Oui, šéfe! ... Práci šéfkuchaře nepodceňujme!
Kultura21.cz

Oui, šéfe! ... Práci šéfkuchaře nepodceňujme!

oui, sefe! daniel cohemNenáročná francouzská komedie „Oui, šéfe“ svým názvem příliš nesděluje. O co vůbec jde? Jenom z plakátu usoudíme, že asi půjde o gastronomi. Ano, seznámíme se sice se slavným šéfkuchařem Alexandrem Lagardem a jeho neúnavným bojem proti finanční skupině, která vlastní síť jeho restaurací. Ale to je tak vše. Příběh, jak Jean Reno v roli šéfkuchaře Lagardeho chce zachránit své milované tři hvězdičky, je totiž pro diváky 21. století dosti jednoduchý.

 

Je škoda, že se tenhle kulinářský příběh odehrává podle jasně dané šablony, kde můžeme dějové zákruty předvídat na míle dopředu. Ale hřejivá atmosféra filmu nás se smutnými tvářemi naštěstí nezanechá. Usmíváme se oběma hrdinům a jejich vzájemnému hašteření až do konce filmu.

Když kuchař kecá moc

A tak bychom o příběh, který začíná v jedné příjemné restauraci, přijít neměli. Tamní kuchař Jacky Bonnot má úžasný talent, ale malou trpělivost. Rád připravuje nejrůznější pochutiny, ale chce je pokaždé až příliš dokonale vyšperkovat a sladit. Jenže hosté, kteří si na číšníkovo doporučení objednají jehněčí s přílohou a víno, nejsou příliš zvědaví na kuchaře, který naběhne ke stolu a s tvrzením, že „k tomuhle masu se červené opravdu nehodí“ jim objednávku proti jejich vůli změní na steak a hranolky. Jacky dostane kvůli jednomu takovému incidentu výpověď. A protože to zdaleka není poprvé, dojde jeho těhotné přítelkyni Beatrici trpělivost. Její milý si tak musí najít pořádnou stabilní práci nebo je mezi nimi konec. Finanční situace jej nutí přijímat podřadné kšefty, které si však také není schopen udržet.

oui-sefe 4

Když zedník dostane příležitost

Hlavní hrdina Jacky se sice snaží, ale život se mu změní ve chvíli, kdy mu cestu zkříží slavný šéfkuchař Alexandre Lagarde. Co ztrácíme na jednoduchém ději, získáváme na takřka dokonalém feel-good pocitu a perfektní chemii mezi Michaëlem Younem a Jeanem Renem. Chceme, aby nám pochoutky z francouzské kuchyně připravil zkušený, ale životem vyčerpaný Alexander Lagarde (Jean Reno), nebo mladý, energický a vtíravý Jacky Bonnot (Michaël Youn)? Mistr a jeho obdivovatel si mohou vzájemně značně pomoci v práci, ale oba mají také nelehký osobní život. A na ten jsou recepty vzácnější a příprava hektičtější.

oui-sefe 3

O co šlo režisérovi?

Režisér Daniel Cohen nám servíruje komedii ve stylu 60. let v tom dobrém (herci) i špatném (skoro žádný děj, minimální love story) smyslu. Kuchařská „studiovka“ na dnešní dobu odkazuje snad jen počítačem (live chat z domova důchodců) a ke konci motivem módní vlny Velké Británie a Španělska, oblíbené molekulární kuchyně, kde posouváme hranice, vytváříme neobvyklé pokrmy a intenzivně jiné chuťové zážitky. Pan režisér zřejmě myslel jen na jednoduchou zápletku, optimistické vyznění a nevulgární humor. Zkrátka a dobře, prostě jenom chtěl, abychom se na chvilinku stoprocentně uvolnili. A netěšme se na nějaké překvapení. Sled událostí předem odhadneme a konflikty pokaždé snadno zažehnáme. Za docela zajímavou scénku považujeme, kdy oba hlavní hrdinové v přestrojení na japonský pár (v kimonech) špiclují v konkurenční restauraci.

oui-sefe 2

Louis de Funés to není

I když jsme se v minulosti s francouzskou gastronomií mohli setkat ve francouzských komediích, kde exceloval, jako vždy ztřeštěný, Louis de Funés (Grand restaurant pana Septima – rok 1966), tak jsme od té doby v té současné francouzské komedii s gastronomickou tématikou příliš nepokročili. Jacky v podání prakticky neznámého Michaëla Youna je sympaticky snaživým poctivcem, který je živoucí gastronomickou encyklopedií, který slyší „zeleninu křičet“ a který se s noblesním Lagardem skvěle doplňuje. Druhá hlavní role kuchařské celebrity byla snad psána na tělo Jeanu Renovi. Toho sice poslední dobou občas objevíme ve filmu méně kvalitním, ale jako Alexandre dokazuje, že v komediích určitě neřekl poslední slovo. Jakmile je tahle hlavní dvojka na plátně spolu, pohodlně se usadíme a kocháme gagy, dobrotami a pěknými ženami.

Práci šéfkuchaře nepodceňujme!

