Když musí tvrďák do školky

Když musí tvrďák do školky

Tisk

policajt ze skolky200Film Policajt ze školky (1990) ve své době ukázal, že i typicky akční hrdina jako Arnold Schwarzenegger musí jednou za život řešit problém, který má většina z nás. I královny musí chodit na záchod a se zbraní v ruce se nedá mávat před každým, koho na ulici potkáte.

 

 

John Kimble je policajt z protidrogového, který se věnuje pátrání po těch největších mafiánech. Je oddaný své práci, povinnosti a znechucený ze spousty běžných lidských starostí. Aby se podobný člověk jednou za život podíval na místo, jakým je obyčejná mateřská školka, k tomu už je třeba pořádný důvod.

Bezcitný vrah a zločinec Crisp má v jedné takové školce svého ztraceného syna. A jakmile se konečně dozvídá, kde je, jde si pro něj. Kimble se svou policejní partnerkou tomu mají přirozeně zabránit, nicméně akce neprobíhá tak snadno, jak by možná měla.

Jde o jeden z mála dobrých filmů, ve kterém se nenásilnou formou prezentuje vztah rodičů ke svým dětem a obecně lidí k rodině jako takové. Autoři příběhu si očividně položili jednu otázku. Kam bychom mohli vecpat zažraného workoholika, který je oddaný své kariéře? Do mateřské školky!

policajt ze skolky1

Kimble by normálně takovou akci odmítnul. Ale jeho kolegyni začalo být z nenadání hrozně zle a právě mají hlídat malého syna zločince, po kterém jde už čtyři roky. Phoebe se mu omlouvá a sem tam přispěje nějakou dobrou radou, ale je jasné, že zvládnout partu nedisciplinovaných malých dětí nebude pro policajta tak jednoduché.

Akční hrdina Arnold Schwarzenegger nehraje jenom ve filmech, kde je to samý pompézní výbuch. Kolem ucha mu nemusí prosvištět každou vteřinu několik kulek, aby byla jeho role zajímavá. Od jisté doby se začal soustředit i na rodinnou komedii. Malí prcci s ním ve škole začínají cvičit a on z toho vyloženě šediví. Nedá se říct, že by byli nějak extra nároční, ale vidět namakanou vazbu nervóznět při opečovávání malých dětí určitě rozesměje nejednu mámu.

Jenže John Kimble má v záloze jeden plán. Malé děti nejsou do určitého věku vůbec samostatné, a tak je příhodné, že ze své třídy udělá „policejní školku.“ Pochoduje kolem dětí s píšťalkou a vymýšlí poučné hry, které děti zaměstnají. A zatímco na Kimbla ostatní učitelky a mámy dráždivě mrkají, akčnímu detektivovi se začíná jeho role vychovatele pomalu líbit.

policajt ze skolky2

Zažíváme tak celou řadu hezkých scén, kdy se dětem i vychovateli Kimblovi daří. Číhající drama v podobě zločince Crispa však na sebe nenechá dlouho čekat. Svého syna hledal moc dlouho a ihned poté, co jej pouštějí na podmínku z vězení, si pro něj s pistolí v ruce také hodlá jít.

Prostředí v kruhu rodiny bývá vždy hlavně o dětech a jejich výchově. Někdo bez rodiny nedokáže žít a někomu zase připadá život vedle uječených malých smradů zbytečný a příliš komplikovaný. Detektiv Kimble si však přes svou tvrdou náturu k nim nakonec našel svou cestu. Možná mu začalo připadat, že ochrana zákona před zločinci má něco společného i s lidmi, kteří ještě nedorostli a na svou roli v životě teprve čekají.

policajt ze skolky plakat


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

2. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

BMC perex2Březen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům pís...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

9. ročník středoevropského festivalu 3KinoFest již za necelý měsíc

3Kinofest perexCentrum Prahy láká na světové filmové premiéry, filmy nominované na Oscara a výjimečné debuty středoevropské kinematografie. Slavnostní odhalení nově objeveného obrazu Tamary Lempické se také odehraje ve světové premiéře. Secesní pasáž ve Vo...


Literatura

Ledový dech: Cizinka vám povypráví všechno pěkně dopodrobna

ledovy dech perexAtraktivní téma cestování v čase s vervou uchopila americká autorka Diana Gabaldon, která má na svém kontě už devět objemných svazků série Cizinka. Historická tématika okořeněná prvky fantasy zavádí čtenáře do 18. století prostředni...

Divadlo

Mamma Mia! Další vítězství Heleny Vondráčkové na muzikálové scéně

helena perex1Prozatím poslední muzikálovou rolí Heleny Vondráčkové je Donna v muzikálu Mamma Mia!, který se v Kongresovém centru Praha hraje bezmála rok. Přitom popová diva do něj vstoupila až v sobotu 21. listopadu, co...

Film

Woody Allen a jeho filmy

Woody perexKdybychom chtěli zjistit, o kterém americkém filmaři vyšlo u nás nejvíce knížek, asi bychom byli překvapeni: nebyli to Charlie Chaplin ani Steven Spielberg či Quentin Tarantino, nýbrž komik Woody Allen. Kdo jiný se může pochlubit zhruba desítkou ...