Jarní smršť České televize: ČT art a Déčko

Jarní smršť České televize: ČT art a Déčko

Tisk

CT Z mrtveho domu perexV závěru naší trilogie nazvané „Jarní smršť České televize“ se sluší představit také programovou nabídku nejmladších stanic České televize - ČT art a Déčka. Přestože se tyto dva programy dělí o jeden kanál, a jejich vysílání je z tohoto důvodu časově omezené, ani zde nebude divák ochuzen o velmi pestrou jarní koncepci složenou z novinek i televizních a filmových evergreenů.

 

 

Bohatě rozkvetlá kulturní lučina
Jarní vysílací schéma kulturního kanálu ČT art zčásti navazuje na programovou nabídku ČT 2. I zde totiž bude dán velký prostor zejména dokumentární tvorbě. Odvysílané premiérové dokumenty a dokumentární cykly přiblíží nejen české a světové umělce, ale také neobyčejná místa.

Mezi kuriózní prostory patří šest kin stojících v nejrůznějších koutech světa, jež jsou opředena zajímavou legendou i historií. Každý díl série Nejpodivuhodnější kina světa je tedy příběhem zakladatele, příběhem kina, místa a někdy i celé země. Mezi slavná kina, jež vešla do dějin, patří vedle kina Campo Amor v Havaně, sálu Tuschinski v Amsterodamu, kina na konci světa v Ohňové zemi, bombajského Érosu či virginského filmového paláce Byrd také pražské kino Lucerna.


Stavby, jež jsou symbolem české dovednosti, přiblíží architekt David Vávra, kterého Šumné stopy zavedou tentokrát do Rumunska.

Vedle zručnosti oplývá český národ také mnoha fenomény a specifiky, jež jiné národy nemají. Jedním z nich je bytové divadlo Vlasty Chramostové. Celovečerní dokumentární studie nazvaná Divadlo vzdoru je unikátní výpovědí o síle a statečnosti několika jedinců, jež vyvrcholila Chartou 77 a následně také pokusy o posílení sebevědomí z veřejného života exkomunikovaných přátel. Dokument zachycuje vzpomínky a návštěvy autentických bytů, které doplňují citace ze sledovaných zpráv a svazků STB, dokumentace samizdatové knihovny Libri prohibiti, fotografie a fragmenty natočených filmových záznamů her či archivních záběrů z dobových týdeníků.

CT Divadlovzdoru

Divadlo vzdoru

 

Další vysílané dokumenty se budou zaměřovat výhradně na české a zahraniční umělce a také nadějné talenty. V dnešní době mít talent totiž ještě neznamená být úspěšný, slavný a vyhledávaný. Tomu, kdo se vydá na strastiplnou uměleckou dráhu, nesmí chybět úsilí a odhodlání rvát se s větrnými mlýny, a zároveň zůstat osobitý a nezávislý. Šestidílné pokračování cyklu Jít za svým snem představí tanečníka Jiřího Bartovance, cellistku Terezii Kovalovou, filmaře Jana Chramostu, muzikantku Gabrielu Vermelho, divadelní režisérku Barbaru Herz a fotografa Viktora Máchu - talentované mladé lidi, jež dokázali přes veškeré nepřízně osudu vybočit z průměru.


Druhá série Dětí sametu rovněž představí profily mladých umělců, kteří si ale již vybudovali pozici v kontextu českého a povětšinou i světového umění. Režisérka Adéla Sirotková uvede fotografku Jarmilu Štukovou, sólistu Bavorského státního baletu Lukáš Slavického, tanečnici Lenku Vagnerovou a designéra Maxima Velčovského.


Osm let sbírala režisérka Monika Le Fay střípky do mozaiky portrétu o světoznámém umělci Bořku Šípkovi, jehož tvorba byla u nás mnohdy opomíjená. Film Nahý Šípek zachycuje mimo jiné také nepříznivou diagnózu, pokus o léčbu v zahraničí i smíření se s odchodem a smrtí.


Aleš Kisil se po tři roky zase soustředil na dílo a životní osudy nejslavnějšího českého fotografa a člena proslulé agentury Magnum Photos Josefa Koudelku.

