„Děti si tancem osvojí koordinaci těla, získají fyzickou kondici, učí se pracovat ve skupině, a hlavně nesedí doma u počítače nebo televize.“

„Děti si tancem osvojí koordinaci těla, získají fyzickou kondici, učí se pracovat ve skupině, a hlavně nesedí doma u počítače nebo televize.“

Tisk

mezinarodni centrum tance 200Přečtěte si rozhovor s Kristýnou Kronovetrovou, jednatelkou a vedoucí produkce Mezinárodního centra tance a Tanečního centra Praha. Zjistíte v něm, jak se dostala do tanečního světa, v čem tkví výhody tance a na jaká představení se můžete vydat.

 


Můžete nám na úvod stručně představit, čím se zabývá Mezinárodní centrum tance?

Mezinárodní centrum tance je umělecká agentura, která produkuje a pořádá taneční představení, workshopy a festivaly.

Co máte jako jednatelka Mezinárodního centra tance vše na starosti? Jak vypadá váš běžný pracovní den?

Zařizuji veškerá představení. Propagaci a produkci, komunikuji s divadly a kulturními domy, starosty, školami, řediteli i odborem školství a hlavně s uměleckými šéfy obou našich souborů. Samozřejmě mám na starost i organizační chod agentury aby vše klapalo jak má.

Co vás na této práci nejvíce baví? A co je naopak nejtěžší?

Baví mě starat se o kulturu obecně. Ačkoliv už netančím profesionálně, pořád se cítím být součástí taneční kultury.

V této nelehké době je velmi obtížné plánovat a neustále posouvat představení. Stále jste v nejistotě.

A co vás vlastně přivedlo do tanečního světa? Jak jste se k němu dostala? Kdy jste začala s tancem?

Tančím od 4 let. Maminka tvrdí, že jsem byla malý neposeda a tak mě přihlásila na tanečky. Od té doby vznikla láska na celý život. Ve 12 letech jsem si splnila sen, dostala se na konzervatoř Taneční centrum Praha, kterou jsem úspěšně vystudovala.

Na co v této souvislosti nejvíce vzpomínáte? Co byl váš největší zážitek?

Když jsem poprvé stála na jevišti Národního a Stavovského divadla. Na ten pocit nikdy nezapomenu.

Součástí MCT jsou umělecké soubory Baby Balet Praha a Balet Praha Junior. Jaký je zájem o členství v nich? A jak se do nich tanečníci dostanou?

Naši mladší studenti jsou motivováni studenty staršími a chtějí dosáhnout podobných cílů. Vždy to tak bylo. Musí mít vynikající výsledky v praxi i teorii. Do obou souborů se tedy dostanou ti nejlepší studenti ze školy a zároveň i stážisti ze zahraničí.

mezinarodni centrum tance1

Balet Praha Junior má dlouholetou tradici. Vnímají to členové jako prestiž?

Myslím, že studenti si velmi dobře uvědomují, jakou příležitost mají. Už jako mladí si mohou vyzkoušet jaké to je, žít jako profesionální umělec.

Mají děti a mládež obecně zájem o balet? V čem je pro ně prospěšný? A kdy je nejvhodnější s ním začít?

Balet - klasický tanec je jeden za základních pilířů profesionálního tance. Další je moderna a jazz. Každý tanečník vám řekne, že se jakákoliv další taneční technika vyvíjí z těchto pilířů.

Obecně o tanec děti zájem mají - zejména děvčata, ale bohužel máme velký nedostatek chlapců. Mnoho rodičů chtějí mít z kluků jen fotbalisty a domnívají se, že tanec je zženštělý, protože neví, že nejde jen o balet. Ale to je na opravdu dlouhou a jinou debatu.

Děti si tancem osvojí koordinaci těla, získají fyzickou kondici, učí se pracovat ve skupině a hlavně nesedí doma u počítače nebo televize.

Ideální je začít od malička, ale trénink na profesionální úrovni by měl začít kolem 11 let.

A liší se podle vás nějak přístup současných tanečníků od těch ze starších generací? A to jak v souborech, tak na konzervatoři obecně?

Nemyslím si. Potřeba soustředěnosti, zodpovědnosti a disciplíny v tomto oboru je stále platná, ať je to jakákoliv generace.

V rámci představení kooperujete také s Pražským komorním baletem. Jak taková spolupráce probíhá? Jsou členové konzervatoře na stejné úrovni?

Fungujeme jako partneři. Půjčujeme si navzájem tanečníky a my jim poskytujeme technické zázemí. Mohu jen říci, že jsem na naše studenty velmi pyšná. Mezi profesionály perfektně zapadli a kdo neví, že to jsou studenti konzervatoře, nepozná to.

Můžete vypíchnout nějaká budoucí představení? Čím jsou jedinečná?

Blíží se nám lednová premiéra večera s názvem Elixír v podání Baletu Praha Junior. Doufám, že vše dopadne jak má a Covid-19 nám dovolí premiéru uskutečnit.

Baby Balet Praha objíždí republiku s rodinným baletem Letem světem, který má veliký úspěch!

Vstupenky na Letem světem můžete vyhrát v naší soutěži: Navštivte rodinný balet Letem světem

letem svetem

Chodíte vy sama na taneční představení nebo do divadla? A dokážete si u nich odpočinout a nedívat se na ně takzvaně odborným okem?

Chodím, divadlo je druhý domov. Občas se zasním, ale odbornému oku se prostě nevyhnete.

Prozraďte nám na závěr, jaké máte plány s Mezinárodním centrem tance? Na co se mohou naši čtenáři těšit v příštím roce?

Jak jsem již prozradila, blíží se nám premiéra Elixíru 6. ledna 2021 ve Stavovském divadle. Diváci se mají na co těšit.

Děkuji za rozhovor.

I já děkuji, přeji hezký den vám i čtenářům.

Zdroj foto: Mezinárodní centrum tance


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Révai – herec a hrdý otec

revai200Jan Révai momentálně vystupuje v inscenaci Osmý světadíl v divadle Kalich.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Ředitel festivalu Voda, moře, oceány Jindra Soukal: celoroční práce se na konci tváří jako příjemně a bezproblémově běžící festival

TVMO Soukal perexakže jsem se opět ocitla v takovém středu vesmíru, vždyť to se přece o Bali říká, ne? Ale nebojte, nesedla jsem do letadla a nedala jsem se opět na tu děsivou dvoudenní cestu s cílem Denpasarského leti...


Literatura

Nevěř nikomu! Britský thriller může způsobit několikadenní paranoiu…

k21 200Po závalu severských detektivek se na české pulty dostává i novinka z Británie. O partě holek, které se vydají na cestu po Nepálu. A to víte, že se to pěkně zvrtne. Kniha, kterou slupnete jako malinu odehrávající se pro thriller na netradičním místě.

...

Divadlo

Zemřel charismatický herec Tomáš Valík, hrdina pohádky O Janovi a podivuhodném příteli

 

tomas valik 200Po kratší nemoci zemřel ve věku nedožitých dvaapadesáti let 8. října v pražské nemocnici Na Bulovce známý herec Tomáš Valík. Na filmovém plátně debutoval koncem osmdesátých let minulého století, ...

Film

Japonský režisér Kaneto Šindó slaví rovnou stovku

altNenalezneme na světě mnoho režisérů, kteří by i ve stu letech stále natáčeli. Kromě čilého Portugalce Manoela de Oliveiry, jenž navzdory 104 rokům má rozpracovány hned dva projekty, je to světoznámý japonský filmař Kaneto Šindó - v jap...