Čtyřlístek ve službách krále - krása z pera scenáristů!

Čtyřlístek ve službách krále - krása z pera scenáristů!

Tisk

ctyrlistek ve sluzbach krale200Do českých kin vstoupil pro některé z našich rodičů, ale nejen pro ně dlouho vysněný filmový snímek Čtyřlístek, který už vychoval dvě generace našich spoluobčanů, ale aspiruje v prohloubení těchto příběhů na další desítky roků. Tentokrát se skotačivá čtyřka dostává do služeb samotného krále a císaře Rudolfa II.

 

Úplně poprvé se Fifinka, Myšpulín, Pinďa a Bobík představují na filmovém plátně v podobě celovečerního filmu. A podívaná je to vskutku příjemná.

Film vás zavede do útrob Pražského hradu a přilehlé Zlaté uličky, jež působí tak věrohodně, že až z křesla kina odejdete, máte chuť prozkoumat tato zákoutí a sami si zjistit, jestlipak některá z tajných chodeb filmového ztvárnění náhodou ve Zlaté uličce není.

Děj je propleten blíže neurčenou současnou dobou – osobně bych řekl dle vozů Policie ČR tak rok až dva zpátky, ba i do dob vlády císaře Rudolfa II. Král Rudolf II., který ztvárňuje jednu z hlavních rolí a hlas mu propůjčil Václav Postránecký, v touze po zlatotvorném kameni mudrců vydává všanc poklad nejcennější, svatováclavskou korunu, i blaho celého království. Podle prastaré věštby jedině podivné bytůstky ze vzdálené budoucnosti, tedy již zmiňovaný Čtyřlístek, mohou zachránit nejen královské klenoty a království, ale i celou zeměkouli, které hrozí návrat k době ledové. Tak začíná velké filmové čtyřlístkové dobrodružství Fifinky, Myšpulína, Pindi a Bobíka ve službách krále a císaře Rudolfa II.

ctyrlistek ve sluzbach krale2

Když jsem měl k dispozici první upoutávku k tomuto snímku, musím se přiznat, že mě samotná představa animovaného ztvárnění vůbec nebrala. Jednoduché náčrty, na které jsme byli zvyklí v dobách rozmachu kreslených filmů, jsou tytam. Nicméně toto v uvozovkách jednoduché ztvárnění je právě to, co dělá film jedinečným na dnešní poměry. Na celém filmu se podílelo na čtyři desítky animátorů a dle slov producenta filmu Miloslava Šmídmajera může být v budoucnu připravená i tolik oblíbená 3D verze, která je již natočená.

Na stříbrné plátno se vrací nejen rozverná čtveřice nerozlučných přátel, ale tvůrci filmu oživili i nové hrdiny našim rodičům neznámé. Vskutku originální nápad se zrodil ve spolupráci s hlavním partnerem Pribináčkem - na plátno se dostal i maskot této značky, mlsný kocour, který nenuceně rozdává pramen z Posázaví, tedy tvarohovou pochoutku Pribináček, známou v českých končinách již několik desítek let.

ctyrlistek ve sluzbach krale1

Co se týče zakomponování reklamních produktů partnerů filmu, tak dle mého názoru je velmi vkusné. Někdo by mohl namítnout, že propagace některých partnerských značek je přehnaná. Já bych oponoval. Šíření produktů je tentokráte krásně propojeno s celým dějstvím a nikterak křečovitě, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Jako každý správný animák musí mít i tento praštěné zvířátko, které provází celým filmem a při jeho trampotách nenechá jednu bránici v klidu. Tvůrci si za praštěné zvíře vybrali ne veverku, na kterou jsme si již tak u konkurence zvykli, ale kohouta, který tropí hlouposti a škodolibě se mu ubližuje.

Pod hudební podkres k filmu se podepsal Ondřej Soukup, který své profesní kvality náležitě ve filmu zužitkoval. Místy máte pocit, že se nedíváte na český počin, ale na zahraniční megafilm hodný Pirátů z Karibiku nebo Batmanovou trilogii. Vždyť bez nadsázky Soukup je takový český Hans Zimmer. Nicméně hudba je v některých sekvencích velmi monumentální, a k filmu mi neseděla.

ctyrlistek ve sluzbach krale3

Film je velice příjemným zpestřením večera a určitě stojí za zhlédnutí. Mohu jen konstatovat, že by nebylo vůbec od věci vrátit Čtyřlístku pověstnou slávu a natočit plnohodnotný seriál. Nebo se můžeme těšit na další celovečerní film s touto rozvernou partičkou? Vždyť každá země má svou animovanou radost.

Originální název: Čtyřlístek ve službách krále, ČR 2013
Žánr: animovaný film, 90 minut / Formát: promítací formát 1:1,85, 16:9
Mastery: DCP, HD / Přístupnost: přístupný
Výtvarník: Jaroslav Němeček
Obsazení: Ondřej Brzobohatý, Tereza Bebarová, Bohdan Tůma, Václav Postránecký, Vladimír Javorský aj.
Režie: Michal Žabka
Námět a scénář: Josef a Hana Lamkovi
Spolupráce na scénáři: Mária Dufková, Bohumila Zelenková
Dramaturgie: Barbora Červenková, Luděk Hudec
Střih: Luděk Hudec / Zvuk: Marek Musil
Hudba: Ondřej Soukup / Studio: ALKAY ANIMATION PRAGUE
Producenti: Miloslav Šmídmajer (Bio Illusion), Aleš Tříska (CinemArt)
Marketing: Nela Schlaichertová, Marta Zídková
Hodnocení: 85 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotografováním mám možnost vyjádřit své pocity, říká Petr Macháček

tanec ostrava 200Na Ostravsku to navzdory okolnostem „razoviteho regionu“opravdu kvasí a žije. Tvoří zde zajímaví lidé a pod tvrdou slupkou lze často nalézt jemnocit a  vytříbený vkus. Kultuře se zde daří, jak se lze přesvědčit nejen ze zpráv masmé...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Festival Film a architektura oslaví desátý ročník

film a architektura 200Ve dnech 30. 9. – 4. 10. proběhne ve třinácti českých a slovenských městech již podesáté festival Film a architektura. Jubilejní ročník s podtitulem “Spojení” poukáže na důležitou roli architektury při propojování lidí,...


Literatura

Jak se zbavit Mstivý Soni

jak se zbavit mstivy soni200V listopadu 2016 vydalo JaS nakladatelství šikovnou knížečku Jiřího Holuba s kouzelnými ilustracemi Juraje Martišky Jak se zbavit Mstivý Soni. Pokud hledáte vtipnou knihu pro děti, u které se zasmějí i dospělí, mu...

Divadlo

My a vy. Vy a my. Žijeme ve skutečném světě

Nebezpeci preteceniperexNávštěva divadla je významnou společenskou událostí. Třeba však při ní dodržovat spoustu pravidel, díky kterým si herci a diváci rozumějí. Podle etikety si ale nejsme rovni, a tak pravidla platí pro každého jinak. Když to...

Film

Letošní EKOFILM s projekcemi stále počítá, doprovodný program se bude streamovat

ekofilm 200Fanoušci environmentálního filmového festivalu EKOFILM se mohou začít připravovat na svůj filmový svátek. Plánované projekce v sálech za zvýšených hygienických opatření proběhnou a doprovodný program se přesouvá do online prostoru. Streamovat se b...