benešových dekretů musela opustit republiku. Před odchodem nechali vzácný Relikviář sv. Maura a lahve ukrýt pod podlahu hradní kaple. Poklad byl objeven až po dlouhých čtyřiceti letech. Sbírka vzácných lahví se nacházela v zásypu bečovské hradní kaple.

Becov2


Národní kulturní památka hrad a zámek Bečov se nachází v západní části České republiky nedaleko  lázní Karlovy Vary, na pravém břehu řeky Teplá, uprostřed romantické krajiny Slavkovského lesa.

Becov3


Sídlo oplývá bohatými dějinami a kulturními či tradicemi; hlavním turistickým lákadlem je bezesporu soubor výjimečných historických a uměleckých architektur, z nichž nejcennější je gotický hrad, renesanční palác a barokní zámek. Od roku 2002 je zde veřejnosti trvale prezentována unikátní románská ostatková schránka - relikviář sv. Maura, druhá nejcennější zlatnická památka České republiky.


www.npu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Inspiraci nacházím v každodenním životě,“ říká Daniel Barták, který uspěl v naší literární soutěži u poroty i čtenářů

daniel bartak literarni soutezNa jaře letošního roku jsme vyhlásili literární soutěž. Soutěžící měli napsat erotickou povídku. Je pravdou, že hned na počátku si porotci museli vyjasnit i to, co je ještě erotika a co už je za hranou… V ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Téma stále přitažlivé: husitství a husité

husite perexPetr Čornej (*1951) patří mezi naše nejznámější historiky, kteří se zabývají českým středověkem, především dobou husitskou. Zaměřuje se tedy především na první půli 15. století. Samostatně vydal řadu knih, na dalších spolupracoval. Jeho studie ...

Z archivu...


Literatura

S touto příručkou nebude pozorování ptáků žádná věda

Pozorovani ptaku 200V nakladatelství Kazda vyšla Příručka k pozorování ptáků s podtitulem Vybavení, postupy, příprava a praxe. Ocení ji jak profesionálové, tak laici milující přírodu a opeřená stvoření.

 

...

Divadlo

Zahraj to znovu, Same. Kultovní komedii plnou chytré a osvěžující zábavy uvede Vršovické divadlo MANA

Zahraj to znovu Same 200Komedie, která nezklame. Hra Woodyho Allena plná vtipných, nadčasově platných hlášek o partnerství a smyslu života, která sny staví do kontrastu s životní realitou. To je nová inscenace Zahraj to znovu, Same, kterou od 2...

Film

V prosinci vstoupí do kin dokumentární film o kapele Už jsme doma

SvetloPRozsviť světlo, ať je vidět je název nového celovečerního dokumentárního filmu, který je dvojportrétem lídra alternativní a dnes již legendární kapely Už jsme doma Miroslava Waneka a jejího dvorního výtvarníka, malíře Martina Velíška. Jen těžko bychom v Čechách našli dvojic...