Sacha Baron Cohen stvořil nejroztomilejšího Diktátora v dějinách

Sacha Baron Cohen stvořil nejroztomilejšího Diktátora v dějinách

Tisk

altWadíja je malá zemička v subsaharské oblasti, která ke své existenci potřebuje pevnou ruku diktátora. Alespoň je o tom pevně přesvědčen Aladín (Sacha Baron Cohen) – po smrti Kim Čong Ila je posledním mohykánem mezi diktátory a dává si záležet, aby to tak i zůstalo a nikdo ho z jeho trůnu nesesadil. A tak ve vládnutí rozhodně nezahálí - rozsudky smrti rozdává na potkání, vyvíjí jadernou zbraň, prostě na co sáhne, to se mu daří. I když se přes den plně věnuje vladaření, večer si ještě najde čas na kvalitní sex s jednou z hollywoodských hereček (a nezáleží na tom, jestli je to Megan Fox, Halle Berry nebo Lindsay Lohan).

Celý svět naléhá na to, aby se Aladín vzdal své krutovlády a konečně i v této zemi zavládla demokracie. To by Aladín ale nebyl správný diktátor, kdyby svou zemi „nebránil“ i na summitu OSN. Vydá se proto do New Yorku, do města plného tolik nenáviděné demokracie, aby diktaturu zachránil. Shodou okolností je ale nahrazen dvojníkem - pasáčkem koz, který právě neoplývá inteligencí, a sám se dostává k nepoznání oholen do ulic demokratického velkoměsta, kde se seznámí s neoholenou feministkou nenávidící diktátory (Anna Faris).

Už z popisu příběhu je jasné, že film nemá za cíl hodnotit, nebo kritizovat diktátorský režim, utlačování obyvatel ani teroristické útoky. Spíš velmi humorně a s neskutečnou nadsázkou ukazuje svět takového diktátora jako je Aladín. Ten v diktátorském režimu vyrostl, byl v něm vychováván, a proto ani nic jiného nezná. Dětská práce, jaderné zbraně – to vše je pro něj běžnou součástí života.

alt

Tohle všechno je ve filmu tak neuvěřitelně ironizováno, tvůrci tyto věci dovedli do naprosté absurdity. Ano, jedná se o velmi kontroverzní téma, z kterého si ale Sacha Baron Cohen dělá legraci takovým způsobem, že je skoro nemožné udržet vážnou tvář. Jedná se ale o druh humoru, který není pro každého. Když Aladín v letadle nad New Yorkem odhalí nálož, kterou má pod bundou a ještě při tom připomene divákům útoky z 11. září, černější humor si snad ani představit neumím. Nebo mrtvý muž, kterému chce Aladín oholit vousy, ale nakonec uprchne s celou jeho hlavou…no uznejte sami, jestli není černý humor tohle, tak co jiného? Některým divákům se třeba může zdát takový humor až nevhodný, ale je potřeba si uvědomit, že celý film musíme brát jako jednu velkou nadsázku a nehledat v něm hluboké pravdy.

alt

Komik Sacha Baron Kohen, kterého diváci znají například jako Borata, se tentokrát vrátil v naprosto vyfabulovaném příběhu, který nemá reálný základ – kromě odkazů na teroristické útoky nebo třeba Usámu Bin Ládina. Snímek má ukázat, že i diktátor má své světlé stránky a dokonce se může zamilovat – ačkoli i to pojme svým svérázným způsobem.

alt

Cohen je jako diktátor výborný, sebevědomí z něj jen čiší. Navíc jako komik svou roli zvládl na jedničku. I když diváci jeho výkonu od začátku do konce naprosto věří, i tak si ho jako diktátora dokážou oblíbit, prožívat s ním jeho pouť New Yorkem a fandit mu, aby svou diktaturu dokázal udržet a byl zase šťastný. A jeho hlášky, kterými s naprostou sebedůvěrou a bez jakéhokoli ostychu komentoval vše okolo? To jsou přesně takové, které se stávají legendami. Prostě kdo má rád černý humor, ten si tady rozhodně přijde na své.

 

Diktátor/ The Dictator
Žánr: komedie
Původ: USA
Režie: Larry Charles
Scénář: Sacha Baron Cohen, Alec Berg
Hrají: Sacha Baron Cohen, Anna Faris, Ben Kingsley, John C. Reilly, Megan Fox
Stopáž: 83 min
Česká premiéra: 17. května 2012
Distributor: Bontonfilm
Hodnocení: 70%

Zdroj foto: Bontonfilm


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Co odhalilo Tajemství rodu?

Helena Voldanova 200Na televizních obrazovkách České televize běžel cyklus Tajemství rodu, který představuje, jak pátraly po svých předcích nejrůznější známé osobnosti. Odbornou konzultantkou pořadu je Helen...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nezdolná Jiřina Bohdalová si z lásky vrásky nedělá

altNový film Jiřího Stracha se s klidným svědomím dá přirovnat k o 11 let staršímu Babímu létu, ve kterém jako manželská dvojice, potýkající se se stářím, zářil Vlastimil Brodský a Stella Zázvorková. S filmem Vrásky z lásky h...


Literatura

Více true crime do českých knihkupectví!

ted bundy200Nakladatelství JOTA odstartovalo novou edici True Crime nejzásadnější knihou tohoto žánru v podobě titulu Ted Bundy, vrah po mém boku od Ann Rule.

 

...

Divadlo

Je tanec vaše vášeň? Pak vás zveme na TANCESSE 2012

altV květnu 11.-13. května Brno opět ožije tancem a pohybem.  Již počtvrté se sem sjedou soubory z nejrůznějších končin republiky.  Zahraniční hostem festivalu bude soubor z Polska Akro Dance Theatre Torun. Festival pořádá

Film

Ghostface znovu na scéně: tentokrát v New Yorku

Vriskot200Ikonická maska se vrací už pošesté. Poté, co Samantha, Tara a dvojčata Chad a Mindy přežily řádění tajemného vraha v městečku Woodsboro, se ve snaze zapomenout na tyto tragické události všichni čtyři přestěhují do New Yorku. Nebude to ale trvat dlouho ...