Glosa: Američtí Oscaři letos konečně ukazují pestrost

Glosa: Američtí Oscaři letos konečně ukazují pestrost

Tisk

oscar2013 200Začátkem příštího týdne k nám brzy ráno ze zámoří dorazí zprávy o vítězích cen Americké filmové akademie, krátce Oscarů. Pozlacené sošky, o jejichž možných držitelích se vždy vedou nadšené spekulace mnoho týdnů dopředu, se stále honosí statusem nejmedializovanějšího filmového ocenění, a otázka, jak dlouho ještě jim tato prestiž vydrží, nejspíš prozatím není aktuální. Můžeme nicméně diskutovat o tom, čím jsou zajímavé pro nás, pro diváky. Co nám jejich výsledky říkají? Jak bystrý smysl pro realitu máme očekávat od jejich vítězů? A může se festivalový divák nadát toho, že mu oscarový snímek zničehonic vyrazí dech?


Zrekapitulujme si situaci před nedělním ceremoniálem. S dvanácti nominacemi je před slavnostním večerem ve vítězném očekávání Spielbergovo historické drama Lincoln. Řemeslně vytříbené dílo připomíná zásadní milník v amerických dějinách, kdy se rozhodovalo o zrušení otroctví, a Spielberga po několika mělčích filmových počinech znovu vrací mezi elitu „oscarových“ režisérů jako plnohodnotnou konkurenci. Třetí sošku si nejspíš doma do vitríny postaví Daniel Day-Lewis za výkon v úloze prezidenta Lincolna. Pravděpodobně vyhlíží i herecký Oscar pro Emmanuelle Rivu za roli Anne ve snímku Láska. To o pětačtyřicet let mladší Ben Affleck, jehož Argo má být největším soupeřem Lincolna ve hře o nejzáslužnější americký film loňského roku, překvapivě nemá nominaci na nejlepší režii. S muzikálem Bídníci znovu prorazil mezi devatero nejlepších předloňský šampión Tom Hooper, který se dost možná stejně jako Spielberg brzy stane „permanentním kandidátem“ na zisk trofeje.

Ačkoli by Ceny Americké filmové akademie mohly působit dojmem soutěže pro uzavřenou elitu „zasloužilých umělců“, výsledky posledních ročníků mluví jinak. Tom Hooper před dvěma lety s Královou řečí a Michel Hazanavicius loni s Umělcem byli tehdy ještě skoro začátečníky, kterým se vychytanou propagací jejich titulů nakonec povedlo zažít okamžik, při kterém uchopili do rukou nejcennější trofej. Nyní i debutant Benh Zeitlin, jehož film Divoká stvoření jižních krajin se akademici rozhodli neignorovat, potvrzuje, že i mladí filmaři mohou snít sen o oscarových soškách už na startu kariéry.

Vítězství Michaela Hanekeho a jeho snímku Láska v kategorii pro nejlepší neanglicky mluvený film je téměř stoprocentní. Snímek rakouského režiséra, jehož předchozí radikální díla na takové ocenění ze své podstaty nikdy nemohla aspirovat, už má na svém kontě Zlatou palmu z Cannes, Evropskou filmovou cenu, Zlatý Glóbus, cenu BAFTA a ještě spoustu dalších cen a uznání. Tyto úspěchy svádí ke spekulacím, že vítězové velkých evropských festivalů se v posledních letech ukazují být vhodnými kandidáty i pro zisk Oscara. Loni si vítěz Zlatého medvěda z Berlinale, famózní íránské drama Rozchod Nadera a Simin, získal na své pouti světovými festivaly takový věhlas, že se okamžitě stal horkým kandidátem na zisk Oscara pro nejlepší cizojazyčný film a navíc figuroval i mezi nominovanými za nejlepší původní scénář. Letos se dveře do oscarového finále otevřely právě Lásce, která mezi chvályhodnými pěti nominacemi kandiduje i na sošku za nejlepší film. Pokud by v konkurenci amerických nebo anglicky mluvených filmů tuto kategorii ovládlo, jednalo by se o historický průlom.

amour

Letos je tomu v podstatě poprvé, co v nejočekávanější kategorii vedle sebe najdeme filmy všech možných odrůd: festivalový snímek (Láska), vlastenecký epos (Lincoln), předvádění triků ve 3D (Pí a jeho život), filmová postmoderna (Nespoutaný Django). Navýšení počtu kandidátů na nejlepší snímek roku před třemi lety zapříčinilo, že se do nejprestižnější desítky (letos devítky) dostávají i filmy „neoscarových“ ingrediencí, typicky animované filmy, nebo 3D filmy, které by už spíše potřebovaly speciální kategorii. Často se vedou řeči o tom, že přestárlá akademie má tendenci nominovat příjemné a vlídně se tvářící snímky, bližší pohled ale napoví, že je výběr kandidátů v podstatě až nečekaně pestrý. A potom – jsou snad Nespoutaný Django od Quentina Tarantina nebo politický thriller 30 minut po půlnoci od Kathryn Bigelow příkladem uhlazených, seriózních, neprovokujících, akademicky natočených filmových děl?

