V hlavní roli erotika a ženské tělo. Přerov bude hostit výstavu Jana Saudka

V hlavní roli erotika a ženské tělo. Přerov bude hostit výstavu Jana Saudka

Tisk

saudek200Soubor přibližně sta originálních fotografií nebo autorských grafik ikony české ateliérové umělecké fotografie Jana Saudka nabídne hodová výstava v Galerii města Přerova na Horním náměstí. Všechna díla budou prodejní, k dispozici pro návštěvníky budou k zakoupení také doprovodné tisky, publikace a autorem signované reprodukce.

 

„Ústředním tématem vystavených fotografií bude - jak jinak - než ženské tělo a motivy vztahů muže a ženy. Ve výběru však nechybí ani něžná témata dětství či vztahů mezi rodiči a dětmi,“ zve na výstavu vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová. Ta o výstavu tohoto nejvýznamnějšího českého fotografa a umělce, jež se řadí mezi desítku nejlepších žijících fotografů světa, usilovala několik let. „Nic lepšího už z hlediska české i světové umělecké fotografie nemohu návštěvníkům jako galeristka nabídnout,“ říká.

saudek foto1

Jan Saudek je český fotograf, věnující se zejména ateliérové fotografii s nezaměnitelným rukopisem. O roku 1977 své fotografie koloruje, a právě snímky z tohoto období budou tvořit jádro expozice. V osmdesátých letech 20. století jeho tvorbě dominovala ikonická zeď. „I tvorba z tohoto období bude zastoupena. Jeho díla byla s postupujícími léty stále erotičtější a provokativnější. Námětem jeho fotografií byly mladé dívky, dospělé krásné ženy i starší korpulentní dámy. Dílo Jana Saudka obsahuje řadu sdělení, oslavuje lidství, je kontroverzní i provokativní, a právě taková bude i celá výstava,“ zve Lada Galová.

Vernisáž se uskuteční v pátek 11. srpna v 17 hodin v Galerii města Přerova. Výstava je pořádána ve spolupráci s galerií Artrium Zlín, úvodní slovo k výstavě přednese kurátor a jednatel galerie Artrium Pavel Chmelík. Expozice bude v galerii k vidění do 1. října 2023.

saudek plakat

Zdroj foto: Robert Rohál


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor o nové desce i nenávisti v rohlíku s Xindlem X

Písničkář Ondřej Ládek alias Xindl X momentálně chystá novou desku s půvabným názvem Láska. V tomto rozhovoru se o ní dozvíte různé zajímavosti. Xindla X také můžete vidět naživo v rámci jeho jarního turné, v nejbližší době například v pátek 30.3. na Rampě v Mariánských Lázních nebo ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jakub Schikaneder (1855-1924) stále nádherně tajemný

jakub schikanederObjevme nově objevené obrazy i kresby nesoukromých sbírek, dosud nezvěstných! Národní galerie v Praze připravila rozsáhlou výstavu Jakub Schikaneder (1855 – 1924)  ve Valdštejnské jízdárně, která p...


Literatura

Ne každá cesta domů končí šťastně

cesta domu 200Nakladatelství Anag u nás vydává knihy oblíbeného německého spisovatele Sebastiana Fitzeka a tentokrát jeho fanoušky nenechalo dlouho otálet. Sotva jsem dočetla Dárek, pár dní na to vyšel titul Cesta domů.

Divadlo

Co se stane, když naše vnitřní dítě mrzne?

Chladne-dite perexMít nějaký životní plán. To je to, co starší generace očekává od svých potomků. Jasnou vizi, do detailů promyšlenou cestu, po které by šli. Potomkové však nic takového nemají. Ano, vědí, co nechtějí, ale není jim jasné, jak by vlastně...

Film

Před měsícem vypukly Hvězdné války

Star Wars200Po téměř čtyřech desetiletích, kdy se zrodila první část Star Wars neboli Hvězdných válek, rozdělených do tří trilogií, přišla do kin v pořadí již sedmá část opatřená podtitulem Síla se probouzí. Nejprve vznikla prostřední trilogie, poté násle...