CT Z mrtveho domu

Z mrtvého domu

 

Režisér Martin Kubala vytvořil k portrét slovenského operního pěvce žijícího v Praze tenoristy Štefana Margity, jenž v minulém roce oslavil životní jubileum.


Dcera slavného režiséra filmových pohádek Zuzana Zemanová se vrhla do dokumentu nazvaného Bořivoj Zeman, ve kterém divákům přibližuje svého otce i jeho tvorbu a během jehož natáčení sama objevila věci, o jejichž existenci neměla ani tušení.

V rámci cyklu portrétů Klobouk dolů můžete smeknout pokrývku hlavy před zahraničními hudebníky Justinem Timberlakem, Petrem Gabrielem, Elvisem Presleym, skupinou ABBA či pouze před jednou z členek Agnethou, nebo pátým členem skupiny The Beatles producentem sirem Georgem Martinem. Těšit se můžete také na strhující portrét génia moderního tance a choreografie Maurice Bajárta. Z výtvarného prostředí bude zase odvysílán pronikavý dokument BBC Rembrandt podle Schamy. Tento cyklus posléze zakončí obraz Hollywoodu za 2. světové války.

Na obrazovky České televize se vrátí i portréty významných osobností ze světa filmu. V neděli večer se budou diváci setkávat nejen se současnými oblíbenými herci jako Gérard Depardieu, Warren Beatty či Alain Delon, ale také hereckými legendami jako Jean Gabin, Marlene Dietrich, Marlon Brando, Buster Keaton, Jean Seberg. Pestrou paletu osobností doplní rovněž režiséři Luc Besson, Orson Welles, Jean Cocteau a filmový mág Walt Disney.


V Hudebním klubu si budete moci poslechnout a zároveň zhlédnout záznamy koncertů Dolly Parton, Jamieho Culluma či Bobby McFerrina.
Cyklus studiových session Folk Factory zase nabídne přední české kapely Jablkoň, Jananas, Janoušek & Vondrák, Jarret, AG Flek, Epydemye, Martina Trchová Trio, Žamboši, Wabi Daněk a Ďáblovo stádo, které se pohybují v žánru folku, folkrocku či folkové alternativy.

Divadelní nadšenci jistě uvítají možnost vidět Z první řady komickou a zároveň také dojímavou inscenaci Městských divadel pražských Návštěvy u pana Greena. Vzestup a pád úspěšné ženy zachycuje hořká komedie Petra Zelenky Job Interviews, kterou nazkoušel se souborem Jihočeského divadla. V neposlední řadě se představí také inscenace Janáčkovy opery Z mrtvého domu, kterou nastudoval pro Národní divadlo režisér Daniel Špinar se Štefanem Margitou v hlavní roli.

CT miranda

Miranda

 

ČT art nabídne vedle nepřeberného množství dokumentů také žánrově rozmanitou zahraniční hranou tvorbu. Letošní jaro bude nakloněno především dvěma seriálům a jedné minisérii. Jedním z nich je první řada oceňovaného slovenského seriálu Tajné životy režiséra Jána Sebechlebského. Další dva tituly jsou již britské produkce. Šestidílná minisérie Wolf Hall ukazuje na politické praktiky a pikle rozehrávané v Anglii 16. století. Oproti tomu je sitkom Miranda, sondou do života současné čtyřicátnice. Jeden z nejpopulárnějších britských komediálních seriálů posledních let a zároveň ryze autorský počin komičky Mirandy Hatové se českému divákovi představí v původním znění s titulky ve všech čtyřech řadách.


Dětský divák v dobré společnosti
Večerníčky jsou nedílnou součástí vysílaní pro děti a mládež. Doposud se jejich tvůrci zaměřovali především na nejmenší dětské diváky. Tentokrát však půjde do vysílání večerníček Anča a Pepík, jenž bude určen zejména dětem ve věku 8 až 12 let. Dobrodružný, napínavý a zároveň i tajemný animovaný seriál v režii Michala Žabky má také o něco delší stopáž (cca 13 minut). Hlavním i vedlejším postavám propůjčili hlas Jan Maxián, Jiří Lábus, Vladimír Brabec, Jan Preučil či Jaroslava Kretschmerová. Večerníček vznikal 3 roky (jeden díl se připravoval zhruba 6 měsíců) na základě kultovního komiksu Lucie Lomanové, která se také ujala scénáře a výtvarné podoby.

