V hlavě je o zábavu postaráno

V hlavě je o zábavu postaráno

Tisk

hlava200Film V hlavě (2015) je pro děti a dospívající, ale přitom tak dobře udělaný, že z něho nespustí oči snad nikdo, koho tohle téma zajímá. Dá se říct, že kdo se na film nepodívá nebo se nedodívá do konce, přijde o hodně.

 

 

Když už to vypadá, že se narazilo na nějakou hranici a nic skutečně nového se nevymyslí, přijde super nápad. Příběh dělají hlavně emoce a když nejsou na prvním místě, jsou jako bezvládná končetina, která sice vypadá normálně, ale jinak je tak nějak na obtíž a jde to potom vidět. Takže proč neudělat příběh o emocích, které se odehrávají přímo v hlavě? Samo o sobě by to mohlo mít takový ten pseudovědecký nádech, kdy se někdo rozhodl, že když nemá žádný život, bude dominovat v teorii, tady ale naštěstí dominuje jakási starost o diváka a chuť mu všechno podat co nejlepší formou.

hlava09



Postavičky v Rileyině hlavě vznikají od narození poznáním. I když musela prodělat porod, vznikla nejdříve Radost, potom Smutek, Strach, Nechuť a nakonec Vztek. Tyhle postavičky se střídají v hlavním řídícím centru u ovládacího panelu a podle toho kdo panel ovládá, tak Riley reaguje, vznikají kuličky vzpomínek, ty se ukládají a dokonce vznikají i zábavní parky, jako Blbnutí nebo Přátelství.

Protože je Riley jedenáctiletá holka, je jako houba, která nasává úplně všechny zážitky z okolí a se všemi si dělá těžkou hlavu. Možná proto je hlavní hrdinkou příběhu, takový kluk, kterému je všechno jedno a když se naštve, jde vystřílet arénu ve hře nebo zmlátit psa, by se do příběhu o emocích asi moc nehodil. Taky z toho důvodu řeší za Riley její problémy hlavně právě postavičky v její hlavě. Radost se snaží, aby byla šťastná, jenže přichází životní rána. Riley se s rodinou stěhuje do nového domu a do nové školy.

Protože mají postavičky hlavní slovo, ukazuje se na mnoha případech jak je pro člověka důležité rozumět tomu jak se chová a čemu dává v životě přednost. Každý problém se dá vyřešit vztekem nebo smutkem, ale najít i v těžké chvíli nějakou radost ze života bývá složitější. O to víc do sebe člověk jakoby investuje, protože kuličky vzpomínek, které se mu ukládají jsou vždycky zabarvené podle toho jakou měl u toho náladu.


hlava9


Jenže situace pro Riley je vážně složitá. V novém prostředí se ji někde zatoulaly Radost a Smutek, ze skály do rokle spadly všechny zábavní parky a pro Radost začíná výprava přes celou hlavu, aby se dostala zpátky za Riley než se z ní stane zapšklá uvztekaná holka, kterou nemá nikdo rád.

Říká se, že dávat lidem radost a dělat dobré skutky se vyplácí, protože se to od nich zase vrací zpátky. Existovat v souladu se svým okolím je základ, jenže to nám někdy přináší starosti i tak, protože máme další vlastnosti, jako ambice nebo třeba touhu chtít někam patřit. Když se radost jenom hraje, neznamená to, že ji opravdu máme a to, co se odehrává v naší hlavě bývá mnohem důležitější, než si myslíme.

 
V hlave (Inside Out)
Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Drama / Rodinný
USA, 2015, 94 min
Režie:
Pete Docter, Ronaldo Del Carmen
Scénář:
Pete Docter, Ronaldo Del Carmen, Meg LeFauve, Josh Cooley
Hudba:
Michael Giacchino
Hrají:
Diane Lane, Amy Poehler, Mindy Kaling, Bill Hader, Kyle MacLachlan, Phyllis Smith, Lewis Black, Richard Kind, Jess Harnell, Carlos Alazraqui, Frank Oz, Paula Poundstone, Bobby Moynihan, Josh Cooley, Flea, John Ratzenberger, Rashida Jones, Molly Jackson

Distributor: Magicbox
Hodnocení: 100%
Blu-ray k dostání na:
http://www.magicbox.cz/blu-ray/v-hlave

( 1 hlas )

Zdroj foto: magicbox.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na dobré přátele by člověk neměl zapomínat, říká Robert Rohál

robert perex1Nejen dramaturgii divadelního předplatného, ale také koncertů či besed má od letošního května v Domě kultury v Kroměříži na starosti Robert Rohál. Jako programový pracovník se také spolupodílí na dalších akcích a festivalech. Kultura mu v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

JAK VNIKNOUT DO OBECNÉ PSYCHOLOGIE

ucebnice obecne psychologie perexAlena Plháková hned na počátku své knihy UČEBNICE OBECNÉ PSYCHOLOGIE píše:  „Přála jsem si dokázat, že pověst obecné psychologie coby nudného předmětu je neoprávněná.“  A podařilo se jí to, neboť její kn...


Literatura

Ptáci na zahradě

ptaci na zahrade 200V únoru nám nakladatelství Esence udělalo radost další publikací Alexe Gutjahra o ptácích, tentokráte půvabnou knihou plnou fotek s názvem Ptáci na zahradě s podtitulem Pozorování, určování, ochrana. A věřte mi - nemusíte být or...

Divadlo

Záchranná mise Ferdy Mravence

ferda mravenec mala scena zlinZlínské divadlo Malá scéna uvedlo poslední zářijový den pohádku z pera Ondřeje Sekory Ferda Mravenec aneb Škola jízdy na kolečkových bruslích. Tu si otevřel Ferda Mravenec, sympatick...

Film

Běžící muž nechce umřít

200 muzFilm Běžící muž (1987) je odrazem možné budoucnosti, která by nás jistojistě čekala, kdyby byli ti u moci jen o trošku sehranější a chytřejší. Arnold Schwarzenegger byl tenkrát mladík ve své nejlepší kondici. Skvěle se proto hodil na chlapa, který má utí...