S Průvodcem přírodou budou výlety ještě pestřejší

S Průvodcem přírodou budou výlety ještě pestřejší

Tisk

pruvodce prirodou 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha Průvodce přírodou na výlety s podtitulem Snadné určování živočichů, rostlin a hub podle biotopů od Frank a Katrin Heckerových. Určitě si ji nenechte ujít a třeba vám pomůže plnit nějaké předsevzetí jako je chodit častěji na procházky nebo se více dívat kolem sebe.

 

Jedná se o dalšího průvodce přírodou, který je tím pádem podobný jako v loňském roce vydaný Atlas hub nebo kniha Poznáte ptáky našich zahrad?. Jedná se o překvapivou, a hlavně moc dobrou věc, protože tyto knihy jsou velmi praktické, přehledné a zkrátka kvalitní.

Kniha je rozdělena do těchto biotopů: les, louka a pole, lidská sídla, voda, hory a velehory, pobřeží a kapitol živočichům na stopě a jedovaté rostliny. Autoři v úvodu vysvětlují, že při volbě biotopů vycházeli z toho, kde si daného živočicha nejspíše povšimneme a vědomě se zaměřili na nápadné druhy, které se dají dobře pozorovat. Z tohoto důvodu se v knize nachází více popisů ptáků než brouků, protože je snazší je pozorovat.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Vyrazte do přírody s tímto skvělým průvodcem

U každé houby, rostliny nebo živočicha je fotografie, české i latinské pojmenování, tři krátké odrážky s významnými vlastnostmi a následuje text s popisem, výskytem a zajímavostmi. Rostliny a živočichové jsou zde uváděni vždy v tomto pořadí: od rostlin k živočichům a od „malých“ po „velké“, tedy od bezobratlých až po velké obratlovce.

Průvodce je určen především k použití přímo v terénu, ale i při samotném čtení se můžete dozvědět spoustu nového. Mě například z botaniky zaujalo, že jaterník má nejprve květy a až poté listy, že se dá brusnice borůvka velmi snadno zaměnit s jedovatou vlochyní bahenní nebo že smrtelně jedovatou rostlinou je štědřenec odvislý, jehož květy zdobí zahradu mé mámy.

Ohledně zvířat mě překvapilo, že zvuk cvrčka se nese až 100 metrů daleko, zaujal mě zajíc bělák vyskytující se v severní Evropě a Alpách a chci si zapamatovat rozdíl mezi králíkem divokým a zajícem polním – zajíc má vždy černé špičky uší. A také jsem se kochala všemi fotografiemi.

Pokud rádi vyrážíte do přírody a pozorujete svět kolem sebe, nebo máte doma zvídavé děti, neměli byste si Průvodce přírodou na výlety nechat ujít.

Katrin Heckerová a Frank Hecker jsou kvalifikovaní biologové se zaměřením na zoologii, botaniku a mořskou biologii. Ve svém obytném voze často vyráží do divočiny, kde pozorují a dokumentují přírodu. Frank Hecker se proslavil jako fotograf přírody. Mnoho let publikuje přírodopisné články ve známých časopisech a novinách a je autorem několika knih. Katrin Heckerová je autorka knih o přírodě na volné noze. Vroucný vztah k přírodě si často užívá na svém pozemku uprostřed divočiny v přírodní oblasti Schleswig-Holstein, kde ráda vymýšlí a zkouší různé vychytávky pro zlepšení životních podmínek divokých zvířat, která žijí v její zahradě.

pruvodce prirodou

Průvodce přírodou na výlety
Snadné určování živočichů, rostlin a hub podle biotopů
Autor: Frank a Katrin Heckerovi
Překlad: Jana Čeřenová
Žánr: příroda, zvířata
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2021
Počet stran: 368
Hodnocení: 95 %

https://www.knihykazda.cz/pruvodce-prirodou-na-vylety/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní kočičí a pohádkové novinky z LIKA KLUBU

lika klub logoZatímco si leckde stěžují na „okurkovou“ sezonu, v nakladatelstvích je tomu během prázdnin právě naopak. Všichni finišují s přípravami knih, aby byly všechny včas hotovy pro tak toužebně očekávaný vánoční trh.

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Naučte se, jak zhubnout břicho

jak zhubnout bricho200Další kniha zaměřená na zdraví z Nakladatelství KAZDA se tentokrát zaměřuje na břišní tuk a nese název Jak zhubnout břicho. Zjistěte, co v ní najdete.

 

...

Literatura

Jak na vysoký tlak

tlak perexTak jsem se těšila, že jsem konečně našla návod na to, jak pomoci například tatínkovi od vysokého krevního tlaku, aniž by musel denně užívat bobule, o kterých ani sám neví, jestli mu pomáhají, a nemusel žít stále v obavě, že si je zapomene zobnou...

Divadlo

Koně se také střílejí – zlínské divadlo představí taneční maraton na život a na smrt

Kone se take strileji Plakat 200Šest hereckých párů tančících na jevišti Velkého sálu za doprovodu živé kapely. Nekonečný taneční maraton, při kterém by člověk vypustil duši. Ale právě tento tanec možná pomůže přežít čas hospodářské krize. ...

Film

Spolu s filmem vychází i kniha o Všech dobrých rodácích

200filmO co všechno se Národní filmový archiv, už nějakou dobu pod novým vedením, zasloužil? Hodlá zastavit letitý, mimořádně záslužný a svou informační šíří nenahraditelný časopis Filmový přehled, v posledním roce odsouzený živořit ve výhradně internetové podo...