Nenechte si ujít výstavu dekorativních nádob téměř slepé umělkyně Kateřiny Rathúské

Nenechte si ujít výstavu dekorativních nádob téměř slepé umělkyně Kateřiny Rathúské

Tisk

rathuska 200Ve zlínské Kafírně Zlaté zrnko na Kvítkově ulici si můžete po celý duben prohlédnout výstavu paní Kateřiny Rathúské z Uherského Hradiště, která trpí vážnou oční chorobou. Díky speciální technice a hlavně daru tvoření a citu pro umění vznikají pod jejíma rukama jedinečná díla z keramiky.

 

Kateřina Rathúská se narodila v roce 1969 v Uherském Hradišti a už od mládí se věnuje všemožným ručním pracím a výtvarným technikám. V roce 2006 jí byla diagnostikována vážná oční choroba a musela načas opustit tvoření. „Začalo to nenápadně špatným viděním za šera, pak se přidružovaly další maličkosti : narážení do dveří, židlí, převrhování skleniček, nereagování na podání ruky. Vyšetření u očního lékaře bohužel ukázalo, že se jedná o vážnou oční chorobu, která se léčit nedá a ve většině případů končí slepotou,“ upřesňuje paní Rathúská.

V roce 2010 se seznámila s Axmanovou technikou modelování (ATM), což je technika práce s keramickou hlínou uzpůsobená pro nevidomé. Kromě svobodného výtvarného vyjádření umožňuje tato technika kvalitní řemeslnou práci bez asistence jiné, vidící osoby. Paní Rathúská pod vedením paní Bc. Gabriely Šandor vystudovala obor "ŘEMESLNÍK ATM" a od roku 2014 se práci s hlínou věnuje profesionálně.

rathuska 1

Kateřina Rathúská tvoří doma v kuchyni v podstatě každou volnou chvilku. Vyrábí užitné nádoby a dekorace, jak do venkovních prostor (zahrady, terasy, balkóny), tak i do bytů. Nádoby jsou vyrobeny ze šamotové hlíny vypálené při vysokých teplotách (1200 - 1250 stupních Celsia) a jsou odolné vůči povětrnostním vlivům (přímé slunce, déšť, mráz). Mohou tak zůstat ve venkovních prostorách po celý rok. „Začala jsem s velkými zahradními nádobami a dekoracemi: květináče, krmítka pro ptáky, zahradní lampy. Pak jsem přidala interiérové doplňky: stojany na deštníky, lampičky, dekorativní bytové květináče, mísy na ovoce, šperkovnice, stojánky na tužky apod.,“ vyjmenovává paní Rathúská.

Poslední dobou vymýšlí a vytváří interaktivní hračky pro děti. Jde o různé kuličkovníky a hlavy pohádkových postav jako třeba Dlouhý, Široký a Bystrozraký, na kterých děti plní různé úkoly. Rozpoznávají a doplňují rozmanité tvary nebo hledají stejné tvary, provlékají provázky, navlékají kuličky apod. Primárně jsou tyto hračky dělané pro děti s poruchami zraku, ale zaručeně najdou uplatnění i u ostatních dětí.

rathuska 2

„Vše, co dělám, dělám s láskou a mým přáním je, aby mé výrobky přinášely radost a užitek ostatním,“ dodává závěrem Kateřina Rathúská.

Kromě výstavy v Kafírně Zlaté zrnko můžete po celý duben vidět díla paní Rathúské také na zámečku v Lešné u Valašského Meziříčí, kde jsou vystaveny v rámci Dnů umění nevidomých na Moravě a v Lékarně Štefánikova (Štefánikova 477, Zlín). 

rathuska 3

Zdroj foto a více informací: www.hmatem.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„V poezii jsem objevila tu nejvhodnější vrbu,“ tvrdí Věra Orzághová

obalka ROZT 200Drsná, provokativní, dráždivá, zhýralá. A také něžná, milující, pokorná a obětující se. Taková je poezie Věry Orzághové, v literárním světě známé pod uměleckým pseudonymem Vorona. Autorka v básních prož...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dobrodružná cesta do umělcovy duše


2001Umění vychází z těch nejniternějších útrob autorovy duše, napadne nás při pohledu na dílo Ondřeje Basjuka a patřilo by se dodat, že v tomto případě to platí dvojnásob. Domažlický rodák vystavuje v Galerii kritiků instalaci Zadní strana pobřežní vysoči...


Literatura

Malý intimní dekameron Ani Geislerové

Nezabije200Je dobře, že slovo dalo slovo, věci se zřetězily a Aňa Geislerová začala psát a publikovat. Nejdříve se účastnila svými povídkami ve sbornících a teď debutuje samostatnou knihou. Deset již dříve vydaných a vyzkoušených povídek si to zasloužilo. Sbí...

Divadlo

Premiéru hry (Ne)korektní pravidla uvedl s úspěchem Divadelní spolek Kroměříž

nekorekt pravidla200První letošní premiéru hry (Ne)korektní pravidla uvedl v pondělí 27. února ve vyprodaném sále Klubu Starý pivovar Divadelní spolek Kroměříž. Komorní inscenace, kterou režíroval Ladislav „Láry“ Kolář na motivy hry Mika Bartletta,...

Film

Jaký je styl mediálních dialogů?

styl-medialnich-dialogu 200Rozmluvy s nejrůznějšími osobnostmi, někdy průduchovitě našlehanými celebritami, někdy opravdovými odborníky, slýcháme z rozhlasových vln i televizních obrazovek každodenně. A jistě si každý posluchač mohl povšimnou...