JAK VNIKNOUT DO OBECNÉ PSYCHOLOGIE

JAK VNIKNOUT DO OBECNÉ PSYCHOLOGIE

Tisk

ucebnice obecne psychologie perexAlena Plháková hned na počátku své knihy UČEBNICE OBECNÉ PSYCHOLOGIE píše:  „Přála jsem si dokázat, že pověst obecné psychologie coby nudného předmětu je neoprávněná.“  A podařilo se jí to, neboť její kniha letos vychází již v 8. dotisku. Podívejme se tedy blíže, o čem a jak vlastně pojednává.

 


Oproti jiným (zahraničním) publikacím obdobného zaměření zde nalezneme kapitoly, které pojednávají o vědomí a imaginaci coby příznačných produktech lidského intelektu. Autorka rovněž začleňuje psychoanalytické – Freudovy a Jungovy – výklady, aby svůj výklad obohatila o další důležitý aspekt.  Mnohdy přibližuje různorodé teorie, které se daného předmětu týkají. A konečně dává na srozuměnou, že též čerpá z vlastních zkušeností, jak je nasbírala v klinické a poradenské praxi.


Věnuje se třeba i dnes aktuální šikaně ve škole, jak ji nahlíží Anna Freudová: podle ní dochází k zastrašení a posléze k identifikaci oběti s agresorem, neboť ponižovaný jedinec se tak brání pocitu vlastní bezmoci. Jinými slovy přebírá tytéž mechanismy násilí, které následně uplatňuje vůči ještě slabším jedincům, než je on sám. Opačný postoj, který vede až k sebeobětování, je mnohem vzácnější.


Knihu činí čtenářsky přitažlivou i přehlednost, s jakou je napsána: Plháková si vypomáhá množstvím názorných příkladů, začleňuje odkazy na umělecká ztvárnění jednotlivých témat (zejména literární a filmová). Oceníme také ilustrace, kterými oživuje některé kapitoly, třeba ty věnované vnímání, potažmo vizuálním iluzím – některé tvoří doprovod i toho textu. Obrázky totiž dokládají, tak odlišně lze vnímat tentýž obrazec, případně jak si vytváříme iluzorní vjem. U jednoho se musíme rozhodnout, vidíme-li vázu nebo siluety obličejů, u druhého se díváme na trojúhelník, který nemůže existovat.

ucebnice figure-ground illusion


Autorka vychází od obecností (psychologie jako vědní obor, základní pojmy obecné psychologie), aby se od nich přenášela k jednotlivým tématům: k vědomí a nevědomí, ke vnímání (včetně barevného vidění), k procesům učení a paměti jako jejich nutnému předpokladu, k představivosti neboli imaginaci. Letmo se dotkne snění, mýtů i pohádek, vesměs zajišťujících důležité impulsy pro správný psychický vývoj od nejútlejšího dětství. V některých jednotlivostech by však pojednání mohla autorka aktualizovat: třeba zmiňuje iluzi pohybu, jak ji nastoluje promítání filmu (rychlostí 24 obrázků za vteřinu). Jenže dnes klasické promítání nahradilo digitální…

ucebnice imp-triangle-drawing


Probírá tak důležité (a složité) oblasti, které se týkají myšlení, případně jazyka a myšlení, které zkoumají motivace a prožívání, připojuje afekty. Hájí přirozené rozdělení sociálních i jiných rolí, jakkoli dochází k jejich proměnám. Ukazuje, jak některé postoje jsou historicky podmíněné a v průběhu dějin se mění, například k sexualitě.  Zaznamená i diskuse o vlivu na jedné straně dědičnosti, na druhé straně prostředí na formování člověka. Avšak některé důležité okruhy tu přece jen chybějí – třeba o lidské mysli, kterou ovládne náboženství nebo obecněji jakákoli ideologie. Nemluvě o mentalitě odlišných civilizačních okruhů. Má takový člověk výše zmíněné funkce nějak posunuté? (Například z dějin filmu je doložen případ, jak domorodci odkudsi z Tichomoří, kteří poprvé v životě spatřili promítaný film, nemohli pochopit, jak hlava člověka nasnímaná v detailním záběru může mluvit, když jí schází tělo – vnímali ji jako uříznutou).


A na závěr úplná drobnost: autorství písně „Když tu není ta, kterou mám tak rád, tak mám rád tu, která je tu“  (s.441) sice Plháková přisoudila Jiřímu Suchému, ale ve skutečnosti patří Janu Werichovi.  Že by zkreslení vzpomínky, řečeno jejím termínem?

ucebnice-obecne-psychologie


Alena Plháková: Učebnice obecné psychologie.
Vydalo nakladatelství Academia, Praha 2017. 472 strany.
Hodnocení: 100 %


Foto: kniha


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Modřany

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

O sborovém zpěvu a Black Sabbath

pk uvodkaPodivná kombinace? Ale reálná. Jako bývalého člena hudebního sboru mě zjištění, že Severský filmový podzim přinese i snímek o pěveckém sboru, velmi potěšilo, protože na léta, které jsme se spolužáky ve sboru zažili, nikdy nezapomeneme. Ale doložku...


Literatura

Naboso s Ninou Karen

naboso200Zaplaveni jeden druhým. Hledám tě, ztrácím tě, jsi v těchto řádcích, jsi mou přenošenou trýzní. Básnickou sbírku Niny Karen Naboso vydalo nakladatelství Monika Le Fay.

...

Divadlo

Touha po ženichovi jako nejlepší cesta do pekel

hratky s certemNedílnou součástí Mikulášovy družiny jsou čerti. Proto není divu, že pár dní před tím, než řinčení pekelných řetězů rozezvučí ulice, uvedlo Městské divadlo Zlín pohádku z pera Jana Drdy Hrátky s čertem

Film

Filmový sirotek 2015 se zlatem v hrdle

boychoir perexJaké dialogy se scénáristovi jménem Francois Girard honí hlavou? Jak bude vypadat režie Bena Ripleyeho? Přinese oscarový Dustin Hoffman filmu připravujícímu premiéru v roce 2015 štěstí? Kdo...