Na podzim do divadla: Největší z pierotů

Na podzim do divadla: Největší z pierotů

Tisk

200divDivadla mají za sebou přípravy na další sezonu a díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Ojedinělou kombinaci činohry, šansonu a pantomimy nabídne říjnová premiéra Městského divadla Zlín Největší z pierotů.

 

 

 

Scénář napsal podle knihy Františka Kožíka sám ředitel divadla Petr Michálek a jako režisérka ve Zlíně hostuje Zoja Mikotová. Postava Kašpara Deburaua, rodáka z Kolína, který svým hereckým uměním dobývá Paříž, je velkou hereckou příležitostí pro Zdeňka Julinu. Jako host se na divadelních prknech představí i valašský hudebník a textař František Segrado.

„Kožík vystudoval sice práva, ale taky hereckou konzervatoř. Měl velký vhled a Největšího z pierotů napsal s obrovským zaujetím,“ říká o rodákovi z nedalekého Uherského Brodu Mikotová. „Je to velmi lidský příběh plný naděje, je v něm romantika dálek a exotického prostředí varieté, je nadčasový a univerzální. V době, kdy je všude kolem nás příliš mnoho zbytečných slov, je navíc pohybové divadlo beze slov moc příjemné,“ myslí si.

div

Ne každé divadlo se může pochlubit ředitelem, který píše hry. „Největšího z pierotů každý zná, ale při práci jsem zjistil, že málokdo je schopný odvyprávět příběh. My ho budeme vyprávět od začátku do konce – příběh o skutečném člověku, který překonával překážky, a tím dává i dnes víru a pozitivní energii nám ostatním,“ prozradil Petr Michálek, který je příbuzným Františka Kožíka.

Největší z pierotů je příběhem plným emocí. Ty bude na jevišti ještě více umocňovat hudba. „Vybrali jsme texty básní různých českých i zahraničních autorů, které pro nás zhudebnil Zdeněk Král. Zpívat je budou Helena Čermáková a František Segrado, který přijal naši nabídku na hostování,“ prozradil Michálek s tím, že oba budou průvodci celého příběhu. Reprezentovat budou ženský a mužský princip a sbíhat se budou k postavě Jeana Gasparda Deburaua v podání Zdeňka Juliny.

div2

Pro osmačtyřicetiletého zlínského herce je slavný kolínský rodák s českými a francouzskými geny v krvi a jedna z největších postav světové pantominy velkou výzvou. „Před nedávnem jsme začali zkoušet a hned jsem věděl, že to bude strašná dřina. Je šíleně těžké naučit se všechny pantomimy. Hned první den zkoušení jsme byli v tělocvičně a zkoušeli jsme chůzi po rukou a stát na hlavě,“ prozradil. S pohybovými a akrobatickými prvky Julinovi pomáhá jeho kolega Roman Blumaier, který tento obor studoval. „První den mě učil, jak se padá ze židle, abych si nezlámal vaz. Druhý den ráno jsem se probudil a Blumaierovi nadával, protože mě všechno bolelo,“ směje se Julina, který roli získal hlavně díky svému mimořádnému pohybovému nadání a zkušenostem. „Dělal jsem pantomimu, když mi bylo asi patnáct, na Malé scéně. Potom strašně dlouho ne a potom až když jsem dělal Osm a půl s Bolkem Polívkou, kde jsem hrál jeho druhé já. To mě vzal nahoru na zkušebnu a tři hodiny mě učil, co a jak. Byl to zážitek jako blázen,“ zavzpomínal jeden z nejoblíbenějších zlínských herců a dodal: „Role Kašpara Deburaua je sen. Ta knížka je nádherná a dramatizace se myslím taky povedla. Když se všechno vydaří, bude to moc hezké.“

Co: Největší z pierotů
Kdy: Premiéra: 12. 10. 2013
Kde: Městské divadlo Zlín
Více informací: divadlo.zlin.cz

Ilustrační foto: divadlozlin.cz (na fotografiích Zdeněk Julina & Helena Čermáková)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Révai – herec a hrdý otec

revai200Jan Révai momentálně vystupuje v inscenaci Osmý světadíl v divadle Kalich.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Velký bratr tě sleduje. Švandovo divadlo uvede inscenaci 1984, adaptaci slavného románu George Orwella

1984 200Jednu z nejdůležitějších knih 20. století, román 1984 George Orwella, uvede na divadelních prknech Švandovo divadlo v Praze. Adaptace a režie se ujme Dodo Gombár, který dříve u Švandů působil jako umělecký šéf. Inscenaci tak vytvořil přesně na míru smí...


Literatura

Válečné lodě a námořní strategie v rukou žen

Pisen more perexV knize Píseň moře autorka poutavě a s hlubokou znalostí reálií líčí příběh dívky Victory, která je zároveň lodí Victory. Právě na její palubě porazil britský námořní vojevůdce, admirál Horatio Nelson, v roce 1805 francouzské loďstvo v...

Divadlo

Komédia Sladký domov na odozvu slovenského diváka ešte len čaká

Sladky domov 200V priestoroch Mestského divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave sa 5. mája uskutoční premiéra hry v slovenskom preklade Sladký domov od  maďarského autora Györgya Spiróa.

 

...

Film

Děti moje – jednoduchost, která neupoutá!
ImageFilm oceněný Zlatým glóbem vstupuje 19. ledna do kin, ale nepřináší s sebou příliš zajímavou podívanou. Film je natočen podle románu Kaui Hart Hemmings a vypráví o muži, jehož žena umírá a on musí urovnat svůj vztah s dote...