New York, New York - u Sochy Svobody a z výšky

New York, New York - u Sochy Svobody a z výšky

Tisk

NY 2 200Na našem webu vás podruhé provázím New Yorkem. V prvním článku jsem popsala, jak to chodí na letišti, když se chcete podívat do Ameriky a jak proběhl náš první den ovlivněný nejen jet lagem, ale i nevyzpytatelným počasím ovlivněným hurikánem z Floridy. Druhý den v New Yorku jsme prožily především ve znamení historie.

 


Socha Svobody

Hned ráno jsme se vydaly asi na nejznámější turistickou atrakci - k Soše Svobody. Na následující tři dny jsme měly zakoupený New York Pass, který v sobě zahrnoval vstupy na různé atrakce ve městě a pokud si to dobře naplánujete, můžete dost ušetřit. I když ty dny jsou opravdu plné zážitků a náročné na pohyb a pozornost, stojí to za to. Třeba výlet k Soše Svobody je také spojený s cestou na Ellis Island a bez turistické karty vás vyjde na 18,5 dolarů, což z tohoto výletu činí asi to nejlevnější, co můžeme v New Yorku dostat. Připravte se na to, že i když máte turistickou kartičku, ve které je vstup zahrnut, je třeba si vždy vyzvednout vstupenku. Dále se také připravte na to, že bezpečností kontrola bude poměrně zdlouhavá, budete muset ukázat obsah tašek a batohů, a zkontrolují vás ručním skenerem. Svět zažil útoky nejen z 11. září - o kterém bude také řeč v článku o pátém dni.

NY 2 6One World Observatory

Cesta trajektem je krátká, do dvaceti minut. Už z dálky samozřejmě vidíte americkou ikonu a nechtějte mi namluvit, že vás taky při pohledu na vzdálenou majestátní sochu nenapadne hláška z Titanicu – „Jacku, už vidím Sochu Svobody! Malou...to je jasný.” Během plavby si také můžete prohlédnout krásný výhled na manhattanské mrakodrapy.

U vstupu si určitě vyzvedněte audioprůvodce, který je zdarma a provede vás po celém ostrově. Socha je opravdu působivá. Dříve byla bronzová, ale materiál pracuje a její barva je teď světle zelená. Jak to asi vypadalo dříve? My už si to asi těžko dovedeme představit.

NY 2 2Socha Svobody

Na ostrově také najdete malé muzeum věnované Soše Svobody a její stavbě. Je zde umístněná i původní pochodeň, která musela být vyměněna. Bohužel jsme neměly čas se dostat přímo do Sochy, ale i tak je to zážitek. Zajímavostí určitě je, že vnitřek sochy využívá obdobnou konstrukci, jakou má Eiffelova věž. I když přece jenom sochu dostali Američané darem právě z Francie, tak to není náhoda.

NY 2 3Muzeum Sochy Svobody


 Ellis Island

Dalším trajektem přejete na Ellis Island. Na místo, kterým prošel každý imigrant v minulosti. Stojíte v sále, kde se rozhodovalo o dalším osudu lidí, kteří dlouhé dny a týdny cestovali za svým snem. Najdete tam i pár českých stop a rozhodně si nezapomeňte vyzvednout audioprůvodce. Je zde i spousta moderních interaktivních koutků - můžete si třeba vyhledat, kde v Americe sídlí vaši krajani.

NY 2 4Česká stopa na Ellis Islandu

Je pravda, že celá cesta k Soše Svobody i na Ellis Island může zabrat celý den a nebudete se nudit. Ale my už jsme musely pokračovat dál. Nicméně pokud máte dostatek dnů na New York a historie je váš koníček, máte o zábavu na celý den postaráno.

Býk z Wall Street

Po výletu do historie jsme šly omrknout slavnou část finančníků Wall Street. Jestli je pro New York něco typické, tak davy turistů a fronty. Třeba i na fotku s typickým býkem. Pokud máte spoustu času, můžete si vystát řadu, abyste se dotkli jeho intimních partií - to prý přináší štěstí. My jsme tuhle frontu teda vynechaly.

