Sylva Lauerová a okamžiky mezi dokonalostí

Sylva Lauerová a okamžiky mezi dokonalostí

Tisk

Klan Sylva L perexBásnířka Sylva Lauerová se před časem spojila s fotografem Tomášem Pickou, aby spolu s ním a jeho fotografiemi zachycujícími nevšední okamžiky baletních vystoupení žáků Taneční konzervatoře Brno – p.o. , realizovala projekt s názvem Klan létajících lidí. Požádala jsem ji, aby nám tento výjimečný experiment přiblížila. Kromě jiného se dozvíte, že chystá i novou knihu!

 

 

Přála jste si někdy umět létat?
Samozřejmě, kdo by si nepřál!

A co „létací sny“ – měla jste nějaké takové? Vyprávějte! 
Měla jsem a stále mívám „létací sny“. Levitace patří k těm nejkrásnějším snovým zážitkům. Létávám nad kopcovitou krajinou, shlížím na překrásné přírodní scenérie, občas se proletím i nad střechami měst.


Klan Sylva LSylva Lauerová, foto: Kiva
 

K uspořádání výstavy vás inspirovaly fotografie Tomáše Picky, které zachycovaly momenty z baletních vystoupení studentů Taneční konzervatoře Brno. Pro účel výstavy se tvořily snímky nové? Pokud ano, podělíte se, prosím, o proces a atmosféru jejich vzniku?
Ano, Tomáš Picka vytvořil i řadu nových snímků, ale stále jsme v koncepci Klanu z velké míry setrvali u fotografií vzniklých spontánně při zkouškách či baletních vystoupeních žáků konzervatoře. Tomáš se časem zaměřil na okamžiky, o kterých věděl či předpokládal, že se mi budou líbit a budou se k pojetí výstavy hodit. Finální podoba konceptu se koneckonců vyvíjela po dobu mnoha měsíců a zrála. V žádném případě neukazujeme balet tak, jak by návštěvník výstavy fotografií mohl očekávat. Ba naopak – zachycujeme okamžiky „mezi“ dokonalými baletními pózami, hledáme v nich emotivní významy a zcela jiná sdělení, než je precizní baletní rutina. A fotografie prezentujeme naprosto netradičním způsobem.


Klan 6Stín radosti


Projektu Klan létajících lidí se v rolích tanečníků účastnili pouze studenti, nebo byl přizván i nějaký profesionál?
Absolventi Taneční konzervatoře Brno se po ukončení studia samozřejmě stávají profesionály, tedy pokud chcete – ano, nejenom studenti.

Jistě jste kladla důraz i na výběr kostýmů, případně líčení – spolupracoval s vámi někdo v tomto směru, nebo jste využila svých osobních zkušeností?
Na líčení ani na kostýmy jsem nekladla vůbec žádný důraz. Ba naopak. Potměšile se raduji z toho, že i vy očekáváte výstavu, která představuje baletní umění ve své klasické podobě, s dokonalým líčením a opulentními kostýmy. Není tomu tak. Nechte se překvapit.


Klan 3Horizont


Kdo další se na projektu podílel?
V polovině příprav jsem si uvědomila, že fonický experiment, na jehož realizaci se mnou spolupracoval herec Národního divadla Brno Petr Bláha, by se dal obohatit i o minimalistickou hudbu. Tomáš mi doporučil hudebníka Jaroslava Kobylinského. Oslovila jsem ho a on nadšeně souhlasil. Zpočátku jsem se obávala, zda se nám podaří najít společnou řeč, protože jsem měla zcela jasnou hudební vizi a k tomu jsem i velmi tvrdohlavý člověk, zcela oddaný své myšlence. Klaplo to a já mám velkou radost, že spojení s Jaroslavem Kobylinským učinilo Klan celistvým. Na přípravě se samozřejmě podílela i manažerka nakladatelství Van Aspen Bára Kozáková, která při realizaci všech mých projektů stojí za realizační stránkou věci, a mistr zvuku Dan Marek se společností HD Production.


Klan 5

Nyní tedy proběhne výstava, kterou mohou návštěvníci zhlédnout do 24. září 2015 v prostorách Galerie Architektury Brno. Lze prozradit, jak bude koncipována? Zamíří i do dalších míst či měst?
Rozhodně zamíří i do dalších míst republiky. Na sociálních sítích a v médiích bychom ji pak rádi představili u příležitosti celostátního Dne poezie. Do té doby ji ponecháme v komorní verzi, ve které bude prezentována ve výstavních prostorách GABu. Neříkám to náhodou, možná by bylo lépe o Klanu létajících lidí hovořit jako o komorní multimediální prezentaci než jako o výstavě.

