New York, New York - památníky 11. září

New York, New York - památníky 11. září

Tisk

NY 2 2 200Na našem webu vás podruhé provázím New Yorkem. V prvním článku jsem popsala, jak to chodí na letišti, když se chcete podívat do Ameriky a jak proběhl náš první den ovlivněný nejen jet lagem, ale i nevyzpytatelným počasím ovlivněným hurikánem z Floridy. Druhý den v New Yorku jsme prožily především ve znamení historie – pokračování.

 

 

9/11 Tribute Museum

11. září 2001. Pamatujete si na ten den? Já ano, byla jsem dítě, chodila jsem na základní školu a vlastně jsem první den vůbec nepochopila, co se stalo. To až ten druhý. A nevěřila bych, že někdy budu vlastně tak blízko zásadní události této země, tohoto města. Jedno malé muzeum se skrývá velmi nenápadně na rohu v nízké budově. Najdete v něm osobní věci lidí, kteří tragédii nepřežili. Najdete tam třeba uniformy hasičů, kteří se zúčastnili záchranných akcí. Ve smyčce jedou události z televize, je tam také nekonečný film se záběry na tváře lidí, kteří přihlíží pádu budov World Trace Center. Všude okolo jsou nachystané kapesníčky a víte co? Jsou vážně potřeba. I když už od události uběhlo osmnáct let, na tomto místě ožívá. Jednou z možností, jak se více dozvědět o 11. září, je jít na komentovanou prohlídku - například s vojákem, který byl osobně přítomen během  zářijových dní.

NY 2 2 2Zničená konstrukce z World Trace Center

9/11 Memorial Pools

Náročné chvíle nekončí. Kousek od prvního muzea dojdete přímo na místo, kde se tragédie odehrávala. Dnes jsou na místě původních Dvojčat vybudovány dvě velmi atypické fontány, které fungují jako památník. Voda totiž netryská nahoru, ale stéká dolů, do neznáma. Na obvodech jsou vyrytá jména všech obětí. Velmi podrobně o stavbě netypického památníků vypráví Adam Gebrian v jednom ze svých videí na Stream.cz. Doporučuji si ho najít. Název původního architektonického návrhu je Odraz nepřítomnosti a zcela vystihuje celou situaci.

NY 2 2 1

Ground Zero Memorial

„Last week, in an instant, the World Trade Center in New York City became ground zero."

Ještě více na vás dolehne událost po vstupu do Ground Zero Memorial. Muzeum 11. září. Plně si to asi uvědomíte, když uvidíte původní schody z World Trace Centra, které zůstaly zachovány a jsou konzervované vedle nově vybudovaných schodů určených pro návštěvníky. Je to obrovský otevřený prostor. Opět můžete vidět třeba poničené hasičské auto, roztavené nosníky. Část expozice je vybudovaná uprostřed muzea - jednou stranou přicházíte a druhou vycházíte - postupujete v čase události. Velmi podrobně se dozvídáte o všech aspektech toho dne. O letadlech, trasách, časech...Ve smyčkách jedou televizní události. Tak jak se lidi postupně dozvídali informace. Je to velmi působivé. Je vám jasné, že jste v místnosti s lidmi, kterých se tato tragédie osobně dotkla. Že zrovna teď jste na jednom místě s některým z příbuzných, kamarádů, kolegů…

NY 2 2 4

Jediné, co by mohli v této expozici vylepšit, je regulace počtu lidí. Jak jsem psala výše - je jen jeden vchod do této expozice a jeden východ - určitě by prospělo takto řízeně usměrňovat počet lidí. Jelikož se dostanete do velmi citlivého místa plného emocí, bylo by určitě lepší to prožít bez davů a strkání.

Je jen jedno místo, které jsme už neměly sílu navštívit. Jedná se o místnost, kde jsou fotografie všech obětí této události - téměř tři tisíce lidí. Ale to je asi jen pro silnější povahy.

NY 2 2 3Původní schody z World Trade Center


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

1st Choice: „..Nikdy jsme moc nedělali kompromisy!“

200rozO rockové partičce z Prahy už tu byla řeč několikrát. Mají za sebou dvě alba, slušnou řádku odehraných let i koncertů. A taky početnou základnu fanoušků, kteří se už nemůžou dočkat nedělní párty 8. září ve Stromovce. Jmenuje se Sunday Music Jam a právě 1st ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Putování časem za Leonardem da Vinci do slunné Florencie

Da Vinci 200Takovou učitelku dějepisu bych si přála! Veronika Válková, historička a učitelka na šestiletém gymnáziu, napsala další půvabnou knížku pro své žáky i zájemce o netradiční pohledy na významné úseky historie. Začtete se do děje a už se nepustít...

Divadlo

Hráči - Komorní scéna Aréna
Hráči 200Hercům nejvyšší kategorie, těm, kteří dokážou svou profesi vypilovat na mistrovskou úroveň jemně cizelovaných detailů, říkám, čistě jen pro svou potřebu, hráči. Ostravská Komorní scéna Aréna má stejnojmennou Gogolovu klasiku na repertoáru už šestý...

Film

SPALOVAČ MRTVOL SE VRACÍ – NEJPRVE SE PŘEDSTAVÍ V KARLOVÝCH VARECH

spalovac mrtvol perexRežisér Juraj Herz (1934-2018) od počátku své tvůrčí dráhy inklinoval k poetickým bizarním výpovědím, jak již to naznačily Sběrné surovosti podle Hrabalova námětu. Postupně v nich začaly převažovat hororově děsivé prvky, za...