Historické sci-fi: Zítra vstanu a opařím se čajem

Historické sci-fi: Zítra vstanu a opařím se čajem

Tisk

altFilm Zítra vstanu a opařím se čajem (1977) se odehrává v nedaleké budoucnosti, kdy se lidem povedlo zvládnout cestování časem. Od jisté doby se odlétá na turistické výlety do starověkého Egypta nebo třeba na prohlídky druhohor a dinosaurů.

 

Jistá organizace, podporující Hitlerovu historickou politiku, se rozhoduje poslat vůdci dárek, který by zvrátil průběh druhé světové války. Má jim v tom pomoci i profesionální pilot Karel Bureš, nicméně ten se odletu do roku 1944 nakonec nezúčastní. Karel a Jan jsou dvojčata a spolubydlící. Jeden je pilot a holkař, kterému se vede skoro všechno, na co sáhne a ten druhý zase slušný a hodný ťunťa, kterému se nedaří kromě dobrého vztahu s lidmi zase skoro nic.

alt

Na začátku příběhu se Karel v posteli udusil rohlíkem a jeho hodný bratr Jan se za něj začne vydávat. Je jasné, že pilot Karel vedl mnohem komplikovanější život, a tak se Jan místo něj dostává do svízelné situace v kokpitu stroje na cestování časem. Všichni kolem se s ním baví dost neformálně a ženské po něm neustále vyjíždí, a tak se stydlivý Jan dostává do úplně nových rolí. Jeho vystupování je dost nejisté, ale shodou náhod vypadá při právě probíhající návštěvě Hitlerova tábora vcelku adekvátně. A tak se společně se zločinci v čase dostává do německého obležení. Na místě už nic neprobíhá, jak má. Nový Karel Bureš nemá kromě létání o své práci ani ponětí a na Hitlera nedělá improvizovaný výstup zločinců důvěryhodný dojem.

alt

Rozhoduje se tedy vrátit v čase a svého bratra zachránit. Už ví, že se při snídani opaří čajem a jeho bratr se vzápětí udusí rohlíkem. Nic ale nejde tak, jak má. Jan se totiž při každé příležitosti snaží napravovat cokoliv, co udělal jeho bratr v minulosti špatně. Ke svému chování ale zrovna kritický není.

V porovnání se zločinci a třeba takovým Hitlerem je postava Jana Bureše velmi mírumilovná, jemná a solidní. Možná byl v té době podobný postoj celkem ve zvyku, protože se ve filmu moc nezpochybňuje. Na druhou stranu narážíme na každém Honzově kroku na jeho impotenci a neschopnost přizpůsobit svůj život vlastním touhám a to už o něčem vypovídá.

alt

Zdroj foto: Bontonfilm


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aké má Maťo Ďurinda plány?

durinda200Maťo Ďurinda, spevák zo skupiny Tublatanka, koncertoval na Cibula festivale v Holíči a svojou hudbou si získal celé publikum, ktoré rozospieval a roztancoval. Po svojom koncerte sa s nami podelil aj o svoje pocity a najbližšie plány.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Želvy Ninja všechny naporcují

Zelvy Ninja 200Film Želvy Ninja (2014) navazuje na nekonečnou sérii filmů a seriálů o zmutovaných zvířatech, která mají tělo i mysl podobnou člověku. Reportérka April O'Neilová (Megan Fox) jim je na stopě, ale je s jejich osudy spojená víc, než si myslí....


Literatura

James F. Twyman: Láska, duše a francouzská kuchyně

Laska duse a francouzska kuchyne 200„Michele mě mohla opustit kdekoliv, ale vybrala si jediné místo, kde se mě osvícený francouzský kuchař ptá na všechno, čemu nechci čelit…“

...

Divadlo

RockOpera Praha chystá výběrový vinyl, DVD s Vymítačem a láká na nový podzimní program

RockOpera 200RockOpera Praha rozhodně nezahálí a chystá pro své fanoušky několik novinek. Dokončila své první kompilační album Best Of RockOpera Praha I, které vyjde jako klasické CD i ve formě vinylu. Dále připravila speciální DVD se záznamem hororového...

Film

Král televizních příběhů František Filip

filipVraťme se do časů, kdy byla televize zásobena vynikajícími scénáři Jaroslava Dieta, Jiřího Hubače a dalších, kterých se posléze ujali mistři svého řemesla a pod jejich vedením vznikly ty nejlepší české seriály a televizní filmy. Tento krásný výlet do minul...