Done in 60 seconds aneb staň se hvězdným režisérem!

Done in 60 seconds aneb staň se hvězdným režisérem!

Tisk

altCo všechno se dá zvládnout za šedesát sekund? Hodně. Skoro všechno. Nebo možná úplně všechno? Co třeba celý film? Nevěříte? Tak to se pak mýlíte, protože: „Jediná minuta vás může dostat na filmový festival v Karlových Varech a toho nejlepšího na Jameson Empire Awards do Londýna!“

 

 

Taky vám přijde, že je málo filmařských soutěží? A když už, tak pro lidi z ulice zavání až moc pravidly, svázaností a nutnou znalostí či praxe z oblasti filmů? Done in 60 seconds má všechno jinak! Pravidlo je jediné, a to délka snímku. Musí být dlouhý šedesát vteřin. Přesný čas na remake oblíbeného filmu komukoliv otevírá možnosti naprosté autorské svobody. Chcete ve svém milovaném snímku sami hrát? Či si hlavního hrdinu nakreslit? Právě tady se meze fantazii nekladou a své o tom ví i loňský vítěz soutěže Petr Brunner. Ten se zúčastnil loňského historicky prvního českého kola, přestože soutěž po světě běží už několik let. Dlouho váhal s výběrem snímku, nápady, které měl, už někdo před ním do šedesáti sekund vtěsnal. Pak zase nabral zpoždění přípravou filmu a nakonec svůj snímek odeslal asi dvacet minut před samotnou uzávěrkou! Moc šancí si nedával, přesto jeho dílo zaujalo porotu ze všech nejvíc. A čím, že bylo tak výjimečné?

alt

Lego. Přesněji Forrest Gump ve světě z lega, jeho příběh a působivý dabing oslovili nejvíce. Originální nápad a výborné zpracování ho ze všech 38 účastníků udělalo vítězem.  Ačkoliv mu loni bylo pouhých jednadvacet let a v oblasti filmu je „jen“ velkým fandou (zúčastnit se totiž může jakýkoliv amatér), tak tenhle kluk z Liberce se probojoval do vítězné trojky, která byla pozvaná na Mezinárodní Filmový Festival v Karlových Varech. A právě tam se dozvěděl konečný verdikt-tedy, že jeho film je tím nejlepším z celé naší země. Ovšem, tohle není soutěž o diplomu! Tohle je soutěž o výlet do Londýna, který už má Petr za sebou. A ne, není to výlet po památkách či plavba trajektem, ale účast na Jameson Empire Awards! Což je prestižní filmová akce, na které Petr potkal na podiu velké hvězdy. Kdo by se nechtěl setkat třeba s takovým Timem Burtonem?

Hodně z nás. A pořadatel Jameson Whiskey to ví, proto se soutěží i letos. Na webových stránkách www.¬jamesonempiredis¬s.¬com pro všechny, kteří si myslí, že „převypráví“ oblíbený film v jedné minutě, je přihlašovací formulář. I letos usedne ke všem filmům porota složená ze čtyř odborníků. A slovo odborník je tu myšleno vážně (což bohužel někdy u jiných umělecky zaměřených soutěží nelze říci). Ke kulatému stolu se poradí filmová publicistka (její recenze jsou například k přečtení v Reflexu) Tereza Spáčilová, scénárista, režisér, herec a producent Marek Dobeš, herecký i režisérský kolega Jakub Kohák a samozřejmě i zástupce zaštiťující společnosti Biola Oyeniye, Jameson ambasadorka pro Českou republiku. Z videí, která dorazí do uzávěrky 14. června, se vybere deset nejlepších snímků, které se o pár dní déle, přesněji 22. června, objeví na stránkách soutěže. Následná finálová trojice autorů bude pozvána na MFF v Karlových Varech, kde 5. července proběhne slavnostní vyhlášení a bude oznámen celkový vítěz. A i ten, stejně jako loni Petr, dostane příležitost jet do Londýna a soutěžit v kole mezinárodním.  

Příležitostí, jak se pobavit, něco vytvořit či i prorazit je málo. Obzvláště v oblasti filmu. Tato soutěž je otevřená všem, dává možnosti a volbu. Času do uzávěrky je málo, takže není nad čím váhat:)

Název soutěže: Jameson Done in 60 seconds
Pořadatel soutěže: Jameson whiskey
Datum uzávěrky: 14. června 2012
Webové stránky: www.¬jamesonempiredis¬s.¬com


Zdroj foto: pořadatel




 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Učit děti tvořit se pro mě stalo posláním

rozhov2Její práce nalezly místo v mnoha soukromých sbírkách po celém světě, její socha Lidická madona je součástí sbírky památníku v Lidicích. Dosud uspořádala přes padesát samostatných výstav. Pravidelně se zúčastňuje kolektivních výstav n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

VŠEMI SMĚRY – cestou necestou za publicistikou

altNašim pravidelným čtenářům nemohla uniknout pozvánka na festival nezávislé publicistiky Všemi směry, který roztočil kolotoč otázek, diskuzí a workshopů na téma reportérství. Že jde o výjimečnou událost, sliboval i rozhovor s manažerkou projek...


Literatura

Co odkáže Clara v dědictví své rodině?

Clařino dědictví, perexTentokrát mne na čtení knihy Clařino dědictví nalákala hezky zpracovaná obálka z rukou Roberta Imrycha. Je z ní cítit tajemství, nostalgie a do toho všeho voní francouzský venkov. Hned jsem byla zvědavá, co a jaké dědic...

Divadlo

Saturnin místy ani nepotřeboval slova

saturnin 200Předposlední premiérou Městského divadla Zlín se stal Saturnin, notoricky známé humoristické dílo Zdeňka Jirotky.

...

Film

Nejlepší slovenský film roku 107 MATEK vstoupil 5. 5. do českých kin bude exkluzivně online na DAFilms

107matek 200Jaké je to přivést na svět dítě tam, kde svoboda končí vězeňským dvorem? Film Petera Kerekese je neotřelým pohledem na téma mateřství.

...