Před šedesáti lety tragicky zahynul herec James Dean, rebel bez příčiny

Před šedesáti lety tragicky zahynul herec James Dean, rebel bez příčiny

Tisk

james dean 200Ve svých rolích představoval James Dean (+24) mladíky, kteří se bouří proti konvencím a prudérním rodičům. V soukromí prudil své okolí divokým životem, arogancí a nespoutanou bisexualitou. Ne všechny si totiž připustil k tělu, vybíral si, ale také rád provokoval a dráždil. Přesto stačilo pár filmů, které z něj udělaly ikonu doby a jednou provždy vystavěly kult rebela bez příčiny. Ani šedesát let, co právě uplynulo od jeho tragické smrti, nedokázalo jen tak smáznout jeho pozoruhodnou osobnost.


I když by se dalo čekat, že z něj nevyroste nic kloudného, později vytřel zrak všem svým tehdejším posměváčkům. Nedivme, v dětství utrpěl nejeden šrám na duši. James Byron Dean se narodil 8. února 1931 v provinčním městě Marion v americké Indianě, ale rodinné idylky si moc neužil. Poté, co se rodina přestěhovala do Los Angeles, kde v devíti letech přišel o matku, ztratil současně i domov. Otec ho totiž poslal k příbuzným na dvousethektarovou farmu ve Fairmountu v Minnesotě a víc se nestaral, však ho také malý Jimmi (jak se mu říkalo) nenáviděl. Zato na matku vzpomínal s láskou: "Byla krásná, měla dlouhé černé vlasy, byla milá a naučila mě milovat hudbu, tanec a poezii. Nikdy jsem nepochopil, proč zemřela."  


Připadal si osamělý a vykořeněný, dospívání bez rodičovské lásky ho uvnitř poznamenalo, navenek to tak ale nepůsobilo. Teprve na střední škole se rozhodl, že zkusí štěstí u filmu a že pro to udělá maximum. To už byl samostatný až moc a z nějakých autorit měl legraci, tehdy se hodně změnil. Působil drze a arogantně a tím vyhrával.

james dean1


Nejdřív zamířil do slunné Kalifornie, kde začal studovat v Santa Monice dramatické umění, poté - bylo to v roce 1951 - odjel do New Yorku, kde začal točit reklamy a skončil na Broadwayi a s úspěchem. Dobře věděl, na koho se obrátit. Kromě přitažlivého zjevu a nesporného talentu měl James štěstí na vlivné muže, které si uměl otočit kolem prstu. Spal s nimi, jedním z prvních byl homosexuální televizní režisér Rogers Brackett, u kterého zpočátku bydlel.


Během studia na herecké škole Actor´s Studio se seznámil jak s Marlonem Brandem, Paulem Newmanem nebo Montgomerym Cliftem, tak s tanečnicí Dizzy Sheridan, což byla první žena, do které se tehdy zamiloval. "Jimmy nebyl ani homosexuální, ani bisexuální. Myslím, že byl multisexuální, třebaže měl citlivou duši a toho tvrďáka jen hrál, ale to jeho divadýlko bylo rozkošné," řekl o něm herec Jonathan Gilmore.


Existuje mnoho zmínek o jeho sexuálních vztazích s muži i ženami. William Bast, Deanův blízký přítel a jeho první životopisec, vydal po padesáti letech otevřenou aktualizaci své knihy, v níž potvrdil, že měl s mladým hercem poměr a popsal také další Deanovy vztahy s muži. Tehdy vyšlo najevo dokonce  i to, že když bylo Deanovi jedenáct, zneužíval ho kněz.

james dean2


Románky s ženami i muži


Když se při jednom televizním natáčení seznámil s italskou herečkou Pier Angeli (1932 - 1971), šíleně se do ní zamiloval a chtěl si ji vzít. Její matka byla však jiného názoru a známost překazila. Když se pak Pier Angeli za rok vdávala s někým jiným, přijel zhrzený James ke kostelu, kde měla svatbu, a celou dobu svatebního  obřadu svou motorku túroval.