A protože pohádek není nikdy dost, rozšíří se nabídka projektu Čtení do ouška a dva nové cykly. Prvním z nich je patnáctidílné Vyprávění Zdeňka Svěráka, ve kterém zazní oblíbené autorské pohádky samotného vypravěče Zdeňka Svěráka. Ten také dětem v úvodu každé pohádky zároveň vysvětlí, za jakých okolností vznikala a pro koho ji napsal.

CT anca a pepik


Příběhy o králích, rytířích, dracích, princeznách i chytrých obyčejných lidech zazní v Pohádkách krále Jiřího. Král Jiří Langmajer bude ve své komnatě číst pod taktovkou ostříleného režiséra Jiřího Stracha téměř neznámá vyprávění Jiřího Mahena a Beneše Metoda Kuldy.

V polovině února letošního roku došlo k velké změně v pořadu Draci v hrnci. Všímavý divák ví, že se kvůli mateřským povinnostem Michaely Doubravové radikálně proměnilo obsazení „Dračí kuchyně“. Starší sestra Míša odešla studovat do zahraničí, a tak uvolnila místo Oskarově mladší sestře Barče.

Nových dílů se dočkají příznivci pořadu o chytrých hrách, youtuberské scéně, popkultuře či kreativním užívání digitálních zařízení Dva3. Navíc má tento pořad od začátku letošního roku také svůj youtube kanál, kam umisťuje trojice moderátorů Naomi Adachi, Dave Fišer a Matyáš Valenta svá videa s hosty, vlogy, asky, let's playe či doposud utajované nepovedené scény z natáčení.

Na televizní obrazovky se vrací rovněž jeden z nejúspěšnějších animovaných seriálů, na kterém vyrostlo hned několik generací dětí. Proto si napínavé příběhy Šmoulů jistojistě nenechají ujít vedle malých diváků také starší ročníky.


Foto: www.ceskatelevize.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mistryně ČR v Pole Dance Lucie Šimková: „Šplh na tyči jsem ve škole nenáviděla.“

simkova5 200Pole dance, neboli tanec u tyče, je moderní taneční disciplína, která spojuje dohromady hned několik prvků jako jsou např. balet, akrobacie nebo gymnastika. Tento netradiční sport si na svou stranu získává stále více nadšenců. Svědčí o tom i ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

15. ročník festivalu Jeden svět startuje už zítra!

JedenSvet200Dokumentární festival se řadí mezi domácí špičku svou dramaturgií každý rok. Ale letos je program napěchován k prasknutí! Filmy o lidských právech, dokumenty o zdravotnictví, pohled na moc médií, přiblížení problematiky o mezil...


Literatura

Polibek kobry chutná jako několik druhů jahodové zmrzliny

polibek kobry perexKniha Polibek kobry se věnuje ženskému archetypu a jeho proměnám. Vychází z jógy a tantry, které zapojuje do našeho evropského kontextu a sleduje proměny témat jako tělesnost, menstruace, mateřství, ženská sexualita, kreati...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede Klec bláznů, jiskřivou francouzskou komedii o lásce, partnerství a kráse být sám sebou

Klec bláznů200Klec bláznů, kultovní francouzskou komedii Jeana Poireta vyprávějící o lásce milujících rodičů, o vztahu dlouholetých partnerů i o kráse být sám sebou, chystá v režii Daniela Hrbka Švandovo divadlo v Praze. Hru známou českému publiku i díky ...

Film

Film JFK o pozadí atentátu na prezidenta Kennedyho konečně vyšel v režisérské verzi

jfk perexNa přelomu osmdesátých a devadesátých let byl americký režisér Oliver Stone (Četa, Narozen 4. července, Vítězové a poražení) na absolutním vrcholu, každý jeho film byl událostí a navíc dokázal vyvolat bouřlivé emoce, protože se vždy věnoval kontrover...