Riddick se opět boří do tmy

Riddick se opět boří do tmy

Tisk

200filmPo Černočerné tmě a Riddickovi: Kronice temna do kin přichází další pokračování příběhu s prostým názvem Riddick. Režisér David Twohy, jenž má na svědomí i samotný scénář, se opět vrhl do spolupráce s hereckou akční hvězdou dnes už áčkového formátu Vinem Dieselem, který před nedávnem na sebe upozornil dalším skvělým dílem série Rychle a zběsile, kde si opět zahrál spolu s Paulem Walkerem.

 

Náš psanec se, po zrůdné zradě, ocitá na samém dně v boji o holý život. Po nabrání potřebných sil se z něj stává opět silný bojovník. S postupem času však i on musí usoudit, že je na čase planetu opustit, a proto přivolá sám na sebe lovce hlav, aby mohl utéct v jedné z lodí před samotnou temnotou i bloudícími nestvůrami v ní. Pronásleduje ho však minulost v podobě postavy Johnse, s nímž má, zdá se, nevyřízené účty.

film1

Film má vcelku dobrý spád. Možná by mu ale prospělo, kdyby byl o takových 20 minut kratší, protože úvodní sekvence se mi zdála být zbytečně moc natáhlá. A zase naopak. Jakých je posledních 20 minut snímku, takových mohlo být přece jen podstatně více. Pak mám ještě jednu výtku, a to k posloupnosti scénáře, protože jsem si všiml dvou celkem dost zbytečných chyb, které by tam být nemusely. Nebudu je však zmiňovat, protože bych vám musel vyzradit důležité situace z filmu a nechci vás o ně ochudit. Ostatně, když se nad tím zamyslím, tak právě ony nelogičnosti tam možná jsou hozené schválně, aby film mohl být delší. Jestliže ale platí heslo kvalita před kvantitou, myslím, že filmaři se jím tentokrát měli řidit.

film

To ovšem vypadá jako samá negativní kritika a ve výsledku vyznívá tato recenze, jako by byl tento film úplně špatný. Tak to ani omylem! Kromě těchto postřehů je tam totiž také mnoho pozitivního. V novém snímku o vesmírném uprchlíkovi bylo použito na 900 vizuálních triků a bylo opravdu na co se dívat. Nekonečné vesmírné pustiny planety vypadají skvostně spolu s monstry, která je obývají. Akční scény doslova berou dech, ale ne tak, jako krásná těla nahých žen – jednou z nich je i muži velice oblíbená Katee Sackhoff ze seriálu Battlestar Galactica.
Nový Riddick je se svými plusy i mínusy akční biják, jenž nenudí a pořád se jedná o jeden z těch lepších snímků. Nicméně mé hodnocení nemůže být zkrátka vyšší, protože film nedosahuje kvality předchozích dílů a s pomalu klesající úrovní této série se začínám obávat dalších možných pokračování.

Třeba se ale jedná jen o slepou uličku, z níž filmoví tvůrci opět Riddicka vyvedou.

Premiéra: 5. 9. 2013
Originální název: Riddick
Žánr: akční, sci-fi, thriller
Stopáž: 119 minut
Režie: David Twohy
Hrají: Vin Diesel, Karl Urban, Katee Sackhoff
Hodnocení: 70/100

Zdroj foto: imdb.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Kaláb: „Na trojrozměrném graffiti i na sochách vůbec je nejdůležitější, aby byly pohledové ze všech stran. Jinými slovy, aby nevypadaly dobře jen z jednoho úhlu.“

jan kalab 200Přinášíme vám rozhovor s magistrem umění Janem Kalábem, kterého můžete znát také pod přezdívkami Splesh, Point či Cakes. Věnuje se graffiti, street artu a také velkoplošným obrazům ve městech. Taková díla můžete vidět napříkl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Dva filmaři jako hrdinové knih

Cap perexDvě umělecké školy, jak pražská Akademie múzických umění, tak brněnská Janáčkova akademie múzických umění, vydaly téměř současně životopisné publikace o filmařích, z nichž jeden obecenstvo (i odbornou veřejnost) sotva dokázal oslovit, zatímco druhý by...


Literatura

Knihy jsou nesmrtelné aneb Anne Holtová: Smrt démona

dem 200V nakladatelství Jota vyšel napínavý detektivní příběh Smrt démona od norské autorky Anne Holtové, která knihu vydala už roku 1995. Podařilo se i po letech zachovat aktuálnost a akutnost vyprávění?

...

Divadlo

Na podzim do divadla: Divotvorný hrnec

divotvorny hrnec 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Jedním z tipů je Divotvorný hrnec v podání Městského divadla ...

Film

Matt Damon je pryč, přichází Renner a Bourneův odkaz

Bourneův odkazTrilogie sledující osudy Jasona Bourna si získala velký obdiv kritiků i diváků. Tajný agent se vynořil z moře se ztrátou paměti a postupně začal zjišťovat, čeho se účastnil a kým vlastně je. Jeho napínavou akční pouť ...