Kráčející skála se vrací domů

Kráčející skála se vrací domů

Tisk

kracejici skala200Kráčející skála (2004) je film jako vystřižený ze staré akční školy. Kdysi dávno nebyly třeba lasery, umělá inteligence ani vesmírné bitvy s mimozemšťany. Akční zážitek uměl zprostředkovat i obyčejný mezilidský problém, který má zde ve své hlavní roli Dwayne Johnson.

 

 

 Chris je voják, který se vrací po velmi dlouhé době zpátky domů. Už na první pohled je to těžká vazba a stojí pevně na svých nohou. Jeho malé městečko se za tu dobu dost změnilo. Lidi, se kterými vyrůstal, jsou už všichni dospělí a každý ve městě přijal nějakou roli. Staří ještě více zestárli a rodí se i nové děti.

Jenže idylka netrvá příliš dlouho, vlastně od začátku dělají Chrisovi vrásky nepatrné informace a kusé scény, kterých je svědkem. Nějaká jeho kámoška vychází z temné uličky a vypadá nervózně. Jeho synovec je divně vztahovačný. Policajti ho chtějí svést domů, vítají se s Chrisem, jako s dobrým známým. Něco zvláštního se tady děje.

kracejici skala1

Postupné objevování nepříjemných faktů je hra, při které si každý divák připadá tak trochu tajemně. Probouzí totiž pocit zodpovědnosti, protože hlavní hrdina se tak ocitá v kůži nezávislé osobnosti. Něco podobného zná každý, kdo přijede ke svým známým nebo k rodině jednou za rok a není s nimi za celou dobu vůbec v kontaktu. I proto je možné Chrisovu roli v příběhu snadno chápat.

V malém městě se toho děje mnohem víc, než se na první pohled zdá. Zatímco Chrisovi dospělí kámoši spolu hrají tvrdý americký fotbal, děti na tribuně kouří trávu a jenom se flákají. Nejlépe se uchytil Jay, blonďatý “indián”, který dostal povolení provozovat kasino. Zve Chrise na přátelskou návštěvu, ale zanedlouho je už jasné, že si Jay Hamilton začal z města dělat své vlastní mafiánské doupě.

kracejici skala2

Celkem dobře tak otevírá oči zjištění, že celá Chrisova generace se musela naučit akceptovat jakési podřadné sociální role. I z místních ženských jsou teď striptérky a barové kurvy… už to není, jako když spolu bývali na hřišti nebo ve škole a museli spolu vycházet jako rovný s rovným.

Po brutální nakládačce, kterou dostal v kasinu, je už jasné, že “Kráčející Skála” Chris Vaughn nebude dál jenom nezúčastněně sledovat, co se kolem něj děje. Normální člověk by se začal přizpůsobovat, chtěl by i s těmi “špatnými” lidmi vyjít, ale někdy, když nemáme co ztratit, nám začne záležet hlavně na tom, co je pro nás důležité.

Po sérii brutálních scén, kdy dává hlavní hrdina do držky celé mafii s obyčejným dřevěným trámkem v ruce, je město opět “čisté”. Každá organizovaná skupina těží z přizpůsobivého chování, které je každému člověku vlastní, a toho se přirozeně zneužívá. Celý život se učíme brzdit svoje vášně, abychom byli součástí něčeho lepšího. Jenomže někdy získáme mnohem víc, když začneme vystupovat sami za sebe.

kracejici skala


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

5. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

5 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dovolená v Africe, dovolená za trest?

blended 200Ano, máme tu zase další romantickou komedii, která těžko dosáhne výborného hodnocení na filmových fórech, už právě jen z podstaty, že jde o výše zmínění žánr. A ano, skončí to happy endem, ale to tak nějak víme všichni, a kdyby to nevyšlo v prv...


Literatura

Rozfoukejte mozkovou mlhu a žijte kvalitnější život!

Mozkovamlha perexTakzvaná mozková mlha představuje problém, který vám může dost zkomplikovat život. Zahalí vaše myšlení do mraku, zablokuje kreativitu a motivaci, a dokonce vám dokáže vzít i chuť do života. Navodí vám pocit, že jste se zasekli, slova z vá...

Divadlo

Divadelně-pohybové představení MANSON v NoDu: když je tanec eufemismem pro agresi
ImageNa otázku, proč miluji skupinu DOT 504 (a vedle mě i stovky dalších fanoušků a příležitostných diváků), se nabízí velice snadná odpověď: protože jsou mladí, talentovaní, charismatičtí a otevření novým experimentům. A...

Film

Epizoda ze života sběrače železa dostupná také on-line

epizoda ze zivota sberace zeleza 200Danis Tanović, kdysi proslavený válečnou tragikomedií Země nikoho, se v dramatu Epizoda ze života sběrače železa zahleděl na romskou populaci v současné Bosně. Oka...