Úkryt v ZOO – snaha chránit, i přes vlastní nebezpečí

Úkryt v ZOO – snaha chránit, i přes vlastní nebezpečí

Tisk

ukryt v zoo 2 (2)„Až za mřížemi byli konečně v bezpečí.“ Příběh válečného Polska a nebezpečí, v jakém se nacházeli nejenom Židé, ale všichni obyvatelé tehdejší Varšavy, umocněné prostředím malebné ZOO, vybombardované v první den obsazení Polska. Neskutečně silný příběh, schopný naprosto zasáhnout i ty, kteří si život ve válečném období neumí představit.

 


Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem více než s lidmi, nebojí se krotit neklidné slony přímo ve výběhu, či spát s malými lvíčaty. Je to vlastně ona, kdo svou energií a rozhodností celou zahradu vede. I přese vše, ani Antonina není schopna čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali. Zvířata, která nezemřou při bombardování, pak němečtí důstojníci zastřelí pro zábavu a vlastní obživu. Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě v tom však spočívá počátek cesty k jejich odvážnému činu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. Jan pro ně pravidelně jezdí s náklaďákem, ale zpět se nevrací jen se zbytky, ale také s lidmi, které pak ukrývají ve sklepeních pod zahradou. Jejich riskantní plán je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, mající pro Antoninu (ne)profesionální slabost.

Ukryt v zoo

Druhá světová válka nabízí mnoho podobně paradoxních příběhů, jako je tento, natočený podle skutečných událostí, o uprchlících z varšavského ghetta, kteří našli útočiště ve výbězích tamní zoologické zahrady. Šílený a nebezpečný plán se zrodil v hlavě manželky jejího ředitele. Výsledkem bylo přes 300 zachráněných lidských životů. Úkryt v zoo, historické drama s Jessicou Chastain (držitelka Zlatého glóbu) v hlavní roli, se z velké části natáčel v České republice. I proto v něm diváci objeví řadu známých tváří a budou mít pocit, že se varšavská ZOO nápadně podobá Průmyslovému paláci v Praze Holešovicích. Interakce herců a živých zvířat ve filmu je nesmírně přirozená. Podle režisérky Niki Caro za to může především Jessica Chastain. „Ať to byl člověk nebo zvíře, každého si dokázala okamžitě omotat kolem prstu a na výsledku je to patrné,“ říká.

ukryt v zoo 2

Na natáčení osobně přijela dcera Antoniny Zabinské, Theresa Zabinská, jejíž příběh byl námětem pro natočení tohoto filmu a po boku Jessicy Chastain a Daniela Brühla si zahrála jednu z epizodních rolí. Natáčení kromě Prahy Holešovic probíhalo také v Jaroměři v pevnosti Josefov, které se proměnilo ve varšavské ghetto a náměstí v Žatci představovalo válečnou Varšavu.

Ukryt v zoo 1

Dech beroucí příběh jednoho neskutečně statečného manželského páru v jednom z nejhorších období lidských dějin, ukazující neskutečnou solidaritu a ochotu pomáhat za cenu ohrožení vlastní rodiny a vlastního života. Úkryt v ZOO je jedním z nejlépe zpracovaných dramat, dokládajících skutečnou historickou událost, při kterém se vám bude tajit dech, objevovat úsměv na rtech i slzy na tváři. I přes vzdálenost tohoto hrůzného období se zdá, jako by zase tak vzdálené nebylo. Jako by se mohlo odehrát i dnes nebo zítra, či za týden. Příběh, který vás donutí se zamyslet – Úkryt v ZOO.

Ukryt VZ plakat web


PREMIÉRA: 30.3.2017
REŽIE: Niki Caro
SCÉNÁŘ: Angela Workman, Diane Ackerman (předloha)
KAMERA: Andrij Parekh
HUDBA: Harry Gregson-Williams
HRAJÍ: Jessica Chastain, Daniel Brühl, Johan Heldenbergh, Martha Issová, Martin Hofmann, Jitka Smutná, Alena Mihulová
ŽÁNR: historický/drama
STOPÁŽ: 127 min.
ZEMĚ VZNIKU: USA, Velká Británie, ČR
ROK VÝROBY: 2017
STUDIO: UIP – Universal
PŘÍSTUPNOST: nevhodné pro děti do 12 let


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

U divadla prostě určité věci říkat nesmíte, jinak si vytvoříte nepřátele na celý život, říká herečka Zuzana Geislerová

zuzana200I když se Zuzana Geislerová cítila vždy líp na divadelním jevišti, známou herečkou se stala až díky filmovým či televizním rolím. Vždycky se mi vybaví v televizní hře Píšťalka pro dva, kde představovala lazebnici Zuzanu, zatímco mnozí si ji třeba pamat...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nakupujte u odborníků, chcete-li spolehlivě odejít ze života

obchod pro sebevrahyZejména animovanému filmu se daří v groteskní poloze šířit mnohdy šokující morbidity, které by v hraném filmu sotva prošly - a francouzští tvůrci se tímto směrem rádi vydávají. Už od pradávné (a stále roztomile strašid...


Literatura

Jedny netradiční lázně a devět cizinců

Uplne cizi lida perexDo lázní uprostřed pustiny zavítalo devět různých lidí. Rozvedená matka čtyř dětí, které se nelíbí její postava. Mladý rozvodový právník, toužící najít své skutečné já. Starnoucí autorka romantických knih. Starší rozvedený...

Divadlo

Hmyzí revue ve Zlaté kapličce

ze zivota hmyzu perexZáměrem alegorických děl bylo odjakživa nastavovat společnosti zrcadlo a pomocí jinotajů přesně, i když převážně skrytě, poukazovat na palčivé problémy, které jsou ve většině případů přehlíženy. Ve Zlaté kapličce se ale tvů...

Film

Noví Transformers přináší dinosaury

tra 200Film Transformers: Zánik (2014) je pokračováním úspěšné série filmů a seriálů na téma robotů měnících se na auta, kteří se mezi námi ukrývají a chrání nás proti zlu. I když se může leckomu zdát, že další pokračování ničím nepřekvapí, nové herecké obsaz...