Světem obchází strašidlo menopauzy!

Světem obchází strašidlo menopauzy!

Tisk

manifest-menopauzy-perexKnížku „Manifest menopauzy“ Jen Gunterové si recenzenti přehazují jako horký brambor a recenzentky se k recenzi nemají, ač by byla namístě, ovšem jako jsou gynekologové a ne pouze gynekoložky, tak i muž může referovat o knize jednoznačně určené ženám. A nejen referovat, ale i poučit se.

 

Tato kniha je ovšem psána i pro muže. To jim je určen podtón, který jim vyčítá přehlížení ryze ženských problémů a jejich nepochopení. Pera se tedy chopila žena, aby věci napravila, a budiž jí to přičteno ke cti. Je věru co uvádět na pravou míru, jak dosvědčuje i autorčina analýza.

Co ženy trápí? Například chápání menopauzy jako toho, co je třeba léčit. Menopauza není nemoc, která vyžaduje medikaci. Je to přirozený stav ženského organismu, stav, který s sebou přináší jisté zdravotní problémy a jen je třeba najít způsoby, jak ženám tuto životní změnu ulehčit.

Není toho málo, co musí ženy řešit po poslední menstruaci, ať jsou to návaly horka, menstruační chaos, osteoporóza, mozková mlha, deprese, demence, vaginální atrofie, močový měchýř, sex nebo spánek.

Jen Gunterová jako o řešení se v prvé řadě zmiňuje o MHT, menopauzální hormonální terapii, již zvláště v amerických podmínkách se snaží rehabilitovat, přičemž nezapomíná ani na její omezení, ani na další způsoby zvládání menopauzy – např. pomocí fytoestrogenů, potravin, hormonů, menodiety, doplňků stravy, a snaží se varovat před metodami, které spíše škodí. Tak přináší základní i detailní orientaci všem ženám v přechodu a po přechodu, a nejen jim.

 manifest-menopauzy 1

Manifest menopauzy. Vstupte do nové životní fáze s hrdostí, seznamte se s fakty o svém těle a získejte kontrolu nad zdravím
Autorka: Jen Gunterová
Původní název: The Menopause Manifesto: Own Your Health with Facts and Feminism (2021)
Žánr: populárněvědná literatura
Nakladatelství: Jan Melvil Publishing
Rok vydání: 2022, pevná vazba
Počet stran: 408

Hodnocení: 100 %

www.melvil.cz/kniha-manifest-menopauzy/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martina Boučková umí psát skvělé pasti na čtenáře

martina bouckova200Známe se několik let. Máme za sebou spolupráci při propagaci knížek, dobře vím o její vášni pro psaní. Skvěle fabuluje a je mistrem dialogů. Na začátku vydala texty pro děti, dnes se posunula o stupínek výš a vycházejí jí i knížky...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Po dlouhé době kuchařka, co se mi trefila do chutí

varime beze zbytku200V nakladatelství Grada vyšla kuchařka Kateřiny Bičíkové s názvem Vaříme beze zbytku: Recepty od kořínku až po květ. Už po letmém prolistování jsem věděla, že z ní budu vařit!

 

...

Literatura

Pod pokličkou firmy Google

Google 200Vyhledávač Google znají všichni, nad skvěle fungující firmou už přemýšlí méně lidí. Koho zajímá, jak to v Google funguje, jak se baví, jaká je tam atmosféra, anebo jak mít také tak dobrou společnost, neměla by ho tato kniha minout.

Divadlo

Listopadovou premiéru baletu Romeo a Julie v novém pojetí uměleckého šéfa Baletu ND Petra Zusky navštíví i královna Mab

200divPřípravy na premiéru nové inscenace Romea a Julie jsou v plném proudu. Premiéra je plánována na 14. listopadu v 19 hodin ve Státní opeře, druhá premiéra se uskuteční 15. listopadu.

...

Film

Byl Koniáš jen synem své doby?

temno obalka 200Postava jezuity Antonína Koniáše, nejen v 18. století proslulého ničitele kacířské literatury, odedávna vzbuzuje vášně spojené s výrazně negativním hodnocením. Když se některý veřejný činitel chová "nekulturně" (třeba o...