Staňte se odborníkem na moderní umění

Staňte se odborníkem na moderní umění

Tisk

strucny pribeh 200V nakladatelství Grada vyšla kniha Stručný příběh moderního umění od Susie Hodgeové, jejíž cílem je seznámit čtenáře s nejen s moderním uměním.

 

 

 

Na přebalu knihy se vyjímá Marilyn Monroe od proslulého pop-artisty Andyho Warhola, která musí všechny hned zaujmout a nalákat na čtení. Kniha má podtitul Kapesní průvodce klíčovými směry, díly, tématy a technikami a na základě toho je rozdělena také rozdělena. V jejím začátku nechybí úvod a rady, jak s knihou pracovat a v závěru nechybí rejstřík, ale také tipy na muzea a informace o právech k ilustracím.

Směrů je v knize hned 40, a to od všeobecně známých jako je impresionismus, secese nebo modernismus až po street art. Mně zaujal například spacialismus vycházející z italského hnutí spazialismo. Ti Zkoumali materiály a snažili se vytvořit zcela novou formu umění. Pozornost mě upoutal také neodadaismus nebo arte povera (chudé umění) založené na využívání nečekaných věcí z každodenního života. Čtenáři se na jednotlivých stránkách dozví dataci těchto směrů, klíčové umělce i momenty a stručný popis. Nechybí ani ukázky známých ilustrací.

Po směrech následují řádky o významných dílech. V této souvislosti jsem se původně obávala menšího formátu knihy, ale nakonec to díky precizně provedené typografické úpravě nebyl žádný problém. Jednotlivá díla vynikají a jsou navíc doplněna spoustou zajímavostí, ať už o jejich vzniku, tak také autorech nebo dalších jejich dílech.

Se zájmem jsem si přečetla také o tématech obrazů, jako jsou postavy, zvířata, barvy, společenský život, náboženství nebo identita. I zde jsou vypsáni klíčoví umělci i klíčové momenty a nechybí ani ilustrace. Závěrečná část o technikách skvěle doplňuje předchozí stránky a dává tak čtenáři pocit, že do sebe vše zapadá. A pokud by se při čtení přeci jen někdo ztratil a potřeboval se zorientovat, pomohou mu velmi praktické křížové odkazy ve spodní části stránek.

Stručný příběh moderního umění mě velmi mile překvapil a dozvěděla jsem se díky němu mnoho nového. Víc takových propracovaných a především čtivých knih!

strucny pribeh

Stručný příběh moderního umění
Autor: Susie Hodgeová
Překlad: Jan a Dina Podzimkovi
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2019
Počet stran: 224
Hodnocení: 85 %

https://www.grada.cz/strucny-pribeh-moderniho-umeni-10452/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dulux Let´s colour: „K zapojení jsou třeba oči, ruce a úsměv!”

lets colour 200Při brouzdání internetem jsme v redakci narazili na velmi zajímavý projekt Dulux Let´s colour, který rozhodně stojí za zmínku. O co přesně se v něm jedná, jste se mohli dočíst v tiskové zprávě na našem

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Výstava, která se dostane člověku pod kůži.

kuratorkyV krátké době, se opět v ústeckém muzeu uskutečnila další výstava. Ústecké muzeum je známo svou precizní prací při svých výstavách, a jestliže je přitom tom i dotek ženské ruky, je to znát. Na přípravě výstavy o ústeckém malíři Zdeňku Koškovi se podíle...


Literatura

Pohádka o kriminálním antihrdinovi

pinokio 200Prý je tato kniha ošklivou pohádkou pro dospělé děti. Že by se nám rodil nový žánr? To asi ne, ale autor knihy znovu na scénu povolává policejního komisaře Everta Bäckströma. A jeho vlastnosti jsou opravdu docela nechutné, a když k tomu přičtu neu...

Divadlo

Letní Grébovka s Divadlem MA v srpnu láká na 20 divadelních večerů pod širým nebem

letni grebovka 200Dvacet romantických večerů pod širou letní oblohou v půvabném prostředí evokujícím italský Řím… tyto a spoustu dalších výjimečných zážitků slibuje v druhé půli prázdnin Letní Grébovka s Divadlem MA. Oblíbený projekt komorní divadeln...

Film

Baltasar Kormákur zavítá v květnu do Prahy uvést svůj film Hluboko, výjimečný příběh o vůli a síle přežít

Hluboko plakat 200Mezinárodně vyhledávaný režisér, scenárista a příležitostný herec Baltasar Kormákur je v českém prostředí patrně nejvíce známý díky krimi snímku Severní blata (2006), který na ka...