V kraji Vysočina přibyly letos čtyři nové kulturní památky

V kraji Vysočina přibyly letos čtyři nové kulturní památky

Tisk

Vysocina 200Od začátku letošního roku přibyly na Vysočině čtyři nemovité kulturní památky. Jsou jimi kaple Nanebevzetí Panny Marie v Jihlavě, boží muka v Polné, náhrobek na hřbitově na Starém Městě v Telči a dva židovské domy v Třebíči. Nově prohlášené kulturní památky jsou dokladem, že i drobné stavby a objekty mohou mít nadregionální význam a jsou cenné v celostátním měřítku.

 

Kaple Nanebevzetí Panny Marie v Jihlavě je pozdně barokní sakrální stavba z roku 1762. Připomíná místo, kde vyvěral pramen vody, u něhož se zastavovali poutníci.

Boží muka v Polné pocházejí ze 17. století. Mají zajímavou, kvalitně řemeslně propracovanou lucernovou kaplici, která se vymyká lokální produkci obdobného typu božích muk. V kapli pravděpodobně býval obraz sv. Václava.

Vysocina1

Novou nemovitou kulturní památkou, která se může stát i vyhledávaným cílem turistů a příznivců výtvarného umění a historie, se může pochlubit Telč. Je to náhrobek na hřbitově na Starém Městě.  Jeho dominantou je pískovcová socha odpočívajícího anděla. Jde o kvalitní uměleckořemeslnou práci z druhé poloviny 19. století.

Vysocina2

Domy v Třebíči v ulici L. Pokorného představují významný doklad historického vývoje a ukázku života židovské komunity. Mezi kulturněhistorické hodnoty stavby patří kromě půdorysného uspořádání a autentických konstrukcí zdiva také široká škála truhlářských prvků (dveří, oken a vestavěných skříní). Zcela mimořádný je nález autentické židovské mezuzy na dveřích pavlače, jediné v třebíčské židovské čtvrti.

Vysocina3

K 30. 7. letošního roku bylo na území Kraje Vysočina v ústředním seznamu zapsáno 2966 nemovitých kulturních památek a 16 národních kulturních památek. Dále se na tomto území nacházejí 3 městské a 3 vesnické památkové rezervace, 22 městských a 5 vesnických památkových zón a 1 krajinná památková zóna. Na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO je zapsáno historické jádro Telče, poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře a židovská čtvrť včetně židovského hřbitova a baziliky sv. Prokopa v Třebíči, což znamená, že Kraj Vysočina se může pyšnit nejvyšším počtem památek UNESCO v rámci České republiky.


Zdroj: Národního památkový ústav, www.npu-telc.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor Barbora Mochowa: Chci dosáhnout hutnějšího zvuku

BarboraMochowa-2aBarbora Mochowa upoutává posluchače svých koncertů éterickým hlasem a zasněnými písničkami, které se pohybují na pomezí populární a vážné hudby. Na koncertech se doprovází na klavír, někdy ji doplňují hudebníci ze smyčcového U...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak to bylo s atentátem na Heydricha

atentat200Ke květnovému výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Rheinharda Heydricha vydalo nakladatelství B4U Publishing knihu Františka Emmerta Atentát na Heydricha.  

...

Z archivu...


Literatura

Kniha pro milovníky Miloše Knora a fejetonů

knoreni zivota200K(n)oření života je název poslední knihy Miloše Knora, která vyšla v nakladatelství CPress. Je s ní spojený slogan: „Místo návštěv doktora – kopec smíchu od Knora!“.

 

...

Divadlo

Setkání 2013 Stretnutie: Ve Zlíně se zrodí divadelní Československo

setkani200Pomyslné plnoletosti letos dosáhne festival Setkání/ Stretnutie, který se bude konat nejen v Městském divadle Zlín ve dnech 23. až 25. května. Určen je nejen pro studenty divadelních oborů a divadelníky, ale i pro š...

Film

Jako nikdy vhlédneme do duše umírajícího umělce

200filmFilmový obraz lidí, vědomých blížícího se konce své pozemské pouti, zdůrazňoval v minulých desetiletích hlavně jejich nenadálou aktivitu, kdy se pokoušeli něco změnit či prosadit - z české tvorby lze uvést zejména Kachyňova Směšného pána (1969), jatého př...