Jiný románek měl s neméně půvabnou americkou herečkou Natalií Wood (1938 - 1981), s níž si zahrál ve filmu Rebel bez příčiny (1955). Přitom do krásné Natalie byl zamilovaný i Denis Hopper, zatímco pro Jamese Deana hořel herec Sal Mineo. Měl však smůlu, protože Deanovi se líbil herec Jack Simmons. Zajímavé milostné peripetie provázely natáčení filmu Gigant (1956), v němž vedle Jamese Deana hráli ještě Elizabeth Taylor a Rock Hudson. Tehdy se prý vsadili, s kým dřív se James Dean vyspí. A jak to dopadlo? Sázku vyhrál Rock Hudson, který se pak o mnoho let později stal jednou z prvních obětí nemoci AIDS.


Traduje se, že James Dean byl arogantní nafoukanec, ale podle těch, kteří ho dobře znali, se tak prý choval naschvál, provokoval - oproti jiným hvězdám, které si své idiotské chování neuvědomují. Na natáčení filmu Někdo tam nahoře mě má rád se tedy nedostavil a jeho místo zaujal právě Paul Newman.

james dean3


Role ve filmu Gigant vynesla Jamesovi Deanovi v pořadí už druhou nominaci na Oscara (první získal za hereckou kreaci ve snímku Na východ od ráje), ale o tom se už "rebel bez příčiny" nedozvěděl. 30. září 1955 totiž natočil poslední záběr a se svým technikem Rolfem Wütherichem usedl do stříbrného Porsche Spyder, aby se vydal na automobilové závody do Salinas. Na plánované místo nedorazil - jeho vůz se srazil v rychlosti 180 km/hod s protijedoucím fordem a zatímco technik jakoby zázrakem přežil, James Dean smrtelnému zranění na místě podlehl. Kalifornská policie, která nehodu vyšetřovala, nedávala nikomu vinu. Nehodu odůvodnila tím, že přes záři slunce nebylo možné, aby řidiči viděli protijedoucí vůz.


Tím však celý příběh nekončí, protože kult Jamese Deana žije nadále - právě díky jeho výjimečnosti, kterou by klidně mohl prudit i dnešní pokryteckou společnost.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál: Zámek Sychrov

Sychrov 200Milí čtenáři, prázdniny se již chýlí ke konci a s nimi končí i náš turistický seriál v němž jsme nahlíželi pod pokličku různých turistických cílů. Seznámili jsme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podívali jsme se na zoubek strašidlům ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Sammyho dobrodružství 2: vězeň v podmořském akváriu

sammyho dobrodruzstvi 2Přežijeme-li v našem rodinném kruhu letošní vánoční svátky ve zdraví, můžeme se jít s dětmi podívat na nový animák, tentokrát, jak je patrno z názvu, na pokračování Sammyho dobrodružství s názvem „Sammyho dobro...


Literatura

Jedinečný nápad, dokonalý systém, skvělé ilustrace – to je Krasohled české poezie pro děti 19. století

hrapky-drapky-odpadky 200Petr Šrámek představuje všem, kdo mají rádi poezii a rádi nahlížejí do minulosti, verše literátů 19. století. Některé dobře známe – však jsme se s jejich díly potýkali od základní školy –, o jiných j...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Kabaret Winton. Dramatický příběh zachráněných dětí se tak dočká divadelního zpracování

winton 200Silný příběh dvou sester inspirovaný skutečnými osudy a dramatickými historickými událostmi slibuje divákům Švandova divadla inscenace Kabaret Winton. Na scénáři se podílela spisovatelka Kateřina Tučková a jeho spoluautorem je i Martin Františák, uměle...

Film

Filmy v mezích přípustnosti

cen 200O cenzuře již vyšla řada prací, bylo zkoumáno její fungování v totalitních režimech i v demokratických státech. V zásadě lze tvrdit, že jak výrobce, tak distributor filmového (či televizního) díla si osobují právo rozhodovat o konečné podobě výrobku, připo...