Ivan Trojan se Ve stínu rozhodně neschová

Ivan Trojan se Ve stínu rozhodně neschová

Tisk

ve stinu plakatBoj dobra proti zlu nebo, chcete-li, silného proti slabšímu tady byl vždy. Jsou to příběhy, které přitáhnou pozornost. Na druhou stranu jsou už ale více či méně předvídatelné. Stejné je to i s novým filmem Davida Ondříčka Ve stínu.

 

Film, který autoři řadí mezi detektivky, je spíše temným kriminálním thrillerem. Děj se odehrává v padesátých letech komunistického Československa, kdy byly politické procesy v plném proudu. Státní bezpečnost se nekompromisně drží u moci a nepřipouští jakékoli dohady o tom, kdo je tady pánem. Zároveň se do příběhu promítá i rovina měnové reformy, která obyvatele fatálně zasáhla.

Kapitán Hakl (Ivan Trojan) vyšetřuje krádež v klenotnictví. Případ, který se zpočátku zdá banální, ale přeroste v politickou kauzu, která už má mnohem větší dopad. Státní bezpečnost se snaží obvinit skupinu Židů z protistátního spiknutí. S tím jim má pomoct major Zenke (Sebastian Koch), policejní specialista z NDR. Hakl je z případu oficiálně odvolán. To by ale nebyl pravý kladný hrdina, kdyby nepátral na vlastní pěst. Brzy zjistí, že vyšetřování vůbec neodpovídá reálným důkazům a pochopí, kdo má vlastně celou věc na svědomí. Komu ale může věřit? To je otázka, která se prolíná celým filmem. Nic není takové, jak se může na první pohled zdát…

ve stinu

Doma má ale kapitán Hakl manželku (Soňa Norisová) a syna (Filip Antonio). Už jen kvůli nim musí být opatrný. Ve snímku je poměrně hezky vykreslený vztah otce a syna. Je zřejmé, že svou rodinu kapitán Hakl opravdu miluje, ale na druhou stranu cítí povinnost odhalit pravdu a najít vraha za každou cenu. Stojí proto před dilematem, zda to kvůli nim vzdát, nebo bojovat takzvaně za lepší svět.

ve stinu

Státní bezpečnost Trojan ve filmu přirovnává ke krakatici, kterou nelze porazit. Může s ní však bojovat, aby ji oslabil. Potom ji třeba zničí budoucí generace.


Jednu z nejsilnějších stránek filmu bezesporu zajišťují herecké výkony. Výborná dvojice Trojan – Koch na plátně opravdu funguje a diváky nenechává na pochybách o jejich umění. Je ale škoda, že mnoho herců i jejich výkonů vlastně vyznělo naprázdno. Například David Švěhlík jako Haklův mladší kolega, dostal mnohem méně prostoru, než by si tato postava zasloužila. Měl za úkol ukázat, jak se mladý ambiciózní vyšetřovatel stane součástí oné krakatice. S tím, kolik místa na plátně ale dostal, se opravdu nedalo příliš pracovat.

ve stinu ivan trojan

 Detektivní zápletka opravdu není bůhvíjak nápaditá a neprohlédnutelná, ale co film ztrácí v tomto ohledu, plně nahradí výprava. Díky ní na diváky dýchne temná atmosféra padesátých let a dovolí jim se do příběhu zcela ponořit. I když tedy divák tuší, kdo je ten hodný a zlý, stejně s napětím sleduje, jak vše nakonec dopadne.

Jedná se o film dvou osobností – Ivana Trojana a Sebastiana Kocha, kteří se na plátně výborně doplňují. Jejich přítomnost příběhu dodává ten pravý náboj. Snímek Ve stínu se rozhodně řadí mezi to nejlepší, co v České republice v letošním roce vzniklo. O tom svědčí i fakt, že tvůrci nezastírají ambice ucházet se o nominaci na Oscara.

ve stinu plakat

 

Ve stínu
Žánr: detektivka
Původ: ČR/SR/Polsko/Izrael
Režie: David Ondříček
Scénář: Marek Epstein, David Ondříček, Misha Votruba
Hrají: Ivan Trojan, Sebastian Koch, Soňa Norisová, Jiří Štěpnička, Marek Taclík, David Švehlík, Filip Antonio ad.
Stopáž: 106 min
Česká premiéra: 13. září 2012
Distributor: Falcon
Hodnocení: 70 %

Zdroj foto: Falcon


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlastimil Horváth je zpátky na hudební scéně!

200rozZpěvák Vlastimil Horváth byl posledních sedm let v ústraní a nyní přichází s novou deskou. Na co se můžeme těšit? Jaké budou texty a co nejvíce změnilo Vlastův život? To a mnohem více se dozvíte v tomto rozhovoru!

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Křečovitá taškařice Život je život/ dvojrecenze

zivot je zivot perexJak moc se liší pohled našich dvou redaktorů na komedii Život je život? Jan Jaroš uvádí: Milan Cieslar - po diváckém úspěchu "nekorektní" komedie Láska je láska - zjevně již opustil někdejší u...


Literatura

Jak získat vysněnou realitu pomocí metody dvou bodů

WOW 200Každý z nás o něčem sní, ale ne každý pak svůj sen uskuteční. Někteří skeptici dokonce tvrdí, že splněná přání jsou ve skutečnosti naší zhoubou. Něco na tom tvrzení může být samozřejmě pravdivé. Ale přiznejme si: ulehčit si cestu ke splnění svých snů, to b...

Divadlo

Příběh Anny Kareniny je všeobecně známý. Jak jej pojalo pražské Švandovo divadlo?

Anna Karenina perexAnna Karenina (Hana Briešťanská) je počestnou manželkou a matkou. To se změní, když potká důstojníka Vronského (Mark Kristián Hochman), do kterého se bláznivě zamiluje. Její city jsou tak silné, že je odhodlaná opustit rodinu, ...

Film

Nepřestávejte snít se Severskou filmovou zimou

sfz 200I v únoru letošního roku se fanoušci severské kinematografie dočkají festivalu Severská filmová zima. Na programu jsou filmy, které již bylo možné zhlédnout třeba při Severském filmovém podzimu, zimní festival s sebou nese mnohé novinky. Jako třeba film N...