Bella a Sebastián 2: Dobrodružství pokračuje

Bella a Sebastián 2: Dobrodružství pokračuje

Tisk

Bella a Sebastian 2 - PLAKAT.mp4Už jako malá holka jsem znala příběh malého chlapce Sebastiána a jeho psí kamarádky Belly. Bella měla namále. Musela se skrývat, neboť obyvatelé malé vesničky Saint Martin v savojských Alpách si o ní mysleli, že je to bestie, která jim zabíjí ovce. Tehdy se potkala s malým Sebastianem, který vyrůstal u jeho adoptivního dědečka, farmáře Césara a mladé kamarádky Angeliny.

Sebastián se toulal po pastvinách a hledal odpovědi na otázky, které mu nikdo nebyl schopen zodpovědět. Stále se těšil a doufal, že za ním přijede jeho maminka, kterou nikdy nespatřil a nic o ní, ani o svém otci nevěděl. Trápilo ho, že vlastně neví, kam patří. Při svých toulkách jednou narazil na velkého, celkem ošklivého psa, který měl, navzdory svému odpudivému vzhledu, dobrácké a smutné oči. Sebastián se ho nebál a začal si s ním hrát. „Ty ale páchneš,“ řekl jednou odpoledne a nahnal psa do řeky, u které zrovna dováděli. Ošklivý pes se mu změnil před očima v krásného sněhobílého huňáče. Chlape se na psa zadíval a potom pravil: „Ty nejsi pes, ty jsi fena. Jsi krásná. Budu ti říkat Bella.“ A tehdy, před téměř čtyřiceti lety vzniklo přátelství mezi chlapcem a psem, chcete-li, fenou. Byla válka a doba byla těžká. Bella a Sebastián, ať už knižní nebo filmová podoba vypráví příběh plný lásky, píle, kamarádství, ale i hořkosti, smutku i nebezpečí, který končí tím, že Angelina nečekaně odchází spolu s židy, kterým chce pomoct utéct do Švýcarska. „Pokusím se dostat až do Anglie, Sebastiáne. Nikdy na tebe nezapomenu.“ Sebastián se na ni udiveně podíval, a když mu na otázku, zda se vrátí, odpověděla ano, upokojil se. Chlapec doufal, že ten čas přijde co nejdříve. A čtenáři i diváci začali netrpělivě očekávat pokračování příběhu. 

A ten den konečně přišel! 28. duben 2016 – to je datum premiérového uvedení filmu Bella a Sebastián 2: Dobrodružství pokračuje. Film navazuje na slavný román z pera Cécile Aubry, ještě slavnější seriál i úspěšné celovečerní zpracování. Sebastián a jeho Bella, které milují už čtyři generace, se po dvou letech vrací na plátna kin s novým příběhem, který začíná bláznivě odvážným pokusem sáňkovat bez sněhu. A od té chvíle je jedním velkým dobrodružstvím.

Je září 1945 a obyvatelé horské vesničky v srdci úchvatných savojských Alp oslavují konec války. Sebastián vyrostl a stal se z něj desetiletý chlapec. Společně s divokou psí kamarádkou Bellou netrpělivě čeká, až se vrátí Angelina, která pro něj vždy byla jako druhá matka. Netrpělivě ji očekávají, společně s adoptivním dědou Césarem a čas se neskutečně vleče. Jenže místo Angeliny dorazí do městečka Saint Martin strašlivá zpráva: letadlo, kterým cestovala, se zřítilo a nikdo nepřežil. Celá vesnice truchlí. Cesar však té zprávě nechce věřit. „Někde přece musí být tělo. Chci vidět tělo, teprve potom uvěřím. Budeme ji hledat!“ Jako jediný totiž ví o někom, kdo jim může pomoci Angelinu najít. Ví ale také to, že bude muset Sebastiánovi říct pravdu. A tak se chlapci najednou dočista zhroutí naděje, že by se mohl setkat s maminkou. Dozvídá se, že když narodil, jeho maminka zemřela. A netuší, že jeho otec, o kterém ví jen to, že je neznámý, je najednou blíž, než by si chlapec uměl představit. Brzy se setkávají tváří v tvář, a je to setkání hodně podivné, rozpačité, vzdorovité, odmítavé. Na konci příběhu však události naberou úplně jiný směr.

Bella a sebastian 1

V hlavních rolích Sebastiána, jeho adoptivního dědečka Césara a mladé kamarádky Angeliny se vrací herci Félix Bossuet, Tchéky Karyo a Margaux Chatelier, se kterými jsme se setkali v prvním dílu. „První díl na mě udělal dojem tím, jak charakter hrdinů souzní s čistou a drsnou přírodou, ve které žijí,“ říká kanadský režisér Christian Duguay. „A také skvělým ztvárněním hlavního hrdiny. Sebastián trochu povyrostl a stále má svou vznětlivou a nebojácnou povahu. Pokud jde o jeho dědečka Césara, ten je pevně odhodlaný chlapce ochránit. Víc než kdy jindy,“ pokračuje Duguay. „Tchéky Karyo je výjimečný herec,“ říká. „Objevuje se v klíčových scénách a bez hloubky, již dokáže do role vložit, by to nešlo.“ A mně osobně se opravdu tajil dech, upocené dlaně jsem utírala do nohavic a uplakané oči do kapesníku.