No, když prominentní šéfkuchař spáchá sebevraždu, to už muselo být „na mašli“! Když jsme se tedy před časem dozvěděli, že jeden slavný francouzský šéfkuchař v ještě produktivním věku spáchal sebevraždu proto, že už dál svou restauraci nezvládá vést, byli jsme překvapeni, protože jsme netušili, že kuchařina je tak náročné povolání. A ono, představme si, že je! Protože, jak jsme se pak dočetli v jeho dopise na rozloučenou, vyhovět všem požadavkům na kvalitní suroviny, hotové pokrmy, vyhovět všem zákazníkům, pracovat od rána do večera, neotrávit je, se stal pro něj, jako šéfkuchaře, který byl příliš svědomitý a neměl po celý život dovolenou, a neměl v hlavě nic než tu restauraci (kterou nakonec po jeho smutné smrti převzala zřejmě schopnější manželka) přímo nadlidský úkol. Ale myslím, že my, co vaříme svým drahým rodinným miláčkům, bychom taky mohly vyprávět, že?!

oui-sefe 1

Závěrem

Milovníkům francouzských komedií tento film můžeme doporučit ke zhlédnutí, protože se tu setkáme s neobvyklou a vtipnou sondou do zákulisí kuchyní luxusních restaurací. I s jejich šéfy, kteří po nás chtějí nemožné, jak už to v životě bohužel bývá. A pokud jde o jídlo, pak si myslíme, že při pohledu na jeho přípravu a při pohledu na nervozitu panující mezi kuchaři, v žádném případě nevyhládneme. To nám opravdu nehrozí. Ve francouzských luxusních restauracích se ostatně ani moc nenajíme, protože hosté tu vyžadují při servírování miniporciček nejdražších jídel především vizuální a čichové požitky. A to pro nás Čechy, jedny z nejobéznějších lidí v Evropě, rozhodně nic moc není. Provoláme tedy raději slávu našim vzájemně se „milujícím“ novodobým kuchařským celebritám tuzemským - Pohlreichovi a Babicovi. A nebo ne?!

Do kin chodíme prý stále méně

Do českých kin chodíme méně, snažíme se prý šetřit. Ve 3. čtvrtletí tohoto roku činil propad počtu diváků 23 % . V konečném výsledku to znamená, že jako diváci jsme navštívili kino v počtu 2,66 milionu. Rovněž podle údajů Unie filmových distributorů klesly i tržby o 24 % v porovnání se stejným obdobím loni, a to na 302 milionu korun. Důvodem je menší počet filmů. No, nevím, máme snad ten pocit?! Já moc ne?! Domníváme se, že zakopaný pes bude v tom, že návštěva kina přijde rodinu na nemalý peníz, a současně, že kromě smrště animovaných filmů, jsme neměli z čeho vybírat. Americké filmy? Francouzské? Dánské? České? No, proberme se tím sami.


Oui, šéfe! / Comme un chef
Země původu: Francie/Španělsko
Rok: 2012
Režie: Daniel Cohen
Hrají: Jean Reno, Michaël Youn, Raphaëlle Agougué
Scénář: Daniel Cohen
Kamera: Robert Fraisse
Střih: Géraldine Rétif
Hudba: Nicola Piovani
Světová premiéra: 7. března 2012
Domácí premiéra: 6. prosince 2012
Délka: 84 minut
Žánr: komedie
Přístupnost: přístupný
Verze: české titulky
Světová práva: Gaumont
Hodnocení: 60 %
www.comme-un-chef.gaumont.fr
ww.facebook.com/commeunchef
www.hce.cz

Zdroj foto: hce.cz


 

Pro dobrou náladu...

Přihlášení



Soutěže

Pyrografie aneb antistresové tvoření pro milovníky dřeva

V nakladatelství Grada vyšla kniha Vypalování do dřeva aneb Pyrografie pro každého, která potěší každého kreativně založeného milovníka dřeva.
Grada

Třešně v rumu jsem zhltla jako malinu

V nakladatelství Cosmopolis vyšla kniha novinářce Michaele Janečkové s názvem Třešně v rumu, která pojednává o její cestě na Kubu.
Cosmopolis (Grada)

Videorecenze knih

Rozhovor

2. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

BMC perex2Březen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům pís...

Hledat

Anketa

Pomalu nastává čas dovolených. Kde byste tu svou nejraději strávili?
 

O čmelácích vážně i nevážně

V nakladatelství Kazda vydali další knihu přírodovědce Dava Goulsona. Po Divočině v zahradě přichází Návrat čmeláků.
Kazda

Čtěte také...

Ponorná řeka kinematografie je dobře ukrytá pod povrchem

200filmVše, co nabízejí kina a co chrlí televize, jsou iluzionistické rozprávky vystavěné na více či méně snadno rozlišitelných příbězích. Jenže o nich kniha Ponorná řeka kinematografie nepojednává. Její autor Martin Čihák hned v prvních velkými písmeny psaný...


Literatura

Stoprocentní lahůdkový guláš

200 nesserČíst švédskou detektivku je jako si uvařit guláš s úplně jiným kořením. Získá tak jinou chuť, jinou vůni a chutná znamenitě. Ovšem číst knížku Čtvrtá oběť a přitom vařit nedoporučuji, příběh vonící mořem a deštěm vás k tomu pr...

Divadlo

Divadelní rekonstrukce vraždy Alexandra Litviněnka

Prilis drahy jed perexAlexandr Litviněnko (Petr Lněnička), bývalý agent KGB a FSB, emigroval v roce 2000 do Velké Británie poté, co se stal v Rusku nežádoucím kvůli zveřejnění nezákonných praktik tamějších tajných služeb. S manželkou Marin...

Film

Miláček: mdlá ilustrace slavné knihy

altFilmová adaptace románu francouzského spisovatele Guy de Maupassanta Miláček, pod níž je podepsána dvojice režisérů Declan Donnellan a Nick Ormerod, ukázkově demonstruje, co znamená pojem „vypráz...