Z malého brouka v hlavě velké divadlo

Z malého brouka v hlavě velké divadlo

Tisk

brouk v hlave 200Městské divadlo Zlín se derniérou rozloučilo s hrou Brouk v hlavě, ve které v dvojroli exceluje Pavel Vacek, a nejen on.

 

 


Brouk v hlavě je nejhranější fraška od Georgese Feydana. Námět této komedie je zdánlivě jednoduchý a odehrává se ve Francii. Hlavním tématem je nevěra, která je sice jen domnělá, ale roztáčí koloběh událostí. Hlavním stěžněm jsou postavy pana Champsboise a Boutona, které jsou si vzhledově velmi podobné, ale povahově i postavením úplně jiné. Hra je napsána pro více než dvacet postav a kromě těch „výplňových“, jako jsou například zaměstnankyně vykřičeného hotelu, disponují všechny osobitým humorem.

Jak jsem psala již v úvodu, nejvíce oslavných slov si zaslouží mladý herec Pavel Vacek, který si užil dvojroli Viktora Emanuela Champsboisy a sluhy Boutona. V roli vznešeného pana Champsboise v obleku s motýlkem mu to moc slušelo a působil opravdu jako člověk z vyšší společnosti. A role sluhy? Roli tohoto „tydýta“ Boutona zvládl na jedničku s hvězdičkou. „Jsem Bouton! Bouton!“, plus charakteristické zachrčení a sál se za břicha popadal. Několikrát byla obdivuhodná i rychlost, s jakou se na pódiu dokázal Champsboisy a Bouton vystřídat.

brouk v hlave0

Další úžasnou rolí v podání Radovana Krále byl bratranec pana Viktora - Kamil Champsboisy s jazykovou vadou, jež mu bránila vyslovovat souhlásky. Z toho důvodu se všem rozzářily tváře, ještě než stihl vůbec promluvit. Jeho povzdechnutí či nadávka „iio“ (idiot) musela divákům zůstat v hlavě i po představení, stejně jako brouk.

brouk v hlave5

Co se týče ženských rolí, Marcela Champsboisy byla ta, která odstartovala celý koloběh událostí, protože si myslela, že ji Viktor podvádí. Zahrála si ji Michaela Doleželová, herečka velmi rázná a také přesvědčivá. Když zařve, nejeden divák v sále poskočí. Při jejích dramatických monolozích se místy tajil dech a těžko si na tom místě představit někoho jiného, než právě Míšu.

 Celkově mi herecké obsazení přišlo jako přehlídka toho nejlepšího, co zlínské divadlo má. Mladší herci doplňovali zlínské stálice a dohromady to perfektně fungovalo. Chvílemi se zdálo, že jsou role napsány všem přímo na tělo.

brouk v hlave1

Skvělá byla i scéna – pořádně se využil velký prostor, který pódium nabízí. Za cenu dvou přestávek jsme se ocitli v domě pana Champsboisyho se spoustou dveří, schody a pokoji a také v hotelu U Laskavé kočičky s otočnou postelí i druhým patrem pokojů. Vše ladilo a bylo plně funkční – dokonce se dalo vší silou prásknout dveřmi a kulisy to vydržely. Scénu doplňovaly i honosné kostýmy, především dámské šaty či působivé oblečení slečen z hotelu.

Představení Brouk v hlavě působilo jako vzpruha do dnešních deštivých dnů. Humor této hry byl přirozený, slovní i situační, založený na omylech i jednotlivých osobnostech. Některé hlášky opravdu stály za to a dokázaly rozesmát celý sál. I po představení si stačí jen vzpomenout na Boutona nebo jeho bratrance Kamila a hned je člověku veseleji.

V plném divadle se nejen na konci všichni usmívali a věnovali hercům zasloužený pěkně dlouhý potlesk ve stoje.

brouk v hlave2

Název představení: Brouk v hlavě
Žánr: lechtivá komedie
Uvádí: Městské divadlo Zlín
Režie a úprava: Petr Veselý za použití překladů Marie Veselé-Dugrangee (v úpravě Gustava Skály) a Mileny a Josefa Tomáškových
Hrají: Pavel Vacek, Michaela Doleželová, Radovan Král, Josef Koller, Zdeněk Julina, Hana Briešťanská, Radoslav Šopík, Rostislav Marek, Roman Blumaier a další
Premiéra: 3. 12. 2011
Derniéra: 4. 6. 2013
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: www.divadlo.zlin.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ráda pracuji nejen v ateliéru, ale i s lidmi, nechci, aby se ze mne stal ateliérový samotář, říká malířka Rosana de Montfort

rosana foto perexKdyž mi i ve světě respektovaná malířka Rosana de Montfort naznačila, na čem všem pracuje, na čem se podílí, a že to není jen výtvarná tvorba, usoudil jsem, jestli za touto neskutečně tvůrčí a aktivní umělkyní nestojí náhodou celý tým...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zlínské představení Koně se také střílejí má atmosféru a přináší hluboký divácký zážitek

konefoto200Šest hereckých párů, moderátor, živá kapela, nekonečný taneční maraton, během kterého by účastník vypustil duši – to vše slibuje nová inscenace Městského divadle Zlín Koně se také střílejí, jehož premiéra proběhla 25. února. Režisérem je Jakub Nvota...


Literatura

Odložený případ Očistec - seznam hříšníků na zabití

Odlozene pripady-Ocistec perexObyvatele Österlandu sužuje série žhářských útoků. Ve všech vypálených domech policie nachází namalovanou číslici. Inspektorka Tess Hjalmarssonové se svou kolegyní Marií Erlingovou a proslulým dánským profi...

Divadlo

Zlínské divadlo hlásí Osobní poplach

osobni poplach 200Úspěšnou knihu zlínského spisovatele Josefa Holcmana Osobní poplach oživí na jevišti Městské divadlo Zlín.

...

Film

Slavoj Žižek píše o filmu

lacrim200Slovinský filozof Slavoj Žižek bývá jednou považován za (neo)marxistu či přímo (neo)komunistu, zabředávajícího do psychoanalytických výkladů, jindy je mu vyčítáno laciné pozérství. Přesto jej časopis Foreign Policy zařadil mezi stovku nejvlivnějších my...