Život má jen čtyři tisíce týdnů, dělejte jen ty nejdůležitější věci

Život má jen čtyři tisíce týdnů, dělejte jen ty nejdůležitější věci

Tisk

Ctyri-tisice-tydnu perexKdyž jsem přemýšlel o této knížce, napadlo mě, že nejjednodušší by bylo celou ji citovat, jak je nabitá různými myšlenkami, ale kvůli rozsahu recenze se omezím na citaci úvodní – titul Čtyři tisíce týdnů. Tolik času podle autora Olivera Burkemana obsahuje průměrný lidský život. Není to málo, ale ani moc. Když se nad tím zamyslíme, může nás to vést ke snaze dobře takto vyměřený čas využít. Co to ovšem znamená „dobře“?

 

Pokud se budeme domnívat, že je třeba „mít vše hotovo“, hrozí, že se budeme hnát za nesplnitelným přeludem, pokud si neuvědomíme, že přijatelnější varianta cíle je „mít vše důležité hotovo“. Což předpokládá, že dokážeme z toho, co si říká o realizaci, vybrat nanejvýš tři nejdůležitější věci a ty v kratších úsecích dne denně řešit, dokud neuspějeme a nemůžeme se pustit do dalších velkých úkolů. Obrátíme-li pozornost k metafoře provádění úkolů jako plnění sklenice velkými, malými kameny a pískem, musíme počet velkých kamenů zredukovat tak, aby se do sklenice vešly. A pak už můžeme velké úkoly doplňovat řešením úkolů malých a nejmenších.

Čím víc toho zvládneme, tím víc dostaneme naloženo

„Mít všechno hotovo“ je ovšem iluze. Čím víc toho zvládneme, tím víc úkolů se pravidelně objeví. Jak jsme si řekli, hlavní je výběr úkolů a jejich redukce, protože čas není natahovací a den má jen 24 hodin. Může se nám tak zdát, když včas nepřijdeme na to, že máme možnost volby, že musíme zvládnout víc, než můžeme. Tak se aspoň tváří všeobecný tlak moderní doby, aby byl námi čas využíván „dobře“. Tento postoj nám ale umožňuje podívat se kriticky na to, co vypadá jako důležité.

Rozhodně to není to, co nás vtahuje jako stroj na špatné používání života, nutící nás zajímat se o to, o co se zajímat nechceme, ve který se proměnily veřejné sdělovací prostředky a zejména sociální sítě. Což je umožněno naším vnitřním nutkáním nechat se rozptylovat. V tomto případě se musíme vyrovnat s faktem, že to, co dělat musíme, to i nepříjemné či nudné, je to, co je třeba dělat a co proto dělat chceme.

Jak se smířit se svou konečností

Z opačné strany vzato snaha vrchovatě využívat čas může vést k hyperaktivitě, k tomu, že člověk aktivitu za každou cenu vyhledává místo aby si odpočal. Tato závislost může vést až k nežádoucím projevům toho, jak se subjekt snaží přebít nepříjemné emoce neustálou, nutkavou činností. Musíme se zkrátka naučit odpočívat, a to nejen proto, abychom obnovili síly pro další práci.

To souvisí s hledáním smyslu vlastního životního usilování, s tím, že by člověk měl být přítomen v přítomnosti a užít si ji ve prospěch svůj i svých blízkých. V knížce zaznívá nejen tento apel, ale i řada dalších myšlenkových podnětů. Autor je shrnuje v závěrečné příloze Deset tipů, jak se smířit se svou konečností.

Ctyri-tisice-tydnu

Čtyři tisíce týdnů. Time management pro smrtelníky
Autor: Oliver Burkeman
Původní název: Four Thousand Weeks – Time Management for Mortals (2021)
Nakladatelství: Jan Melvil Publishing
Rok vydání: 2022, brožovaná
Počet stran: 256
Zdroj foto: nakladatelství

Hodnocení: 100 %

https://www.melvil.cz/kniha-ctyri-tisice-tydnu/

( 1 hlas ) 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Richard Nedvěd: „Na nemožné situace se nepřipravuju a na ty možné je nemožné se připravit, protože není možné předpokládat, že budou opravdu možné. Zkrátka, je to nemožné. Ale práce s obecenstvem mě prostě baví (smích).“

nedved richard200Kouzelník a komik Richard Nedvěd se stává stále čím dál tím více populárním díky jeho skvělým nápadům, jejichž hlavním aktérem není jen on sám s jeho kouzly, ale také samotní diváci. Touhle interakcí mezi ním i samotn...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Akademie Medicíny souvislostí otevírá další ročník studia

Michaela SimkovaLékařka celostní medicíny a propagátorka přirozeného stravování a léčby pomocí tradiční čínské medicíny MUDr. Michaela Šimková srdečně zve zájemce o studium na Akademii Medicíny souvislostí, která i pro letošní rok 2019 otevírá své brány pr...


Literatura

O hvězdném přátelství, které nemohlo dopadnout dobře

vsechny hvezdy na nebi perexBex, Jenni a Ellory jsou nejlepší kamarádky, které nespojuje nic, kromě náklonnosti a obdivu k Ret, čtvrté člence jejich téměř nerozlučné skupiny. Ret je jako slunce a ostatní dívky jsou jako planety, kter...

Divadlo

Kouzelná, pohádková, strhující My fair lady

my-fair-lady 200Městské divadlo Zlín na konci předešlé sezóny představilo hudební komedii podle hry George Bernarda Swawa a filmu Gabriela Pascala Pygmalion - My fair lady. Nebyl to jednoduchý počin, protože většina zná zápletku nebo filmové zpracová...

Film

Film JFK o pozadí atentátu na prezidenta Kennedyho konečně vyšel v režisérské verzi

jfk perexNa přelomu osmdesátých a devadesátých let byl americký režisér Oliver Stone (Četa, Narozen 4. července, Vítězové a poražení) na absolutním vrcholu, každý jeho film byl událostí a navíc dokázal vyvolat bouřlivé emoce, protože se vždy věnoval kontrover...