Nová knihovna v brněnské vile Stiassni

Nová knihovna v brněnské vile Stiassni

Tisk

Vila 200Knihovna v brněnské vile Stiassni, zaměřená na architekturu moderny, poskytuje služby odborníkům. Ve vile Stiassni v Brně se pro odbornou veřejnost otevřela specializovaná knihovna s tématem obnovy památek moderní architektury. Jejím základem je několik darovaných nebo zapůjčených fondů, které postupně doplňuje vlastní akviziční činnost.

Metodické centrum moderní architektury v Brně (MCMA) začalo postupně poskytovat služby pro odbornou i laickou veřejnost. V areálu vily se konají odborné semináře, konference a tvůrčí dílny, probíhá zde edukace pro různé cílové skupiny návštěvníků,  od mateřských škol až po oblast celoživotního vzdělávání. Od pátku do neděle jsou prostory vily přístupné veřejnosti, ve výstavním sále se pravidelně obměňují výstavy s tématem moderní architektury a její obnovy.

Nyní začala návštěvníkům sloužit také odborná knihovna. Postupně by se měla stát srdcem metodického centra, jež budou vyhledávat profesionální badatelé, studenti i další zájemci o oblast architektury druhé poloviny 19. a 20. století.

Vila1

Základem knihovny jsou nyní tři soukromé fondy významných brněnských architektů, odborníků na moderní architekturu a urbanismus. Ve fondu architekta Dušana Riedla se nachází monografie a archivní dokumenty zaměřené na šlechtické zahrady a brunensia z konce 19. a první poloviny 20. století. O něco větší je fond zapůjčený prof. Vladimírem Šlapetou, který je zaměřen na českou i světovou moderní architekturu. Dvě velké knihovny doplňuje fond architekta Vladimíra Matouška obsahující publikace o moderním urbanismu a plánování měst.

Na cestě do centra je rovněž 260 knih ze soukromé knihovny Adolfa Kurta Placzeka, potomka slavné rodiny brněnských Placzeků.

Knihovní fond je nyní postupně rozšiřován prostřednictvím darů a nákupů. Knihovna se bude specializovat především na zahraniční literaturu s úzce vymezeným tématem památkové obnovy staveb moderní architektury. Ambicí knihovny do budoucna je shromažďovat informace o studentských pracích z oblasti výzkumu a obnovy památkově chráněných staveb 20. století. Knihovna je otevřena od pondělí do čtvrtka a umožňuje výhradně prezenční studium.

Vila2

Zajímavosti z knihovny

Vzácným a zajímavým celkem jsou brunensia z konce 19. století. K dispozici jsou publikace o jednotlivých stavbách, staré mapy a atlasy Brna a také publikace o dějinách Brna. Do brunensií patří také meziválečné knihy, které se orientují na historii města, ale i na tehdejší moderní architekturu. Knihovna tak disponuje např. prvním vydáním publikací o výstavišti, V knihovně jsou rovněž soubory fotografií brněnské meziválečné architektury.

Většina publikací je české provenience, nicméně nechybí množství zahraničních knih. Zajímavosti je kniha fotografií z roku 1905 vydaná v Paříži. S rozměry 47 krát 34 cm váží bezmála pět kilogramů.

www.npu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na jevišti si mohu v bezpečném prostoru prožít spousty příběhů. Obohacuje mě to

archiv Tereza RychláPZpěvu věnuje od dětství a velice brzy ji také okouzlilo divadlo, které se stalo její vášní. „Když se to pak poštěstí, že je divadlo spojené ještě se zpěvem, tak jsem úplně ve svém živlu a zažívám ve své práci obr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Od pivnice až po strechu – nový okruh v brnenskej vile Löw-Beer

lowbeer perexNový okruh v jednej z najznámejších brnenských víl prinieslo Muzeum Brněnska od apríla 2018.

 

 

 

Z archivu...


Literatura

Luca D´Andrea – Podstata zla

podstata zla 200Hlavní postava knihy – mladý Jeremiáš Salinger pracuje jako newyorský televizní autor. Společně se svou dcerou Clarou a ženou Annelise se odstěhují do jejího rodného městečka Siebenhochu v Jižním Tyrolsku. Tam se spolu se svým dlouhol...

Divadlo

Malované na skle ve Zlíně krásně namalovali

malovane-na-skle 200Podzimní večer 20. listopadu se v Městském divadle Zlín nesl ve slavnostním duchu. Jednak šlo o 51. reprízu představení Malované na skle, které získalo cenu Aplaus za nejlepší inscenaci 69. sezony a její představitel byl nomi...

Film

Jak došlo ke zrození kinematografického času

zrozeni kinematograf casu perexPlynutím času ve filmu se v minulosti zabývala řada tuzemských badatelů: neznámější je rozhodně úvaha Jana Mukařovského, napsaná ve 30. letech, z pozdějších lze zmínit aspoň studie Stanislava Ulve...