Nabízí se otázka, zda projekt fonického experimentu, multimediální umělecké prezentace ještě nějak „poroste“... Například zda se nepřesune na divadelní prkna a nebude realizován naživo.
Fonický experiment mě velice baví, takže předpokládám, že Klan je pouze dalším milníkem jedné z tvůrčích cest, po které jdu.

 

Klan 2Zatmění


Zjevně ráda experimentujete. Který váš experiment vás nebo vaše okolí nejvíce překvapil svým výsledkem?
Mezi návštěvníky autorských čtení jsou nejoblíbenější exkurze do světa experimentální poezie doplněné o ukázky jednotlivých směrů poetického experimentu. Pro mě má v této chvíli samozřejmě největší význam právě Klan. Je výrazným krokem novým směrem.

Vaši literární fanoušci již netrpělivě čekají na nějakou novou knihu, v kuloárech se proslýchá, že opravdu něco chystáte. Můžete to potvrdit? Ať se máme na co těšit. 
Nadšeně jsem se upsala vydavatelství Mladá fronta a opravdu si vážím toho, že mě zařadili hned vedle těch nejzvučnějších jmen do nejvyšší kategorie jimi vydávaných autorů. Na zápěstí si tedy nesu vypálené „AAA“ a nejpozději na začátku listopadu se v knihkupectvích objeví SEXY strategie, kniha, která směřuje k moderní a chytré ženě, kterou chce pobavit, umožnit jí, aby si odpočinula, a možná jí i trochu fouknout na bolístku. Rukopis je v tisku a já se těším i bojím zároveň. Reakce jsou prozatím velmi pozitivní... Uvidíme.

 

Klan 1Jen krátký okamžik bolesti


Vaše aktivity jako by byly bezbřehé. Jak to děláte? Měla byste pro naše čtenáře nějakou radu, jak co nejlépe uskutečňovat své vize a sny?
Jsem bláznivý workoholik, prostě přišel čas, kdy si to musím přiznat. Doba meditací a božského klidu je dávno pryč a tak zcela prostě a přízemně připouštím, že své sny a přání vkládám do drobné kapitalistické manufaktury vlastního těla a mozku, podřídím jim vše, ostatně tak jsem to dělala vždy, a pak na sebe výsledky nenechají dlouho čekat. Samozřejmě za vlídné podpory „Velkého Šéfa“ – ať už mu říkáte Bůh, Univerzum, nebo Štěstí. A radu bych měla: Věřte si, odhodlaně sledujte svou vizi, ale neodmítejte a priori kompromisy ani dobré rady. Pečlivě zvažujte všechny podněty okolí, ještě stále existují ti, kteří to s vámi myslí dobře.


Klan 4Nocturno


Více o výstavě ZDE

www.sylvalauerova.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondřej Havlík aka en.dru: „Bez Jacksona bych možná nikdy ani beatboxovat nezačal.“

endru200Milí čtenáři, začtěte se do rozhovoru s nejšťastnějším renesančním člověkem - beatboxerem, moderátorem, hercem, improvizátorem a kdo ví co ještě - Ondrou Havlíkem (en.dru).

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Karel Mařík: „Dan McCafferty byl úžasně pokorný člověk a přítel“

marik 200Rocková muzika přišla o jednu ze svých největších legend. V poledních hodinách 8. listopadu se po vleklých zdravotních potížích vydal zaklepat na bránu rockového nebe někdejší frontman skotských Nazareth Dan McCafferty. Zpěvák s nezaměnitelným “chrap...


Literatura

Genealogický thriller Hluboký hrob odkrývá sedmdesát let staré tajemství

hluboky hrob200Nakladatelství Mystery Press přináší všem čtenářům, kteří si oblíbili sympatického amerického genealoga Jeffersona Tayta, druhý román věnovaný jeho bádáním v terénu i archivech. Příběh nazvaný Hluboký hrob přivádí tohoto čtyřicetiletého sa...

Divadlo

Mirotické setkání loutek a hudby

altDevátý ročník výjimečné události pro všechny milovníky malých hudebních a divadelních skupin se už blíží. Druhý srpnový víkend v Miroticích bude patřit loutkám, performerům, alternativní hudbě a především příjemné atmosféře. Na co všechno se návšt...

Film

Romantická komedie na věčné téma: protiklady se přitahují, ale může takový vztah vydržet?

povaha lasky 200„Láska je iluze, jejíž pomocí se příroda stará o zachování rodu,“ prohlásil německý filozof Arthur Schopenhauer. Podle Platóna je naopak „šílenství lásky největším nebeským požehnáním.“ Obě tyto teorie perfektně ovládá hlavní hrdinka filmu...