V únoru bude mít v kinech premiéru rodinný snímek Děti Nagana

V únoru bude mít v kinech premiéru rodinný snímek Děti Nagana

Tisk

deti nagana200Rodinný film Děti Nagana připomene divákům atmosféru devadesátých let, konkrétně roku 1998, kdy čeští hokejisté slavili velkolepé vítězství na olympijském turnaji století v Naganu. Rekvizity, hudba a kostýmy vrátí diváky zpět v čase, největší ohlas už během natáčení vzbudil kostým a knír Hynka Čermáka. „Jakmile padla poslední klapka, první věc, kterou jsem udělal, byla, že jsem se oholil. Modlil jsem se potom, aby se nemusela dělat nějaká dotáčka,“ vzpomíná Hynek Čermák. Do kin vstoupí film symbolicky 22. února, tedy na den přesně 25 let od slavného finále. Mimo to je jeho stopáž 98 minut.

 

Hokejová horečka, kdy každý chtěl být jako Hašek nebo Jágr, přepadla i snílka Dominika a partu jeho kamarádů ze školy. Hynek Čermák pak celou partu kluků povede do důležitého hokejového zápasu s tenisákem na plácku proti rivalům z vedlejší vesnice. Hrát se bude o vítězství, o respekt a taky o první pusu a o srdce nejlepší holky ze třídy. „Vedle hokeje a plnění snů jsou Děti Nagana o kamarádství, lásce, rodičovství. Kluci řeší trable ve škole i doma, Dominik už taky pokukuje po holce ze sousedství,“ říká k filmu scenárista a režisér Dan Pánek.

 

Dospělé role hrají Hynek Čermák, Klára Issová, Pavel Batěk, Otakar Brousek, Taťjana Medvecká, Štěpánka Fingerhutová nebo Simona Babčáková. Hlavní postavu hraje Tom Brenton, v dalších dětských rolích se představí Johanka Racková či Fabian Šetlík. Roli ve filmu má i hokejová ikona Dominik Hašek.

Představitele hlavní dětské role Toma Brentona objevil režisér na sportovním hereckém kempu. „Tom hraje hokej a nejtěžší pro něj bude zahrát, že ho zas až tolik neumí,“ říká Pánek.

„Hraju bývalého profesionálního hokejistu, který má pocit, že mu čas a sny protékají mezi prsty. Pak ale v té partě kamarádů s hokejkama na ulici uvidí sám sebe kdysi, když byl malý. Taky vidí, že jsou vlastně jako hokejisti trochu zoufalí a rozhodne se, že jim při přípravě na jejich zápas proti rivalům z vedlejší vesnice pomůže,“ přibližuje svou postavu Čermák.

deti nagana logo

Generálním partnerem filmu je skupina Progresus Lukáše Zrůsta a Lukáše Forala. „Po zhlédnutí traileru jsme opravdu rádi, že jsme se mohli jako partneři podílet na vzniku tohoto filmu. Dan Pánek odvedl skvělou práci a již za pár týdnů budou moci náš názor sdílet i všichni diváci v České republice. Máte se na co těšit,“ říká spolumajitel Progresus Invest Holding, Lukáš Zrůst.

Hlavními partnery jsou diskontní řetězec Penny, Komerční banka a.s. a Česká mincovna, která už v letech 2018 až 2020 vydala sérii mincí s vítěznými olympijskými hokejisty z Nagana. Dalším partnerem je například Nadační fond Ivana Hlinky, v jehož čele je Liběna Hlinková. Tento fond podporuje bývalé hráče, kteří se ocitli v tíživé životní situaci.

O FILMU:

Jedenáctiletý Dominik je u vytržení, když na turnaji století v Naganu naši poráží Kanadu a míří do zápasu o zlato. Přestože sám je trochu outsider, rozhodne se koupit hokejku a s kamarády hrát hokej, jak to jen jde. Hlavně s tenisákem na plácku za domem. Domovým idolem je Dominik Hašek a tým, který s nejlepším kámošem Honzou sestaví, nemohou pojmenovat jinak než Šavle. Hokejku drží spíš jako koště, ale začnou pracovat na velké výzvě – porazit tým Rudých křídel větších kluků z vedlejší vesnice. Po úvodním debaklu přebírá Šavle svérázný trenér a otec Honzy, bývalý extraligový hokejista. Hodně zvláštní a nesourodou skupinu dětí si vezme do parády a za chvíli si začnou věřit na velkolepou odvetu!

deti nagana plakat

Děti Nagana
ČR – 2023;
Délka: 98 minut
Žánr: rodinný, dobrodružný
Premiéra: 22. února 2023
Režie: Dan Pánek
Hrají: Hynek Čermák, Klára Issová, Tom Brenton, Johanka Racková, Fabian Šetlík, Pavel Batěk, Otakar Brousek, Taťjana Medvecká, Štěpánka Fingerhutová, Simona Babčáková a také Dominik Hašek
Doporučená přístupnost: bez omezení

Více informací: www.detinagana.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Myslím, že je určeno pro většinu hudbymilovného publika, říká o svém novém albu RED Tomáš Kympl

tomas kympl200Je dobré si pustit tohle album v klidu, třeba se zavřenýma očima, protože díky tomu oceníte nejen jeho zvukovou bohatost i světové parametry stejně jako tvůrčí potenciál Tomáše Kympla. Barevně rockové jiskření, rámus ve světě ticha, promě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Král televizních příběhů František Filip

filipVraťme se do časů, kdy byla televize zásobena vynikajícími scénáři Jaroslava Dieta, Jiřího Hubače a dalších, kterých se posléze ujali mistři svého řemesla a pod jejich vedením vznikly ty nejlepší české seriály a televizní filmy. Tento krásný výlet do minul...


Literatura

V životě není tak snadné se přesadit

presazena 200V Nakladatelství HOST vyšla kniha Přesazená s podtitulem Jak nechat život znovu bujet, která potěší nejednoho pěstitele pokojových rostlin.

 

...

Divadlo

„Herec by měl mít intuici a potřebu něco sdělit“ říká Klára Cibulková

švandovo divadlo cibulkova (3)Krysy jsou všude! Tak by se dalo ve zkratce shrnout ústřední téma hry Krysař, v jehož ukázce, v rámci dne otevřených dveří ve Švandově divadle, ztvárnila roli krysího vymí...

Film

Nepohodlné masakry

foto k filmu perexVe čtvrtek 30. listopadu tohoto roku jsem se v Berlíně zúčastnila premiéry filmu ZER tureckého režiséra s kurdskými kořeny Kazima Öze. Během 110 minut filmu jsem střídavě zatajovala dech, plakala a smála s...