Tarot archandělů

Tarot archandělů

Tisk

Tarot archandelu 200Myslím, že tato kniha, která je u karet přiložena, by si alespoň díky svému titulnímu obrázku zasloužila mnohem větší formát! Je to cesta do středu lidské duše, pohádkové snění a relaxace nad hlubokými a přece tak jemnými myšlenkami a pocity duše.

 

Jako ve snu. Anebo je všechno úplně jinak a andělé a archandělé nad námi drží ochrannou ruku? To už nechám na každém čtenáři a na jeho momentálním rozpoložení. Tarot archandělů je ale zajímavým literárním i tarotovým počinem z několika důvodů:


1.    Opět dokonalé spojení dvou autorů
Doreen Virtue je ve světě andělských knih, přednášek i karet už známá. Ale její partner Radleigh Valentine přinesl tomuto dílu něco nového, odlehčil karty podle svého vlastního životního přesvědčení. Šanci žít svůj život jako nádherný a kouzelný zážitek, to je motto, které sám při svých vlastních přednáškách používá a podle kterého žije. Užívat si každou chviličku a alespoň tam, kde opravdu můžeme, snažit se nacházet to krásné, byť v drobnostech. Protože drobnosti nakonec ulpívají v mysli a vzpomínkách více než cokoliv jiného. A to také z těchto karet vyzařuje.


2.    Mimořádně podařené výtvarné zpracování

Líbí se mi i výtvarné zpracování, protože je jemné a andělské, přitom ale nepůsobí kýčovitě. Spíš snivě, fantasticky, jako lehká fantasy scéna. Tohle byl určitě dobrý krok, karty se odlišují od karet buclatých andělíčků a soch z kamene… Stávají se živější a přístupnější širšímu okruhu čtenářů.

 

3.    Pro milovníky odstínů tarotu je tento jako růžová pěna našlehaná z nebeských obláčků
Autoři si vzali za cíl pekelný úkol. Z tarotu doslova osekali to špatné a negativní a rovnou přešli k řešení. Nejsou to tedy karty, které vás budou po nocích strašit nebo na které se budete bát sáhnout z důvodu, že by vám ukázaly něco špatného. Ony vidí za roh. A to špatné okamžitě obrátí v to, co dobré to přinese. Je to typický rys tarotů a dobrá vykladačka by vám měla říci, že sice je v tuto chvíli všechno poněkud vzhůru nohama nebo se nedaří, ale… a právě toto je to, co z knihy i z karet nejvíce vystupuje.


Nemám pocit, že by to byl tarot nějak informačně vyvážený, je spíš „do růžova“, ale na druhou stranu po něm sahám ráda právě ve chvílích, kdy mám dojem, že mě klasický tarot příliš vyčerpává, unavuje nebo vhání do depresivních stavů. Tady totiž najdete sílu jít dál, dál vykládat, dál vzít karty do ruky a vidět je z toho lepšího úhlu. Ono nakonec v životě opravdu něco zlé je pro něco dobré, ale je těžké to vidět hned.

Tarot archandelu


Některé názvy karet jsou změněny. Není to na škodu, protože tím za prvé odstraňují strašidelná jména typu Smrt, nebo upřesňují výrazy (například Mírnost změnili na Smíření)… ale třeba jinak vyznívá i karta Viselec. Tady se jmenuje Úhel pohledu:
„Jde to i lépe! Asi jste si už všimli, že váš dřívější přístup přestal fungovat. Archanděl Chamuel vás vyzývá, abyste přestali dělat to, co děláte, a podívali se na věci z jiného úhlu. Stačí jen kratičká chvilka zamyšlení, která však bude mít nesmírný vliv na váš další duchovní vývoj a růst.
Tato karta může také vypovídat o pohnutkách vašeho srdce, jež vám radí, abyste pro někoho udělali nějaký nezištný, laskavý skutek. Věřte, že jakýkoliv takový projev milosrdenství nikdy nezůstane bez odměny a vaši andělé budou stát při vás. Buďte sami sebou, projevujte svou jedinečnost a všestrannost – tím dáte světu to nejlepší.
Doplňující významy této karty: Chvíle k zamyšlení. Vlekoucí se čas. Změna priorit. Svérázné nápady. Odvaha být jiný než ostatní.“


