Památky: obnova - financování – využití řemesla

Památky: obnova - financování – využití řemesla

Tisk

Veletrh 200Veletrh Památky  2015 navázal na úspěšný loňský ročník, který se vyznačoval větší vyhraněností, rozšířením interaktivních ukázek i rozmanitější skladbou vystavovatelů. To se setkalo se značným ohlasem návštěvníků. Veletrh proběhl v Křižíkových pavilónech pražského Výstaviště. Rekonstrukce památkových souborů a objektů, jejich financování a současné využití a odkaz našich předků a podpora řemesel – to byla základní témata veletrhu.

Mottem veletrhu bylo heslo Dejme minulosti budoucnost. Mezioborový veletrh představil výjimečnou příležitost pro prezentaci a ukázky záchrany, konverze historického dědictví; projektování a stavitelství; a oblast památkové péče. Své místo zde mělo restaurátorství a umělecké řemeslo, ochrana a zabezpečení staveb a jejich částí a vybavení, materiály, technologie a řemeslné postupy pro rekonstrukci památkových objektů, prvky a systémy technické infrastruktury a technického vybavení budov, požární ochrana a zabezpečení objektů a areálů, ovšem také rozsáhlá problematika soudobého využití památek a památkových souborů, jejich zakotvení v současných sídlech i krajině, vč. širokého segmentu cestovního ruchu a řada dalších témat. Nedílnou součástí  je také odkaz našich předků a podpora řemesla.

Veletrh2

Veletrhu poskytlo záštitu Ministerstvo kultury ČR; Ministerstvo pro místní rozvoj ČR; Národní památkový ústav; Hlavní město Praha; Kardinál Dominik Duka OP, arcibiskup pražský, primas český; Český národní komitét ICOMOS; Fakulta architektury ČVUT; Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska; Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě; Asociace krajů ČR; Národní technické muzeum; Asociace majitelů hradů a zámků a Federace židovských obcí. Také letos připravili organizátoři bohaté doprovodné programy (semináře, konference, interaktivní ukázky, workshopy, výstavy), o které je u návštěvníků velký zájem.

Veletrh1

Pro veletrh Památky 2015 zvolil NPÚ nabídku památkových specialit – industriální, moderní a venkovskou architekturu. Výstava nazvaná Památkové speciality: památky industriální, moderní a venkovské architektury se věnuje třem specifickým oblastem památkového fondu České republiky a kladům i záporům, které s jejich specifičností souvisí. Všechny tyto typy památek jsou v současnosti populární; jejich odborné zhodnocení vyžaduje speciální znalosti a zkušenosti, jejich ochrana odlišné koncepce a přístupy, jejich obnova často nestandardní postupy a technologie. Všechny také musely v minulosti absolvovat složité hledání cesty k pochopení ze strany odborníků i ocenění veřejnosti.

Veletrh3

Z doprovodného programu

Možnosti financování kulturního dědictví,  Přeshraniční spolupráce v oblasti památkové péče, Příležitost pro kulturní dědictví, Osud naší památky nám není lhostejný, Příklady dobré praxe v oblasti památkové péče, Program regenerace městských památkových zón,  Architektura synagog v Čechách a na Moravě, Jak se tančilo za dob králů, Výuka památkové péče, Tradiční řemesla při obnově venkovských staveb, Výstava Historické knihy ze sbírek Městské knihovny v Praze,Živé převádění řemesla - foukání tradičních železnobrodských skleněných figurek, Ukázky stavby, ladění a rekonstrukce varhan, promítání dokumentů o tradičních řemeslech.

Veletrh4


Ilustrační foto:autor


www.incheba.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jitka Ludvíková: „Nejsem sériový vrah, jsem jen spisovatelka. Asi si to budu muset nechat napsat na schránku.“

jitka ludvikova 200Jitka Ludvíková se narodila v roce 1981 v Jindřichově Hradci. Vystudovala Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. Šeď právnického života si zpestřuje psaním knížek, které jsou plné laskavého humoru, jenž přináší čten...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pověste si na zeď známé osobnosti, pomůžete tak lidem s nemocí motýlích křídel!

Kopie - debra kalendar perexKalendář je abstraktní systém pro členění času a orientaci v čase v periodách dnů a delších. V odvozeném smyslu také roční rozvrh dní, týdnů a měsíců, tištěný nebo elektronický, nástěnný nebo stolní...tolik Wiki...

Z archivu...


Literatura

Teple se oblečte, přichází Mráz

Mraz 200Nakladatelství XYZ vydalo mrazivý francouzský thriller, který se údajně svou atmosférou vyrovnává i kultovnímu Mlčení jehňátek. Opravdu může Mráz od Bernarda Miniera konkurovat této legendární knize?

 

...

Divadlo

Putování za zaniklým divadlem

Divadla 200V  tematické edici Zmizelá Praha právě teď vydává nakladatelství Paseka ve spolupráci s Národním muzeem (jeho Divadelním oddělením) práci teatroložky Olgy Vlčkové (*1976) s názvem Divadlo a divadelní scény.

...

Film

S filmem Tenet došel Christopher Nolan na konec jedné cesty

tenet perexLoňský rok byl v kinech ze známých důvodů dost slabý a od března se v nich hrály prakticky jen filmy komornější, pro náročnější publikum a blockbustery úplně absentovaly. Snad jedinou výjimkou bylo srpnové nasazení akčního sci-fi Tenet režijního...