Sovětské archivy nevydaly o UFO žádné nové zásadní informace

Sovětské archivy nevydaly o UFO žádné nové zásadní informace

Tisk

fenomen ufo200Fenomén UFO patří mezi jeden z nejzajímavějších předmětů dohadů, disputací a spekulací v kategorii „existuje – neexistuje?“ Ať už má člověk na tento úkaz názor jakýkoli, počítám, že ho zaujme možnost dovědět se další zajímavé informace z archivů, jejichž obsah původně neměl spatřit světlo světa.

 

 

Ač byly neidentifikovatelné létající objekty spatřeny stovkami civilistů po celém světě a jejich výskyt je zdokumentován, nové informace se mohou vynořit z archivů institucí, které disponují technikou ke sledování vzdušného prostoru a které svoje záznamy z nejrůznějších důvodů doposud tajily. V případě záznamů armády bývalého Sovětského svazu vyšla na světlo mimo jednotlivých svědectví i preciznost, se kterou byly záznamy o jednotlivých případech pozorování UFO zaznamenány. Očití svědkové museli sepisovat relativně dlouhé elaboráty, zakreslovat tvary pozorovaných objektů, uvádět jejich souřadnice. To vše doplňuje v dokumentu komentář osob, které byly buď samy očitými svědky, nebo znalci sovětských mocenských tanečků (nejen) okolo problematiky UFO.

Ač musí být zpočátku divákovi tak nějak jasné, že žádné převratné informace se nevynoří, že nespatří videozáznam párty uspořádané pro mimozemšťany na uvítanou, tak pocit prázdnoty a zbytečně promarněného času asi neustoupí. Nezachrání to ani skutečnosti, že natočené záznamy působí velmi autenticky, především díky nedokonalosti dobové záznamové techniky. Na druhou stranu zvědavý divák by jistě chtěl vidět a vědět více, než jen rozmazané záběry kmitajících či létajících světelných šmouh. Snad jen informace ohledně jednoho pozorování UFO ve mně vzbudila zájem a pociťovala jsem zklamání, že dokumentaristé nepředkládají více informací nebo spekulací ohledně možných fyzikálních vysvětlení. A právě možná racionální vysvětlení, pokusy naroubovat fyzikální zákony na uváděné dokumenty a snaha nalézt vysvětlení, to je to, co dokument postrádá. Více než o samotné problematice UFO se divák dozví o dobových reáliích, o přístupu sovětské armády k problematice UFO, o utajených projektech, které fenomén UFO zkoumaly, o dávkování informací široké veřejnosti a obecně o ochotě či spíše neochotě sovětské armády a vlády informovat o některých jevech. Spíše než sonda vypuštěná vzhůru do vesmíru tak dokument připomíná sondu do nitra armády a státního zřízení na jednom místě za onoho času.

Střih a poskládání jednotlivých scén nepostrádá vyváženost, do jisté míry však až otrocky pravidelnou, kdy „dynamické“ záběry létajících objektů střídají „statické“ záběry na hovořící očité svědky či osoby, které mají přístup k odtajněným dokumentům. Přesto jsem se relativně často nemohla ubránit pocitu, že jsem svědkem umělého natahování a neopodstatněného až nesmyslného probírání téže věci z několika úhlů, které se však míjí účinkem a nepřináší nic nového.

UFO se vždycky chovalo tak trochu tajnůstkářsky. Objevilo se, zamotalo odborné i laické veřejnosti hlavu a zase se ztratilo. K objasnění, jak to s UFem vlastně je, nepomohly ani sovětské armádní archivy. Nezbývá než doufat, že jednou třeba spatří světlo světa v podobném dokumentu informace, které momentálně utajují archivy Spojených států amerických, konkrétně agentury NASA, a že američtí dokumentaristé vytvoří dílko preciznější a zajímavější.

fenomen ufo
Název filmu/název filmu v originále: Fenomén UFO v tajných sovětských archivech/Meeting UFO
Žánr: dokument
Původ: Rusko
Rok výroby: 2011
Stopáž: 45 minut
Zvukové formáty: dolby digital 2.0
Zvuk: český 2.0, ruský 2.0
Vydavatel: Filmexport Home video
Hodnocení: 45 %

Zdroj foto: Filmexport Home video


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Meduna Kočková: Prostřednictvím obrazů chci lidem pomoci přijmout změnu a inspirovat je

meduna 200Markéta Meduna Kočková si v životě prošla spletitou cestou. A právě ta dala podobu její současné tvorbě. I když původně pracovala jako servírka, rozhodla se následovat dětský sen a stát se umělkyní. Za pomocí včelího vosku přenáší na plátna niterní ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dvě slova jako klíč? Strhující filmová záležitost po všech stránkách

dve slova200Dvě slova jako klíč je nový český film, který vznikal podle stejnojmenné knihy Josefa Formánka. Zatím jsem ji nečetl, ale to, co pro plátno vytvořil režisér Dan Svátek a kameraman Jakub Šimůnek, tak klobouk dolů. Navíc tam hrají výborní čeští her...


Literatura

Třetina internetových Čechů čte e-knihy nejčastěji na počítači

book-829939Třetina čtenářů ( zhruba 36 %), tedy těch, kteří ročně přečtou alespoň jednu knihu, se v současnosti hlásí k četbě knih v elektronické podobě. Nejčastějším médiem k jejich čtení je počítač, ať už stolní, či notebook. Vyplývá to z výzkumu Internet...

Divadlo

Městské divadlo Brno představuje tituly pro sezónu 2022/2023

mdb 200Stanislav Moša, ředitel MdB říká, že si pro diváky v sezóně 2022/2023 připravili 9 nových inscenací a myšlenky na jejich konečnou podobu je už nyní naplňují krásným očekáváním. Čtyři z nich se odehrají na Hudební scéně a pět pak na Činoherní. Dvě z nich se ...

Film

Anna Karenina: Příběh lásky a bolesti od Lva Nikolajeviče Tolstého

anna karenina joe wright knightleyRomantické drama Anna Karenina právě přichází do kin. Smysluplný film natočený na motivy románu Lva Nikolajeviče Tolstého přináší srdcervoucí děj plný lásky a emocí. Režisér