NY 2 5V obležení mrakodrapů na Wall Street

One World Observatory

Pro odvážlivce je hned naproti Ground Zero nová budova One World Observatory - jedna z těch nejdražších atrakcí (vstup je více než čtyřicet dolarů). Ale můžete si užívat New York ze stého až sto druhého patra. A ano, po návštěvě předchozího muzea vyjet a rozhlížet se v mrakodrapu je poměrně divné. I když máte turistickou kartu, opět je nutné vyzvednout si vstupenku, kterou dostanete na určitý čas. Jako skupina pak projdete kontrolou a vyjedete výtahem společně. Výhled na město z takové výšky je opravdu zajímavý a myslím, že je to jedna z položek, kterou byste měli mít na seznamu. Na druhou stranu - já už to zažila a podruhé už to absolvovat nemusím, i když věřím, že jsou zase jiní, kteří by si zopakovali znovu právě tohle. Dolů se dostanete po vlastní ose, což ne všude platí - počkejte ještě pár odstavců.

NY 2 7Ze stého patra

Chelsea

Ještě než jsme se vrátily do centra města na druhé místo k večerní vyhlídce z výšky, prošly jsme části Chelsea. Za mě určitě jedna z nejmalebnějších částí New Yorku - nevím teda, co si o ní myslí místní, ale až budu ve městě znovu, je to určitě místo, které si chci prozkoumat daleko víc. Kromě krásného nábřeží řeky Hudson tady taky najdete dům ze seriálu Přátelé - ten který je zabírán téměř v každém dílu, i když se v domě reálně netočilo. Musím přiznat, že když jsem dům viděla, nemohla jsem uvěřit, že je to on, ale skupinka lidí, která už tam stála a zcela zbožně hleděla na budovu, mi říkala, že je to to správné místo. No, a ono stačilo se na dům podívat před fotoaparát - přece jenom ho vždycky vidíte na obrazovce.

NY 2 8Z kultovního seriálu Přátelé

Top of the Rock

A ještě jednou se během neděle vracíme na prohlídku New Yorku z výšky. Tentokrát na Top of the Rock - vyhlídka ze 70. patra Rockefeller Center. Opět budete postupovat jako skupinka, opět projdete bezpečnostní prohlídkou a na rozdíl od One World Observatory také hromadně odcházíte - to v praxi znamená, že budete čekat v hadovi na výtah dolů. Ale k těm pozitivním věcem - jeprostě zážitek vidět blikající město takhle v noci. To si nenechte ujít. Už jste z dnešního programu unavení? A co teprve my!

NY 2 1Ze sedmdesátého patra

Foto: autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herec Tomáš David: „Vedu dialog s pánví, kastrólem nebo vidličkou“

200divvvMěstské divadlo Zlín si na novou sezonu sehnalo posily – dva Tomáše. Kromě Tomáše Červinky jde o Tomáše Davida, kterého jsme nyní pořádně vyzpovídali. Na prknech ho můžete vidět jako Pejska v pohádce O pejskovi a kočičce.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Probuzení do duchovního světa

Poznani perexChcete-li se dozvědět smysluplný a kvalitní základ o snad první duchovní cestě člověka – něco o šamanské cestě přímého poznání, je tato kniha tou pravou. Přehledně a čtivě tu podává pravdivý obraz o šamanství...

Divadlo

Tomáš Baťa ožil prostřednictvím Gustava Řezníčka

bata-tomas 200Městské divadlo Zlín nechalo ožít Tomáše Baťu, ševce, podnikatele, starostu, jednoduše velkou osobnost nejen českých dějin. Nesnažilo se o žádnou životopisnou hru ani nudný výklad, šli na to po svém a velmi dobře. Režisér Dodo Gombár a př...

Film

Autor*vize*meze*televize

tele200Jaká je podoba televize? Jakým jazykem se vyjadřuje? Co svými pořady sděluje? V čem se liší poslání veřejnoprávních a soukromých televizí? Jak se vytváří iluze reality, potažmo "jediné" pravdy? O tom všem pojednávaly příspěvky na konferenci, která zaštítě...