Víme, jak na diabetes druhého typu!

Víme, jak na diabetes druhého typu!

Tisk

cirkakod-200Po úvodní zásadní knize „Cirkadiánní kód“, ukazující, že vše v našem těle se řídí „vnitřními hodinami“ a že je namístě žít v souladu s nimi, přichází Satchin Panda s konkrétní aplikací své teorie na zvládání a léčbu diabetu v titulu „Cirkadiánní kód proti cukrovce“.

Podstatným Pandovým zjištěním je konstatování, že narušení základních cirkadiánních rytmů může vyvolat cukrovku. Dokazuje to svými výzkumy. Odsud vychází k návrhu řešení tohoto problému. Tam, kde za prediabetes a diabetes mohou nezdravé životní návyky (tj. jde o diabetes druhého typu), pak tyto návyky stačí změnit a hyperglykemie (coby určující příznak prediabetu a diabetu) zmizí.

Jak tedy žít v souladu s našimi cirkadiánními rytmy? Toto hledisko lze uplatnit na tři hlavní okruhy našich životních činností: jídlo, fyzickou aktivitu a spánek. Tyto tři oblasti lze podle jejich rozložení v čase, a tedy v souladu s cirkadiánními rytmy optimalizovat.

Dvanáctitýdenní program pro sladěni s cirkadiánními rytmy 

Satchin Panda tuto optimalizaci navrhuje. Jednak radí, kdy jíst (dospívá k tzv. přerušovanému půstu a pravidelnému časovému oknu, do něhož bychom se se svým stravováním měli během dne vtěsnat), co jíst (se soupisem konkrétních potravin) a co nejíst (opět soupis, tentokrát toho, co ke konzumaci nedoporučuje), a také co jíst ráno, k obědu a k večeři. Dále radí, jak cvičit (ráno, odpoledne, po večeři). Doporučuje i pravidelný spánek v souladu s tím, jak jsme naprogramováni na denní světlo a noční tmu.

Aby čtenáře motivoval k boji s prediabetem a diabetem, na závěr sestavil dvanáctitýdenní program, v němž podrobně popisuje, co podnikat, abychom své činnosti sladili se svými cirkadiánními rytmy a tak udržovali glykemii v přijatelných mezích.

Tato Pandova kniha se začleňuje do širšího kontextu publikací, které stopují souvislosti civilizačních chorob s moderním životním stylem a vzhledem k těmto souvislostem se snaží životní návyky měnit a vylepšovat.

cirkakod

Cirkadiánní kód proti cukrovce
Autor: Satchin Panda
Původní název: The Circadian Diabetes Code (2021)
Žánr: populárněvědná literatura
Nakladatelství: Jan Melvil Publishing
Rok vydání: 2022, brožovaná vazba
Počet stran: 300

Hodnocení: 100 %

www.melvil.cz/kniha-cirkadianni-kod-proti-cukrovce/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Poznat jiné země je velice obohacující

Dagmar Beňaková„Císařovna Sisi proslula jako vášnivá cestovatelka, navštívila tolik zajímavých a turisticky atraktivních míst, že jsem se vydala po jejích stopách. A pak mě napadlo, že bych vše mohla sepsat a že by její cesty mohly...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zeleninová kuchařka pro vegany. Jak na skvělá a zdravá jídla?

 

zeleninaNakladatelství Smart Press vydalo v roce 2018 vynikající Zeleninovou kuchařku Petra Klímy, která může potěšit nejen milovníky rostlinné stravy, ale také ty, kteří se chtějí stát vegetariány či vegany. Kdo je Petr Klíma a na...


Literatura

I mech si zaslouží naši pozornost

Naslouchani mechu 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha Naslouchání mechu od Robin Wall Kimmererové. Pronikněte do vědy zvané bryologie i vy!

...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav reprízuje představení Je úchvatná!, příběh „královny kraválu“

je uchvatna200Od konce minulé sezóny uvádí Městské divadlo v Mladé Boleslavi úspěšnou komedii Petera Quiltera Je úchvatná! Jde o skutečný příběh Američanky Florence Foster Jenkins. I když je považována za nejhorší operní pěvkyni všech dob, přesto se jí po...

Film

Duna: Lynchova óda na prostor

lynch 200Pokud filmový fanoušek uslyší nebo přečte jméno David Lynch, zcela jistě ho to nenechá chladným. Ať už jsou emoce z jakéhokoli bodu celého spektra, tak vždy tam jsou, protože jméno tohoto svérázného režiséra snad ani nedokáže emoce nevyvolat. A pok...