Z této ukázky je zřejmé, jak autoři dali další významy karty do heslovitých zkratek, ale prvotní význam vznosně uvádí v delším popisu. Asociace, které člověka napadají už při pouhém pročítání této knihy, jsou vyloženě léčivé. Často se musím zastavovat, abych vstřebala sílu sděleného a nějakým způsobem ji aplikovala do svých vlastních životních zkušeností. Karty, které zobrazují osoby, jsou doplněny ještě o charakteristiku právě té osoby. A to je velmi podnětné čtení pro každého, kdo se o taroty zajímá hlouběji. Charakteristika jednotlivých rytířů, královen či králů je totiž někdy různá, a pod energií té které karty si také můžeme představit různé věci. Pro mne to je velmi specifický tarot pro zvláštní příležitosti. Asi jako dezert ke kávě.


A vykládat můžete hned!
Fantastické jsou krátké větičky, které jsou přímo na kartách. Shrnutí významu karty, i když – každá karta má mnoho dalších odstínů. Beru to tak, že andělé tuto kartu pohladili právě tímto významem (zbytek se dá dočíst v přiložené knize), a tak celý tarot vyznívá tak nějak… lehce a zvonivě.


O autorech:
Doreen Virtue je jasnovidka a psycholožka, která za svůj život již napsala dlouhou řadu knih a vytvořila mnoho sad vykládacích karet a audioprogramů o andělech, o psychickém vývoji a tématech souvisejících s myslí, tělem a duchem. Většina z nich vyšla v češtině v nakladatelství Synergie.  Doreen se často objevuje v televizi a rozhlase, kde je známá jako „andělská dáma“.
Radleigh Valentine je mezinárodně uznávaný řečník, spisovatel, jasnovidec a moderátor rozhlasových programů. Má vlastní rozhlasovou show vysílanou každý týden, kde vysvětluje nejen, jak fungují tarotové karty, ale i jak si svůj život užít jako „kouzelný zážitek“. Pravidelně pořádá také workshopy po celém světě, sám i společně s Doreen Virtue.


Originál: Archangel Power Tarot Cards
Autoři: Doreen Virtue, Radleigh Valentine
Přeložila: Jana Šritrová
Originál vydal: Hay House Inc., USA, 2013
České vydání: Synergie Publishing SE, 2014
Hodnocení: 80 %

( 0 hlasů )
www.synergiepublishing.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ladislav Frej: „Že jsem si vybral Stříbrného lipana, má počátek v klukovském věku“

frej 200Přinášíme vám rozhovor s Ladislavem Frejem, interpretem jedné z audioknih z edice Mistři slova vycházející díky Audiotéce a Bookmedia – Stříbrného lipana od Ladislava Tomečka. Čím ho tato audiokniha učarovala a...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

V lounském muzeu budou Vánoce vonět medem

lou 200Hned dvě výstavy s vánoční tématikou v těchto dnech dokončují v Oblastním muzeu v Lounech. Nevšední expozice s příchutí nejkrásnějších svátků v roce se pro návštěvníky otevřou 18. listopadu a už teď je jasné, že to bude opravdu stát z...

Z archivu...


Literatura

Máte rádi krimi a povídky? Pak si nenechte ujít Tři opice

tri opice 200V nakladatelství Kalibr vyšla sbírka kriminálních povídek s názvem Tři opice od Davida Urbana. Rozhodně se po této útlé knize podívejte!

 

...

Divadlo

Ztracený ráj (Zpráva o člověku v Městském divadle v Brně)

ztraceny raj perexRežisér Dodo Gombár (nar. 1973) je v Brně již dávno znám. V MDB režíroval… a výborně... Žitkovské bohyně (2017), nebo v Mahenově divadle také objevná režie činohry Želary (2017), v Huse na provázku Ticho na zemi (2019), a tak bycho...

Film

Daria – sledujeme skutečnost nebo sen?

Daria perexKdyž filmaři vyplodí něco příliš spletitého, pochybného nebo magorovitého, zahalí to do snu. To přece není skutečnost, to byla pouhá noční můra, chtějí naznačit. Takto byl před více než stoletím poničen německý expresionistický film Kabinet dokto...