Skvělá učitelka Samin Nosratová

Skvělá učitelka Samin Nosratová

sul tuk200Vaření by mělo přinášet každému radost z dobře vykonané práce, nemělo by být pouhou povinností a mělo by vést ke kýženému výsledku. Podle Samin Nosratové všichni dokážeme skvěle vařit ze všeho, co doma najdou. Musíme jen uvolnit vlastní fantazii a naučit se dobře ovládat čtyři základní prvky: sůl, tuk, ocet a žár. Kdo se to správně naučí, je vítěz.

 

Rady do kuchyně

Kdo rád jí, snaží se přijít na kloub přípravě pokrmů, které mu chutnají. Potřebuje vědět, co se kombinuje s čím, aby výsledek byl jedinečný. Samozřejmě je jednodušší si nechat navařit a být obyčejným jedlíkem. Jenže to není ono. Jak se stát správnou kuchařkou či kuchařem? Na to má návod právě autorka velké návodné publikace. Pokud se do ní začteme, brzy pochopíme kuchařské náležitosti a časem s jistotou nachystáme na talíře i to, co jsme baštili v restauraci či u známých. Ovšem na začátku musí být kousek teorie a znalost kuchařských základů.

Sůl, tuk, ocet žár aneb Jak dobře vařit je skvělým návodem, kterak se stát slušnou hospodyňkou, dobrým kuchtíkem. Zároveň je jedinečnou knihou, která se čte doslova jako román. Zkušenosti Samin Nosratové a její příjemný přístup k práci nedělá ze čtenáře pouhého žáka. Autorka v něm vidí partnera, parťáka, kterému objasní, jak dobře postupovat při přípravě chutné krmě. Najednou vidíme, že to není vůbec nic těžkého. Pěkně, krok za krokem, se dostaneme od potravin k plnému talíři.

Čtyři prvky

Co je velmi důležité, jsou kapitoly, které se věnují jednotlivým prvkům, které autorka považuje za základ celého vaření. Tady se dozvíme, kterak správně solit, jakou zvolit sůl, k čemu je který tuk vhodný, proč je nutná kyselost a co dokáže patřičný žár. Tyto zásady je třeba dobře pročíst, pochopit, nastudovat a vzít si za vlastní. Při následném procvičování u plotny už jde všechno samo. Brzy zjistíme, že i knedlíky s vajíčkem se mohou stát neopakovatelným pokrmem a ozdobou našeho jídelníčku.

Všechny kroky, které autorka popisuje, jsou doplněny názornými a přehlednými ilustracemi Wendy MacNaughtonové. Vše je na nich rozepsáno a rozkresleno do detailů. Po pečlivé teoretické přípravě se v druhé části kuchařky dostaneme k jednotlivým receptům. Nakonec nám autorka poradí, jak správně vytvořit menu k důležitým událostem.

sul tuk

Název: Sůl, tuk, ocet, žár aneb Jak dobře vařit
Autor: Samin Nosratová
Ilustrace: Wendy MacNaughtonové
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: LEDA
Rok vydání: 2020
Počet stran: 480
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: nakladatelství

Odkaz na web: www.leda.cz


 

Přihlášení



Soutěže

Za časů ušatých čepic…

Jo, jo, to bývaly časy. Venku nasněžilo, mráz lezl za nehty, děti sáňkovaly a koulovaly se, oblečení samý sníh a boty promáčené, dobře bylo. Prý tehdy světem chodil medvědář, který na poutích a jarmarcích předváděl svého medvěda.
Jonathan Livingston

Krása vsakující se do míst, kde žijeme...

Začala bych duchem místa. Odkazem mých předků. Nalezením svých silných míst. A začala kolem sebe tvořit krásu, která se podle autorky bude vsakovat do místa, na kterém žijeme. Zamyslela jsem se. Znáte ty lidi, kteří umí udělat domov kdekoliv? U kterých je vám krásně, protože z ničeho udělali mnoho? Tak tady bych si byla jistá, že tito lidé vědí, kam náleží.
GRADA
Banner

Videorecenze knih

Banner

Rozhovor

Na dobré přátele by člověk neměl zapomínat, říká Robert Rohál

robert perex1Nejen dramaturgii divadelního předplatného, ale také koncertů či besed má od letošního května v Domě kultury v Kroměříži na starosti Robert Rohál. Jako programový pracovník se také spolupodílí na dalších akcích a festivalech. Kultura mu v...

Hledat

Sylva Lauerová: V románu Hodina zmijí své pokušení hrát si se čtenáři posouvám až k hranici dokonalosti

Fanoušci spisovatelky Sylvy Lauerové se po třech letech konečně dočkali a jejich radost může být hned dvojnásobná. Je to jen pár týdnů, co vyšla její sbírka poezie s názvem Klóketen a nyní se na knižních pultech objevil i nový román Hodina zmijí.

Čtěte také...

Pralesům v Amazonii lze pomoci koupí paraořechů či oleje z nich

awashop perex
Jak může "obyčejný smrtelník" pomoci Amazonii? Jednoduše - kupovat paraořechy nebo paraořechový olej. "O požárech v Amazonii se píší články, vlády posílají vojáky na hašení požárů, lidé zas nemalé peníze. Aby se v Amazonii nevypalova...


Literatura

Pokračování Smrtky opět hitem letošního roku

Nimbus maláPrvní díl trilogie s názvem Smrtka od Neala Shustermana se stal jednou z nejoblíbenějších young adult knih za minulý rok. Dokázal Nimbus doskočit na vysoko nastavenou laťku?

...

Divadlo

Vánoční festival v divadlech Rokoko a ABC

vanocni festival divadlo rokoko abcDruhý ročník originálního jednodenního divadelního festivalu se uskuteční v sobotu 8. prosince. Podtitul vánoční skutečně přinese zážitky týkající se největších svátků v roce. Divadelní hry, doprovodný program a...

Film

SIGNÁL – solidní, trochu pohodlná komedie
ImageProměny, PIKO, Czech Made Man jsou první tvůrčí počiny mladého režiséra Tomáše Řehořka. V 25 letech, kdy takový Stanley Kubrick teprve s režírováním začínal, přichází Řehořek již se čtvrtým celovečerním snímkem, tentokrát s vesnicko...