Kniha Dějiny lidí nabízí popularizaci zajímavé historie lidstva

Kniha Dějiny lidí nabízí popularizaci zajímavé historie lidstva

Tisk

big dejiny-lidi-6Ue-495809 (2)

V 73 kapitolách rozsáhlé a bohaté ilustrované encyklopedie nazvané Dějiny lidí nabízí etnolog Martin Rychlík přehled historie celého lidstva s hlavní myšlenkou knihy: všichni jsme lidé a jsme si rovni. Kniha je napsána tak, aby zaujala každého a přináší spoustu zajímavých informací. Určitě by neměla chybět ve vaší knihovně.

Na tuto knihu jsem se opravdu těšila. Kulturní antropologie mě vždycky hodně zajímala a vznik této publikace považuji za velmi přínosný a zajímavý počin autora. Počítejte s tím, že kniha je opravdu obrovská a není to žádné čtení do kabelky, v rukou budete držet bichloidní encyklopedii, navíc s velmi bohatou obrazovou přílohou plnou fotografií, které jsou jejím velkým bonusem. Obsahuje celkem 73 kapitol s různými tématy, informace jsou velmi nahuštěné a zestručněné, avšak sdělují vše podstatné tak, jak téma autor pojal.

Dozvíte se určitě spoustu zajímavého, jen autor dost vsadil na popularizaci, aby kniha byla dostupná a srozumitelná úplně pro každého, na vnější dokonalosti knihy je dost znát snaha zaujmout a úplně mě odradily až bulvární nadpisy či vlastně podnadpisy kapitol, které se mi nelíbí. Navíc konkrétně já jsem se neubránila srovnání s Dějinami ženy S. K. Neumanna, na které nedám dopustit, avšak je třeba brát ohled na to, že mnou zmiňovaná kniha je přibližně sto let stará a má své nezaměnitelné kouzlo. 

Anotace knihy:

Všichni lidé všech dob si dávají jména, mají vymezenou rodinu a příbuzné, dávají si dary, zdobí svá těla, pečují o vlasy, počítají, užívají gest, zhotovují nástroje, dělí si mezi sebou práci, znají zákony, truchlí či nějak „tancují“. Roku 1945 pořídil kulturní antropolog George P. Murdock na základě nasbíraných dat klasický soupis tzv. kulturních univerzálií čili jevů, jež jsou společné všem lidským seskupením v čase a prostoru. Bohatě ilustrovaná kniha z této evidence vychází a v 73 tematických kapitolách nastiňuje neuvěřitelnou pestrost – a zároveň základní stejnost – nás všech, tedy lidí. Základem práce, která rovněž představuje stovky rozličných etnik (jako třeba Inuity, Komanče, Aztéky, Maory, Kapauky, Tody, Nuery, !Kungy, Pygmeje a další) či klasické etnologické koncepty, bylo přes sedmdesát dílů seriálu Antro, který takřka dva roky vycházel v sobotních Lidových novinách (v příloze Orientace).

O autorovi:

Martin Rychlík (* 11. června 1977 Broumov) je český etnolog, historik kultury a vědecký novinář. Autor knih o dějinách tetování či vlasů. Vystudoval etnologii a dějiny a teorii kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze s magisterskou (2003) a rigorózní prací na téma tetování (PhDr. 2004) a magisterskou prací o industriální elektronické hudbě – EBM (2006). V roce 2011 dokončil doktorské studium v Ústavu etnologie FF UK (na téma Dějiny tetování: Návrat archaismu a hnutí Modern Primitives). Na tomto Ústavu také do roku 2015 částečně působil jako odborný asistent. Disertaci o „domorodém umění“ (na téma Antropologie umění: Etnoestetická studie s důrazem na preliterární a mimoevropské kultury) obhájil na Katedře teorie kultury FF UK (2014), kde přednášel i etnologii kulturních areálů (například Polynésie).

V roce 2009 absolvoval stipendijní stáž na University of Tokyo (東大, Tōdai) zaměřenou na komunikaci vědy u profesora Osamy Sakury v rámci vládního stipendia The Japan Foundation. V letech 2000 až 2006 pracoval jako redaktor v České tiskové kanceláři (ČTK), posléze v ekonomickém týdeníku Euro coby editor a reportér (2006 až 2010). Od roku 2010 působil ve zpravodajském portále Česká pozice jako jeden ze zakládajících redaktorů, přičemž obsáhle referoval o dění na MŠMT za ministra Josefa Dobeše (VV). Od roku 2013 psal pro tištěné Lidové noviny (věda, výzkum, vysoké školství), kde vydal dle údajů v databázi Newton přes 1500 článků. Od října 2019 působí v médiích UK. ( Pravidelně přispívá články na odborný server Vědavýzkum.cz. Napsal několik studií o vlasech, například v časopisech Vesmír, Anthropologia Integra či Culturologia. Uspořádal také několik výstav k dějinám tetování: v Praze, Zlíně, Jihlavě či Boskovicích. Od roku 2009 je členem poradního sboru Českého výboru pro UNICEF. Do roku 2019 byl členem vědecké rady Nadačního fondu Neuron pro oblast společenských věd. (Informace o autorovi doslovně použity z Wikipedie)

big dejiny-lidi-6Ue-495809


Název: Dějiny lidí
Autor: Martin Rychlík
Nakladatelství: Academia
Rok vydání: 2022
Počet stran: 640
Hodnocení: 90 %

https://www.academia.cz/dejiny-lidi-pestrost-lidstva-v-73-kapitolach--rychlik-martin--academia--2022


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Zinnerová je nyní doma na jihu Čech

zinnerova zabrodska perexJana Semelková požádala o rozhovor se spisovatelkou Markétou Zinnerovou. Bude zřejmě trochu jiný, protože bydlíme ve stejném domě, navštěvujeme se a víme o sobě dost osobních věcí, které ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Čapkův památník slaví šedesátiny. Zve na výstavu, poprvé představí rukopisy a uvede nový dokumentární film

9 Olga Scheinpflugova na Strzi v lete 1936 foto archiv-PKCEmpírový dům, výjimečné místo ve Staré Huti u Dobříše, uprostřed lesů a rybníků. Takové je někdejší letní sídlo Karla Čapka a Olgy Scheinpflugové, dnes spis...

Z archivu...


Literatura

Karen Wallace, Lou Kuenzler: Vílí pohádky na dobrou noc

vili pohadky200Z osobních důvodů mě jako autorku zajímají knihy, které mají dva autory, jež se o svou práci podělili. A když je to knížka o vílách! Nelze odolat. Dvě dámy a jejich podobné příběhy. Dvě dámy podobného věku, které jsou prostě rozené „pohá...

Divadlo

Ve Vršovicích začínám třetí sezónu a je to skutečně velké dobrodružství, říká Věra Mašková

vera maskova perex"V mnoha věcech se práce nijak neliší od ostatních divadel. Musím postavit repertoár, sehnat týmy na jednotlivé inscenace, tady navíc včetně herců," říká Věra Mašková, která je už několik let uměleck...

Film

Tereza Hirsch, režisérka, o které ví svět, ale u nás o ní skoro nikdo neví

TH perexTereza Hirsch je mladá a úspěšná režisérka, scenáristka a producentka. Narodila se německé matce a českému otci. Vyrůstala v Praze. Filmařinu studovala v Los Angeles: „Došlo k tomu v podstatě náhodou. Chtěla jsem si někam odjet odpočinout a zvítěz...