Jak to bylo s atentátem na Heydricha

Jak to bylo s atentátem na Heydricha

Tisk

atentat200Ke květnovému výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Rheinharda Heydricha vydalo nakladatelství B4U Publishing knihu Františka Emmerta Atentát na Heydricha.  

 

27. května roku 1942 českoslovenští parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš spáchali atentát na zastupujícího říšského protektora. Několik dní poté, přes veškerou péči lékařů, zastupující říšský protektor na následky zranění zemřel.; ze strany německých okupantů následovala obrovská vlna teroru a represí. V reakci na atentát nacisté zavraždili několik tisíc Čechů, mimo jiné vypálili obce Lidice  a Ležáky.

Muži z československých výsadkových skupin skupiny Silver A, Silver B a Anthropoid, kteří atentát spáchali, skončili svůj hrdinský boj v kryptě kostela svatého Cyrila a Metoděje.

atentat

 

Jeden z nejvýznamnějších činů protiněmeckého odporu v rámci celé Evropy položil základy pro poválečné uznání předmnichovských hranic a zvýšil prestiž naší exilové vlády a československého domácího odboje. V blízkosti místa atentátu stojí od roku 2009 památník operace Anthropoid.  Datum 27. května 1942 patří mezi osudové mezníky našich moderních dějin, popsané ve stovkách novinových článků, řadě knih i televizních a filmových dokumentů i v několika hraných filmech.

atentat0

 

František Emmert je český spisovatel, věnující se především literatuře faktu. Vystudoval historii, právo a mezinárodní obchod na Filozofické a Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V letech 1993 – 2007 pracoval jako novinář. Svou kariéru spisovatele zahájil dvěma romány; poté se začal věnovat literatuře faktu. Je autorem nejen beletrie, ale i středoškolských učebnic a zejména literatury faktu o moderních dějinách.

atentat6

 

Kniha z edice Muzeum české historie připomíná tento významný okamžik a podrobně mapuje všechny události od vytvoření výsadkových skupin v zahraničí až po vyhlazení obce Lidice. Přináší mnoho dobových fotografií a unikátních dokumentů. Kniha vyšla v nakladatelství CPress ve společnosti Albatros Media. Kniha má téměř 100 stran a množství dobového obrazového materiálu. Z obsahu knihy: Heydrichův příchod do protektorátu; Poslání zastupujícího říšského protektora; Londýnský exil a příprava atentátu; Provedení atentátu 27. května 1942; Heydrichiáda – teror po atentátu. Přílohu publikace tvoří i věrné faksimile dobových dokumentů.


Hodnocení 90 %, www.cpress.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč zahajuje svůj program

skutec festival200Ve východočeské Skutči nedaleko Chrudimě se po dobu 2 měsíců od 24.2. do 28.4.2013 odehraje již X. ročník festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč, který připomíná dlouholetou hudební tradici Skutče a odkaz dvou ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nahlédněte do dechberoucích zámeckých interiérů


zamky perexNakladatelství Lidové noviny přišlo s naučnou knihou o zámeckých interiérech, která vás provede jejich proměnami od konce 16. století do prvních dekád 19. století, především v českém prostředí. Nejezdíte na prohlídky zámků? Možná začnete.

...

Z archivu...


Literatura

RECENZE: Půlnoční pohádky

pulnocni pohadky200Tři děti, rodiče, kteří se dětem mnohdy podobají a morče. Povedená rodinka z nové knihy Sáry Saudkové Půlnoční pohádky, vás provede nejenom běžnými situacemi, ale zejména rozmanitými pohádkami, které potěší malé i velké.

...

Divadlo

„Ale, proboha, já nejsem můj milovaný Sartre, Wilde, Williams, Albee, Shakespeare…“ rdí se Petr Nýdrle

Jméno Petr Nýdrle je zlínským kulturním nadšencům jistě dobře známo, ale tento herec, učitel, scenárista a umělecký šéf zanikajícího divadla Malá scéna má co říct i ostatním. V rozhovoru se dozvíte věci o Malé scéně, ale budete svědky i osobního zamyšlení nad vážnějšími tématy.

Film

Sněhulák? Spíš nesourodá sněhová břečka

snehulak 200Jeden z nejočekávanějších filmů letošního roku běží od 12. října v kinech. Tvůrci a marketéři slibují, že se budeme bát. Ti, co četli knižní předlohu Jo Nesba ví, že by se bát měli. Převézt knižní bestseller známý všude po světě do filmové podoby je vždy velká loter...