Co platí o kategorii nejlepší film, ale nemusí platit o ostatních kategoriích, kde je vždy jen pětice nominovaných. Na rozdíl od mnohem svobodnějších festivalových soutěží připomínají výroční ceny typu Oscarů spíše volbu královny krásy, kde se z ohromného počtu uchazeček nakonec sestaví hitparáda, jejíž účinkující žijí v domnění, že v dané disciplíně dosahují špičkovosti. Obvykle to platí jen u technických kategorií typu nejlepší střih zvuku nebo nejlepší vizuální efekty. Naopak vítězové nejlepšího scénáře téměř pokaždé vzbudí zanícenou polemiku, neboť přirozeně neexistuje konsensus na tom, v jakých vlastnostech je scénář zaručeně nejlepší. Obecně totiž existuje předpoklad, že scénář je dobrý, pokud je takzvaně funkční. Proto je rozhodně srozumitelnější kategorie pro nejlepší adaptovaný scénář, kde je předmětem hodnocení právě schopnost zadaptování originálu, při jehož znalosti lze poměrně jednoduše označit mizerně napsané scénáře.

Pokud však šla zmínka o mladých ambiciózních tvůrcích, je nasnadě, že pro většinu z nich je výroba „oscarového umění“ následovaného „uměním získat Oscara“ pouhým plýtváním energií. V dnešní situaci, kdy festivaloví dramaturgové koncipují spíše žánrově zaměřené přehlídky, Oscaři uléhají do polohy, v níž působí dojmem kolekce akademických děl, za něž lobbují vlivná studia. Představa oscarových vítězů jako střelky na kompasu určující směr vývoje současného filmového umění je chimérou. Žánrové snímky jako „bondovka“ Skyfall, která se na letošním vyhlašování v hlavních kategoriích neobjeví, musejí o svých kvalitách přesvědčit i bez propagace oscarovou značkou. Pro tvůrce, kteří si nemohou dovolit točit s velkým rozpočtem, je ideálním odrazovým můstkem festival v Torontu, odkud pravidelně putují jeden nebo dva filmy až do oscarového finále. Letos se to vedle Affleckova Arga povedlo i komedii Davida O. Russella Silver Linings Playbook, která v českých kinech půjde pod názvem Terapie láskou.

oscar2013

Závěrem nabízíme předpověď, jak výsledky 85. ročníku Oscarů dopadnou v hlavních kategoriích. Neopomíjíme odhalit ani naše osobní favority.

Oscar 2013: očekávané výsledky

Nejlepší film
Vyhraje: Argo
Měl by vyhrát: 30 minut po půlnoci

Nejlepší režie
Vyhraje: Steven Spielberg (Lincoln)
Měl by vyhrát: Benh Zeitlin (Divoká stvoření jižních krajin)

Nejlepší herec v hlavní roli
Vyhraje: Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Měl by vyhrát: Joaquin Phoenix (Mistr)

Nejlepší herečka v hlavní roli
Vyhraje: Emmanuelle Riva (Láska)
Měla by vyhrát: Jessica Chastain (30 minut po půlnoci)

Nejlepší originální scénář
Vyhraje: Michael Haneke (Láska)
Měl by vyhrát: Mark Boal (30 minut po půlnoci)

Nejlepší adaptovaný scénář:
Vyhraje: David O. Russell (Terapie láskou)
Měl by vyhrát: Tony Kushner (Lincoln)

Nejlepší cizojazyčný film
Vyhraje: Láska
Měl by vyhrát: Láska

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

O svobodomyslnosti a lásce ve všech podobách s Adamem Pavlovčinem, vítězem Superstar

adam perexU každého výherce SuperStar jsou lidé zvědaví, jaký bude jeho další osud. Adam Pavlovčin vystupující pod uměleckým jménem Adonxs tuto soutěž vyhrál v roce 2021 a už vydal svoji první píseň s názvem Moving On. Zároveň otevřeně mluví o vztazích, sexuali...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Film Indián zverejňuje oficiálny trailer! Hviezda komédie Karel Roden tvrdí, že hlavnými kritikmi filmu sú diváci!

Indian 200„Jediní, ktorí majú právo súdiť film, sú diváci!“ vyhlásil herec Karel Roden, ktorý je hviezdou filmu Indián. Tvorcovia pripravovaného projektu producenti Patrizio Gente, Vladimír Kriško a režisér Tomáš Svoboda dnes zverejnili oficiálny trailer! Na...


Literatura

Strašidelné povídky frčí

altHorory frčí. Čtou je rádi dospělí, nacházejí v nich oblibu děti. Strašení bylo, je a bude in. Vždyť se s ním setkáváme od mala, kdy jsme se báli o pohádkové hrdiny, kteří bojovali s příšerami, čaroději, ježibabami a jinými potvorami. Mladá fronta přis...

Divadlo

Blackbird

200divNárodné divadlo uviedlo 18. októbra v divadle Kolowrat v Prahe hru Blackbird podľa námetu Davida Harrowera. Hlavné postavy si zahrali Jiří Štěpnička ako Raymond a Jana Pidrmanová ako Una a vedľajšiu postavu dievčaťa stvárnila Matylda Blattná.

...

Film

Jak se Ježíše zmocnili filmaři

200filmNa rozdíl od islámu, kde zákaz zpodobnění - nejen - proroka Mohameda dodnes zabraňuje vzniku filmů, které by se věnovaly jeho zakladatelské osobnosti (a zlobný, v Americe natočený pamflet Nevinnost muslimů vyvolal krvavé nepokoje), křesťanství takové záb...