Recyklované pohádky pohledem VIP patronů

Recyklované pohádky pohledem VIP patronů

Tisk

2qO projektu Recyklohraní a Recyklovaných pohádkách jste se na našem webu mohli dozvědět více z tiskových zpráv a také z rozhovoru s ředitelkou, paní Ilonou Johnovou Koukalovou. Nyní máte možnost podívat se na projekt očima jeho VIP patronů, mezi které patří fotografka Sára Saudková, herec Lukáš Hejlík, komik Karel Hynek, spisovatelka Bára Nesvadbová či hudebník Milan Cais a další.


Co vám dalo zapojení se do projektu Recyklované pohádky?

Sára Saudková: Radost z toho, že příjemně, to jest sepsáním příběhu, podporuji něco, k čemu sama vedu svoje děti. Nás třídění odpadu baví a opravdu mě těší, že už to přestává být záliba pár podivínů, ale stává se to jakousi normou slušného chování a rozumného přístupu k životnímu prostředí.
Bára Nesvadbová: Zatím velký úkol. Musím napsat poučnou povídku a nepoučovat. Trápí mne to už měsíc :-).
Karel Hynek: Dlouhodobě si myslím, že všichni hrozně moc plýtváme vším, co máme k dispozici, takže projekty, které na to upozorňují, jsou projekty, které mi mluví z duše.
Milan Cais: Dalo mi to pořádného brouka do hlavy.

q1Lukáš Hejlík: Konečně jsem si splnil svůj sen a začal psát příběh pro děti. Už pro Mozarta byl největší inspirací termín. V tom byl asi Mozartův genius větší, protože já ho nedodržel. Nicméně jsem se svou dcerou vymyslel skvělou kostru příběhu, který se jmenuje Svět z pytlíku. Je to o mikroténovém pytlíku, který v hypermarketu promluví na holčičku jménem Lucka a jejího uspěchaného tatínka. Vezmou si ho domů a on jim vypráví všechny své životní příběhy, tedy čím byl v minulých životech, tedy než ho znovu a znovu zrecyklovali - PETkou, atd.

Jak na tuto zkušenost budete vzpomínat?

Sára Saudková: S radostí, pochopitelně. Zapojila jsem se do Recyklovaných pohádek bez váhání a zlehka - a stejně tak mi šlo i psaní oné povídky. Protože když je Vám něco milé a blízké, děláte to vždycky s radostí a lehkostí.

q2Bára Nesvadbová: Snad jen v dobrém. Psát pro děti je sice těžké a nesmírně zavazující, zároveň ale děsně zábavné.
Karel Hynek: Nebudete tomu věřit, ale budu na ni vzpomínat v dobrém.
Milan Cais: Dalo mi to zkušenost, že na takovéhle zkušenosti je dobré vzpomínat, na rozdíl třeba od jiných.
Lukáš Hejlík: Zažil jsem s malou skvělý tvůrčí proces. Samozřejmě vyprchal ve chvíli, kdy na mě, jako podobně uspěchaného tatínka, zbylo samotné psaní.

Budete z této knihy pak přečítat vašim dětem?

Sára Saudková: Proč ne? Dětem čtu odmala a je to obřad, o který se nechci nechat připravit. Čteme hodně a takřka všechno, co se nám dostane pod ruku – tedy dojde i na tuto knížku. A třeba se v té mojí pohádce ta naše horda i pozná.
Bára Nesvadbová: Určitě anoooo.
Karel Hynek: Určitě, těším se, až si má dvacetiletá dcera lehne do postele a já budu číst a číst a číst, až nakonec usnu a dcera si opět půjde pustit videohry na pc.
Milan Cais: Určitě to zkusím.
Lukáš Hejlík: Jo, těším se i na ostatní příběhy. Čtu s malou všechno, i literatury pro starší, občas i čistě dospěláckou. Vnímám knihu přes její dětský oči, to je úplně jiný rozměr. Vlastně taková recyklace příběhu z generace na generaci.

q

Více informací o projektu naleznete na recyklovanepohadky.cz nebo na recyklohrani.cz
Rozhovor s ředitelkou si pak můžete přečíst zde: http://www.kultura21.cz/rozhovory/7468-recyklovane-pohadky-nauci-novou-generaci-recyklaci

Foto: recyklovanepohadky.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

I na operním jevišti jsem nikdy nepatřila k těm, kteří se postaví na rampu a předvádí jenom hlas, říká Dagmar Pecková

dagmar200I v rozhovoru s Dagmar Peckovou vám bude jasné, v čem je tato pěvkyně výjimečná, neskonale pracovitá, nebojácná a tvrdohlavá a přitom svá. Málokterá umělkyně její generace dává do ringu tolik energie, nápadů a mnohovrstevnatého talentu, který se projevuj...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Petr Kolečko: Člověk pořád začíná a pořád se učí

kolecko200Petr Kolečko v současnosti patří mezi naše nejvyhledávanější dramatiky a scénáristy. Velkou pozornost vyvolaly např. jeho hry Jaromír Jágr, Kladeňák, Federer- Nadal, Kauza Médeia, Poker Face či muzikál Pornohvězdy. Podílel se na seriálech Okresní př...


Literatura

Pomocnice s tajemnou minulostí. Protivná manželka. Přitažlivý manžel. Kdo z nich je skutečná oběť?

Pomocnice perexMillie to v životě nemá snadná. Po deseti letech strávených ve vězení se snaží začlenit zpátky do normálního života, avšak je to pro ni náročné. Když získá práci v nádherném domě Niny a Andrewa Winchesterových, je nadšená.

...

Divadlo

Nový český muzikál Bar Silencio bude mít premiéru

silencio200Bar Silencio je třetím muzikálem Milana Matyáše Deutsche (Červený Kukiš - divadlo Mana, Voda živá - Semafor). Premiéru bude mít 22.2.2023 v klubu La Macumba. V tuto chvíli jsou v plánu následující představení 22.2., 23.3, 20....

Film

Producent a režisér Petr Jákl dotočil velkofilm Jan Žižka!

Zizka perex
První prosincový víkend padla v Nymburku poslední klapka historického velkofilmu Jan Žižka, jehož název pro zahraničí bude Medieval. Po třech měsících režisér Petr Jákl vymění téměř každodenní starost o třistačlenný štáb na place za náro...