Hrad letos opraví nejen fasády

Hrad letos opraví nejen fasády

Tisk

Hrad 200Čtyři velké opravy letos čekají Pražský hrad. Zrekonstruovány budou vnější fasády od Jeleního příkopu, Jízdárna a Ludvíkovo křídlo Starého královského paláce. Investovat se bude rovněž do katedrály svatého Víta.  

Podle Správy Pražského hradu je cílem projektu restaurovat a opravit rozsáhlou část vnější fasády hradu - od Jeleního příkopu přes IV. a I. nádvoří až po Jižní křídlo nad vstupem do Jižních zahrad.  Fasády čeká odstranění nepůvodních nátěrů, opravy omítek a nový nátěr vápennými barvami.


Největší plánovanou investicí je oprava fasád Hradu od Slévárenského dvora po Jižní čestné křídlo.

Hrad1


Opraveny budou také truhlářské, zámečnické a klempířské prvky a repasovaná původní světla, takzvaná Plečnikova oka. Na většině křídel nového paláce bude vyměněna střešní krytina. Nová bude i omítka Ludvíkova křídla Starého královského paláce.


Správa Pražského hradu v Ludvíkově křídle Starého královského paláce zrekonstruuje fasády včetně prvků z kamene a cihel. Omítky budou mít nové oplechování a zámečnické prvky.
V letošním roce má být dokončena i přestavba Jízdárny na Pohořelci; vzniknou v ní skladové prostory a depozitář pro umělecké sbírky Pražského hradu.

Hrad2


Investovat se letos bude i do katedrály svatého Víta. Půjde o oplechování střech, opravy zasklení oken a rozet a vnitřní opravy kaplí. Ve vnitřních prostorách kaplí je nutné opravit spárování kamene, restaurovat nástěnné malby, náhrobky a oltáře a vyměnit poškozené kamenné prvky.


Podle Guinnessovy knihy rekordů je Pražský hrad největším souvislým hradním komplexem na světě. Rozkládá se na ploše asi sedmdesát tisíc metrů čtverečních a je zapsán v Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Hrad3


Hrad tvoří rozsáhlý soubor paláců a církevních staveb rozmanitých architektonických slohů - od románských staveb z 10. století přes gotické úpravy ve 14. století, zásahy známého slovinského architekta Josipa Plečnika z období první republiky po nejnovější úpravy z konce 20. století.


Pražský hrad je nejnavštěvovanější památkou v hlavním městě. Loni na Hrad zavítalo 1,7 milionu lidí.

www.hrad.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pale&coy a její městské lišky

PaleAndCoy perex.jpgPísničkářka Eliška Míkovcová, vystupující pod pseudonymem pale&coy, oslovila svou hudbou příznivce melancholické hudby, spojené s výraznými melodiemi a promyšlenými texty. Spolu s hudebníkem a moderátorem Radia 1 Zdeňkem Lichnovs...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Bečov nad Teplou : Národní památkový ústav přes léto nezahálí

becov nad teplouArchitekti, přemýšlejme! V červnu tohoto roku byla uvedena neveřejná architektonická soutěž Národního památkového ústavu v Praze.  Úkolem soutěžících je do 10. září 2012 odevzdat soutěžní návrhy na koncepční a celkov...

Z archivu...


Literatura

Čokoládové kousky štěstí

kousky200Už jste přemýšleli nad tím, jak strávíte podzim života? U knih, které čekaly dlouhá léta na přečtení? Budete zvelebovat zahrádku? Hlídat vnoučata či pravnoučata? A má někdo z vás v plánu odjet na Fidži a pustit se do výroby vlastní čokolády?

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc chystá premiéru Lišky B. v dramatizaci Miroslava Krobota

Liska200Jedním z vrcholů sezony Moravského divadla Olomouc bude 19. ledna 2024 premiéra inscenace Liška B. Jak známo, Těsnohlídkovy povídky o mladé lišce, které vycházely v novinách, zaujaly už před sto lety i věhlasného Leoše Janáčka, pro něhož se staly libre...

Film

Nejoblíbenější ruská pohádka Mrazík baví už několik generací

altRuská filmová pohádka Mrazík (1964) je asi jediná klasika z bývalého Sovětského svazu, na kterou se dá dívat. Možná dnešní doba poněkud svádí ke zjednodušování, ale na rozdíl od ostatních filmů nebo knih se tohle neopírá jen o chudobu a tragédii, al...