Tlumočník je kvalitní roadmovie o životě dvou starců

Tlumočník je kvalitní roadmovie o životě dvou starců

Tisk

7c7deb1031a39ad78df4b7052ea5 r16 9 w720 h405 geb89bd32ff8411e7adc2ac1f6b220ee8Legenda českého filmu Jiří Menzel přichází v novém dramatu Tlumočník. Po jeho boku se objeví přední rakouský herec Peter Simonischek.


Hlavními hrdiny této roadmovie jsou dva staří páni, kteří cestují napříč Slovenskem za svou minulostí. Jeden z nich je synem obětí nacistického režimu a druhý je synem jejich kata. Během cesty se dostávají do bizarních situací, potkávají rozmanité lidi a odkrývají tajemství života svých rodičů.

Tento film je společným dílem tří zemí – České republiky, Slovenska a Rakouska. Od toho se odvíjí i národnost herců a prostředí. Většina filmu se tedy odehrává na Slovensku.
Hlavní postavy v podání Jiřího Menzela a Petera Simonischeka jsou středobodem celého příběhu. Všichni ostatní v podstatě hrají druhé housle. A musím říct, že jejich výkon je opravdu fenomenální. Výborně funguje naprostá rozdílnost charakterů obou hrdinů. Ostatně i ve skutečném životě jsou oba herci zcela rozdílné povahy.

2039659-tlmocnik jiri menzel peter simonischek

Ve filmu Tlumočník sledujeme osudy dvou mužů, které silně ovlivnila druhá světová válka. Respektive se dotýkala především jejich rodičů, kteří to následně přenesli na ně. Ale kdo se má ve skutečnosti hůře? Potomek rodičů, kteří zemřeli během války nebo syn nacistického oficíra, který zabil spousty lidí. Samozřejmě v tom je zásadní rozdíl, ale v jednu chvíli si uvědomíte, že i druhý jmenovaný musí trpět. Během filmu se dozvídá podrobnosti o životě otce, který byl vraždícím monstrem. Na fotkách a videozáznamech vidí jeho oběti a zrůdnosti, které napáchal. Dokáže se přes to přenést a zvítězí u něj láska k rodičovi?

I v tomto prostředí se dočkáte několika vtipných situací. Peter Simonischek totiž ve filmu i přes svůj věk miluje ženy a neustále vyhledává dobrodružství. Oproti tomu vážnější Jiří Menzel ho často musí krotit a je nešťastný z chování svého spolucestovatele.

Film si oprávněně získal úspěch na německém festivalu Berlinale, kde dostal Jiří Menzel ocenění za mimořádný přínos. Přestože se nejedná o úplně jednoduchý film na sledování, určitě si svou sortu příznivců najde i v České republice. Nabízí totiž formu dramatu, která u nás není úplně běžná. Na první pohled je patrný vliv Slovenska i Rakouska, díky čemuž vznikl netradiční, ale velice kvalitní snímek.

Tlumočník/ Der Dolmetscher

Tlumocnik Plakat WEB

drama/komedie/roadmovie

Slovensko/Česko/Rakousko, 2018, 113 minut

Režie: Martin Šulík
Scénář: Martin Šulík, Marek Leščák
Kamera: Martin Štrba
Hudba: Vladimír Godár
Hrají: Jiří Menzel, Peter Simonischek, Zuzana Mauréry, Réka Derzsiová, Anna Rakovská, Eva "Evelyn" Kramerová, Attila Mokoš, Karol Šimon, Judita Hansman, Igor Hrabinský, Anita Szvrcsek
Producenti: Rudolf Biermann, Martin Šulík, Bruno Wagner
Střih: Olina Kaufmanová
Zvuk: Klaus Kellermann, Pavel Rejholec
Scénografie: František Lipták
Masky: Lucie Lišková
Kostýmy: Katarína Hollá


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Brichta: „Nechtěl bych skončit jako typický popový prostitut.“

Aleš Brichta, ikona naší rockové scény, právě dojel vzpomínkové turné, ale stále má před sebou spoustu koncertů. V rozhovoru si můžete například přečíst, jak to vypadá s novou deskou či co si myslí o turné Arakain. Tak směle do ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Filmový sirotek 2015 se zlatem v hrdle

boychoir perexJaké dialogy se scénáristovi jménem Francois Girard honí hlavou? Jak bude vypadat režie Bena Ripleyeho? Přinese oscarový Dustin Hoffman filmu připravujícímu premiéru v roce 2015 štěstí? Kdo...


Literatura

Série plná lásky: S láskou z Riviéry

s laskou z riviery200Série S láskou pokračuje! Nakladatelství Motto vydalo v březnu další díl, tento se jmenuje S láskou z Riviéry a nestojí za ním nikdo jiný, než Jules Wake, neboli slavná autorka romancí o dobrém jídle a krásných místech Julie C...

Divadlo

Sváteční představení v Národním divadle

nd pan z praseckova 200Na období Vánočních svátků připravil soubor činohry Národního divadla pestrou nabídku inscenací, které vám mohou zpříjemnit atmosféru tohoto jedinečného ročního období.

...

Film

Petr Jákl povyprávěl, jak bylo na festivalu v Karlových Varech

Kopie souboru Petr Ja╠ükl 1 (2)Producent a režisér velkofilmu Jan Žižka Petr Jákl dorazil do Karlových Varů na filmový festival s tajným plánem, který mu vyšel. Nakonec se přeci jen odchýlil od původní varianty, protože občas neumí...