Obdiv režiséra získal i mladičký Félix Bossuet, který už pro první film prošel náročným konkurzem. „Félix má pronikavý pohled,“ pokračuje Duguay v hodnocení. „Nezapomenu, jak se mi jednoho dne zadíval do očí. Zpříma a bez mrknutí. Za celou kariéru jsem nikdy nepotkal tak mladého herce, který dokáže být tolik přesvědčivý.“ A s tím opět musím souhlasit. Herecké výkony jsou skutečně obdivuhodné. Režisér však nemluví jen o lidských hrdinech. Rozpovídal se i o psí hrdince a sama jsem byla překvapená. „Používali jsme několik Pyrenejských horských psů, což je starodávná rasa pasteveckých psů. Zachovali si své přirozené instinkty i svou vrozenou pomalost, takže při akčních scénách je bylo třeba motivovat kousky masa. První byl Bear, sice nejmenší, ale s nádhernou hlavou na blízké záběry, přátelský a kontaktní. Druhý byl Fort, největší a s nejpůsobivější postavou, byl také nejklidnější ze všech, a proto hrál v záběrech s ohněm a v jiných kaskadérských scénách. Další byl Fripon, s tak trochu rozcuchaným výrazem, ale schopný úžasných kousků, jako třeba scéna, kdy má chytit Sebastiánův medailonek na řetízku. No a pak Garfield, který v sobě měl všechny kvality ostatních psů, ale zase byl ze všech nejméně předvídatelný.“ No, uvidíte sami, jak se svých rolí všichni zhostili. V kombinaci s nádhernou krajinou plnou svahů a pastvin v divokých savojských Alpách budete sledovat napínavý a dramatický děj bez dechu, stejně jako já. A že budou nadšené děti, stejně jako dospělí, tím jsem si jistá. Mám-li v krátkosti shrnout celých 99 minut, nemohu hodnotit jinak, než v superlativech. Z dílny Gaumontu vyšla na nebe kinematografie opravdová hvězda. Zkrátka: jedno velké přátelství pokračuje ještě větším dobrodružstvím.

Bella a sebastian 2

A ještě jedna věc se mi moc líbí: film Bella a Sebastián 2 podpoří opuštěné pejsky. Jedna koruna z každé prodané vstupenky půjde na konto nadačního fondu Pes v nouzi, který vznikl za účelem aktivní pomoci psím útulkům a azylům, psům nalezeným, zatoulaným či nechtěným, týraným a jinak strádajícím. Smutné však na tom je, že za tyto neutěšené osudy pejsků můžeme právě my – lidé! Pojďme být lepšími, není to těžké.

 

Bella a Sebastián 2: Dobrodružství pokračuje
Premiéra v českých kinech: 28. dubna 2016
Francie, Gaumont, 2015
Délka: 99 minut
Režie: Christian Duguay
Hrají: Félix Bossuet, Tchéky Karyo, Margaux Chatelier, Thierry Neuvic, Urbain Cancelier
žánr: dětský
Doporučená přístupnost: bez omezení
barevný, český dabing
2D DCP
Filmová distribuce: BONTONFILM a.s., www.bontonfilm.cz


Text: Renáta Šťastná
Foto: http://www.bontonfilm.cz

( 4 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Laura a její tygři zahrají v Lucerna Music Baru pro tygry a pokřtí nové album

laura200V neděli 17. března v pražském Lucerna Music Baru představí kapela Laura a její tygři nové album Zoo Zoo! vydávané kompletně online. Písničky pro děti inspirované životem zvířat z pražské Zoo nazpíval společně s kapelou dětský sbor Ústecké Bambini. Role ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Sympatie k ďáblovi je další americký film, na kterém se podílel Petr Jákl

petr jakl200Právě v těchto dnech míří v zámoří do kin psychologický thriller Sympatie k ďáblovi (Sympathy fot the Devil), na kterém se podílel Petr Jákl jako spoluproducent. Hlavní roli tajemného pasažéra ztvárnil mistr poněkud složitějších osobností a podi...


Literatura

Sny a podsvětí podle Jamese Hillmana

Hillman (2)

Pokud znáte amerického jungiánského psychologa Jamese Hillmana, pak bude tato nově vydaná kniha Sny a podsvětí z nakladatelství Portál pro vás opravdovou lahůdkou. Pokud jej neznáte, ale zajímáte se o Jungovu p...

Divadlo

Špína otevře sezónu zlínského divadla

MDZ Spina 200Městské divadlo Zlín zahájí svou 78. sezónu českou premiérou. Naváže tak na dramaturgickou linii, které se v posledních letech zcela programově věnuje a v rámci níž se snaží hledat a objevovat současná témata a zajímavé nové texty a autory. Tento...

Film

Petr Jákl pozval oscarového Michaela Caina do Karlových Varů a další film produkuje v zahraničí

Foto perex Michael Caine, foto © Stanislav Honzík (2)Nebylo snad sportovního fanouška, který by nesledoval olympijské hry, které byly pro českou výpravu velmi úspěšné. Se světem tohoto svátku sportovců je úzce spja...