Hradní paláce Národní galerie se připojí k festivalu Open House Praha

Hradní paláce Národní galerie se připojí k festivalu Open House Praha

Tisk

open house 200Letos se v rámci projektu Open House Praha otevře veřejnosti celkem 51 běžně nepřístupných architektonicky zajímavých budov a objektů. Druhý ročník festivalu architektury se koná o víkendu 14.–15. května.

 


K festivalu se v Praze připojily budovy různých architektonických stylů ve vlastnictví veřejných institucí i v soukromých rukou. Návštěvníci tak budou moci zdarma zhlédnout kromě expozic i místa v hradních palácích Národní galerie v Praze, kam běžně nezavítají. K projektu se připojila i Národní galerie v Praze.

Klasicistní Salmovský palác zpřístupní kavárnu s terasou s působivým výhledem na Malou Stranu, kamenné a dřevěné schodiště, expozici v prvním patře včetně bývalého bytu Pavla Kohouta, či intervencí Andyho Warhola v rámci výstavy Velkorysost. Umění obdarovat.

open house Salmovsky palac
Renesanční dominanta Hradčanského náměstí, Schwarzenberský palác, otevře archeologickou a hmatovou expozici v suterénu, nepoužívané točité schodiště, půdu s Císařskou zbrojnicí, hlavní schodiště, ale i nádvoří a kavárnu s terasou s výhledem na Petřínskou rozhlednu.

open house Schwarzenbersky palac

Šternberský palác, postavený ve slohu vrcholného baroka, nabídne k prohlídce nádvoří, nepoužívané točité schodiště, expozice v 2. patře včetně intervencí v rámci výstavy Velkorysost. Umění obdarovat, hlavní schodiště s balkonkem a rozkvetlou jarní zahradu s fontánou.

open house Sternbersky palac

Cílem festivalu Open Festival Praha je zpřístupňovat běžně nedostupné pražské budovy zvídavé veřejnosti. Na jeden víkend v roce otevírá sídla firem, úřadů či moderní technické stavby, okolo nichž jsou lidé zvyklí procházet. Působí na ně každý den svým tvarem i vzhledem, ale za jejich zdi mají málokdy šanci se podívat. Festival Open House vznikl v roce 1992 v Londýně, aby vytvořil příležitost pro setkání architektů a laické veřejnosti, a posílil tak vztah obyvatel města k architektuře i veřejnému prostoru. Právě bezprostřední znalost architektury je nutná k tomu, aby lidé měli zájem se na utváření svého města podílet. Londýnský festival dnes zpřístupňuje více než 850 budov a navštíví ho okolo 350 tisíc lidí. Úspěšný koncept postupně přebírají další místa na mapě světa, v letošním roce se připojuje Bilbao, Lagos, Milan, Stockholm a Zurich. Tím se celkový počet festivalů Open House přehoupl přes třicítku a úspěšně stoupá dál.

www.ngprague.cz, www.openhousepraha.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vzdušná akrobatka Šárka: „Je to přímo nebeský zážitek, když jste vzhůru nohama zavěšení a pozorujete krásu přírody“

200rozK rozhovoru jsme si přizvali Bc. Šárku Bílou, lektorku a akrobatku z Pardubic, která se již několik let věnuje vzdušné akrobacii. Co aerial dance přesně znamená, co je k němu potřeba a kde jej můžete vidět nebo začít praktikovat? To a mnohem více nalezne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Povídání o Beskydech perem historika Petra Juřáka

Beskydy: Údolím řeky Ostravice

Nakladatelství Regia vydalo novou knihu frýdecko-místeckého historika Petra Juřáka o Beskydech. Zatímco první díl nazval Ve stínu Lysé Hory (2017), v další knize se vydal Údolím řeky Ostravice. Knihu ocení zejména m...

Z archivu...


Literatura

Nalaďte se na jaro plánováním vyvýšených záhonů nejen na balkoně

Vyvysene zahony na balkonech 200Vyvýšené záhony na balkoně je název poslední novinky, která vyšla v nakladatelství Kazda. Dozvíte se v ní jak na bohatou úrodu nejen na malém prostoru.

...

Divadlo

Rozloučení s pohádkou O perníkové chaloupce se nadmíru povedlo

pernikova chaloupka200Neděle 17. února 2013 se nesla ve zlínském Městském divadle v duchu loučení. Dětští diváci a jejich rodiče měli možnost naposledy vidět oblíbenou pohádku O perníkové chaloupce aneb Jenom jako....

Film

Krátkometrážní studentské snímky, které bojovaly o ceny na Českém lvu

Martin Kuba režisér vítěz ceny MagnesiaPro všechny milovníky krátkých filmů, poskytujících rychlou katarzi příběhů, je tady možnost podívat se na ty nejlepší snímky za uplynulé roky, které bodovaly na Českém lvu. Platforma dafil...