Holocaust a váleční zločinci – navždy těžké téma

Holocaust a váleční zločinci – navždy těžké téma

Tisk

kolej 200Letos slavíme sedmdesáté výročí konce druhé světové války a díky tomu se objevuje na pultech knihkupectví mnoho knih zabývajících se touto tématikou. Některé z nich už jsme vám na našich stránkách představili a dnes se budeme zabývat třetím vydáním knihy s příznačným názvem Holocaust – slepá kolej dějin.


Autor Roman Cílek se zaměřil na soudní proces s Karlem Wolffem, přátelsky vyhlížejícím mužem, který byl však během války generálem Waffen-SS (ozbrojené jednotky SS) a pobočník Hendricha Himmlera. Ač tak blízko jednomu z hlavních mužů nacistické suity, nebylo proti Wolffovi po válce vzneseno žádné obvinění, pouze vypovídal v jiných soudních procesech.


Musel to být tedy velký šok, když jej v roce 1962 předvolali a obvinili z válečných zločinů. Pravidlem je, že pokud už byl někdo po válce vyšetřován, nesmí se proces znovu otevřít. A i když si někteří mysleli, že vypovídáním u dalších případů je Wolff ze hry, nebylo tomu tak.


A tak se rozběhl několikaletý proces, při kterém se snažil soudce dobrat pravdy. Wolffovi známí a přátelé ho popisovali jako srdečného člověka, který rád vypomůže. On sám se považoval za čestného člověka a veškeré spolky okolo SS vnímal jako rytířský řád.


Během své služby navštěvoval společně s Himmlerem koncentrační tábory, pomáhal koordinovat vlakovou dopravu „na Východ“ kvůli „přesídlení“. Wolff, stejně jako jiní svědci, tvrdil, že neznal pravý význam předchozích slov a prý věřil, že Židé budou opravdu pouze přestěhování na společné místo někde na východě.


Sám autor nazývá výpovědi svědků i samotného Wolffa trefně „Festival mistrné zapomětlivosti“. Nikdo nevěděl o vyhlazování Židů (přesto, že navštívili různé koncentrační tábory), nikdo neznal Hitlerovy plány, všichni jen plnili příkazy a na nic se neptali.

 

kolej


Mimo proces jsou v knize zaznamenány ještě tři další příběhy. František Krause zde hovoří o tom, jak budoval Terezín a jak nakonec válku přežil. Avšak mnoho let žil s otázkou, proč zůstal naživu zrovna on, až jednou pochopil, že zůstal na světě proto, aby o celé tragédii mohl podat svědectví.


Richard Glasar zase vyvrací informace o tom, že by se židovské obyvatelstvo naprosto podvolilo nacistické zvůli – sám byl účastníkem a svědkem povstání v Treblince 2. 8. 1943. A je zde i rozhovor s Emou Šternovou, která vzpomíná především na dobu ke konci války, kdy s dalšími ženami putovaly z jednoho táboru do druhého při pochodech smrti.


Přestože se Wolff snažil hájit také tím, že ke konci války sloužil v Itálii a snažil se urychlit její konec, v roce 1964 si vyslechl rozsudek, který ho odsoudil k 15 letům vězení za napomáhání k vraždě tři sta tisíců Židů a dalším zločinům.


Fotografická příloha na konci knihy je velice výmluvná. Dobové fotografie ukazují věci, tak jak byly. Nesnaží se nic přikrášlovat, jdou až na dřeň a působí velice emotivně. Jak píše Arnošt Lustig v předmluvě knihy: „Je to krásná kniha o hnusných věcech, jichž jsme na slepé koleji dějin byli svědky.“


Holocaust - slepá kolej dějin
Autor: Roman Cílek
Žánr: literatura faktu - historie
Nakladatelství: MOBA
Rok vydání: 2015
Počet stran: 360
Hodnocení: 90 %        

        
Zdroj foto: www.kosmas.cz
www.mobaknihy.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Savka: Vždy jsem zpíval víc s holkama

savkaMaybe perexTomáš Savka navazuje na sérii tématických koncertů a tak ve středu 28. května navodí v Divadle v Rytířské pravou májovou atmosféru pomocí živé hudby a zamilovaných swingových melodií. V s...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Na Kuksu začala dlouho očekávaná rekonstrukce areálu hospitalu

Kuks200V areálu hospitalu v obci Kuks na Trutnovsku začala rozsáhlá rekonstrukce. Opravy, které je nutné kvůli dotaci dokončit do prosince 2014, by měly stát 266 milionů korun. Areál i prohlídkový okruh bude až do konce sezony přístupný i během ...

Z archivu...


Literatura

Kniha Houby aneb Co o nich potřebují zvídavé děti vědět

houby 200Nejen pro mladé čtenáře vyšla v červnu v nakladatelství Pikola poutavá a hravě barevná kniha Liliany Fabisińské plná ilustrací Asie Gwis s názvem Houby, s lákavým podtitulem Podivuhodné skutečnosti ze života hub, o kterých jste neměli tušení.

...

Divadlo

Cybercomics ukazuje budoucnost světa i moderního divadla

cybercomics200Cybercomics je sci-fi román z nedaleké budoucnosti od Egona Bondyho, do kterého se se vším vervou pustilo Slovácké divadlo. Svět mafie a nadnárodních společností vás pohltí a nepustí.

...

Film

Paddington 2 je film pro celou rodinu

paddington perexPaddington, medvídek z peruánské džungle, se zabydlel v Londýně u rodiny Brownových. Stal se součástí místní komunity a zbožňuje ho celá ulice. Pod čepicí pořád nosí ukrytý toust s pomerančovou marmeládou pro případ nouze, který nastane,...