Vyšla bible pro ty, které láká fermentování

Vyšla bible pro ty, které láká fermentování

Tisk

fermentace200Nakladatelství Anag vydalo v loňském roce Průvodce světem fermentace podle Farmhouse Culture. Za tímto dílem stojí bývalá ředitelka a zakladatelka Farmhouse Culture a její syn, který zde zastává funkci vrchního fermentisty a vývojáře nových produktů.

 

 

Úvod knihy je zaměřen na společnost Farmhouse Culture, následují informace o fermentování a úvod do něj. Tady se čtenáři dozví vše o přínosech fermentace, ale také o potřebném vybavení, ingrediencích a nechybí zde ani rady a tipy a návody na řešení problémů. Bylo by sympatické, že autoři netrvají na tom, aby člověk měl nějaké složité vybavení, právě naopak zmiňují, že pro přípravu většiny receptů postačí zavařovací nebo jiná podobná sklenice o objemu jeden až čtyři litry s víkem opatřeným kvasnou zátkou nebo jiným zařízením.

Následující kapitoly už obsahují recepty a zaměřují se na kysané zelí, kimči, zeleninu ve vlastní šťávě nebo nálevu, chilli pasty a pálivé omáčky, okurky, fermentované ovoce, kvas, kombuchu a vodní kefír a také na medovinu. Poslední kapitola je o dosycování a dochucování fermentovaných nápojů a v závěru nechybí zdroje, poděkování, informace o autorech a rejstřík.

U každého receptu je krátký úvod obsahující například tipy na servírování (třeba levandulové zelí je doporučováno servírovat s hnědou rýží a grilovanou zeleninou a při konzumaci máte věnovat vzpomínku kalifornským beatníkům a Létu lásky roku 1967) podrobně popsaný postup, rozpis množství na určitou nádobu, seznam potřebného vybavení a také praktická tabulka s informacemi o teplotě a době kvašení. U většiny z nich nechybí ani kvalitní barevné fotografie.

Při letmém pohledu do knihy jsem se bála, že recepty budou příliš exotické, ale nebylo tomu tak. Velmi mě zaujalo, že do většiny z nich se dá použít jako základ šťáva z kysaného zelí, případně zelí samotné. My jej máme vždy v pohotovosti, takže můžu s chutí experimentovat. Inspirace je zde opravdu mnoho a jedná se o netradiční a lákavé kombinace, jako například zelí s kari a rozinkami, zelí na způsob pad thai, mandarinkový řepný kvas s čerstvou kurkumou nebo třeba vodní kefír s kokosovou vodou a mangem. Líbily se mi také recepty na mrkev se zázvorem a černým sezamem, cibuli s černým pepřem, řepnou hořčici s křenem, fazolky s koprem nebo borůvky se zázvorem.

Návodů je zde opravdu hodně a vše je tak dobře popsáno, že se opravdu jedná o bibli fermentování. Můžete z ní připravovat pokrmy, čerpat inspiraci, nebo se na ni obrátit, když budete potřebovat poradit. Já jsem z ní nadšená!

KATHRYN LUKAS je bývalá ředitelka a zakladatelka Farmhouse Culture, firmy sídlící v kalifornském Santa Cruz, jejíž tradičně vyráběné kvašené pokrmy i nápoje získaly řadu nejrůznějších ocenění. Svoji lásku k živým fermentovaným potravinám a jejich léčivé síle, stejně jako své dlouholeté zkušenosti s jejich výrobou šíří prostřednictvím workshopů a kurzů po celém světě.

SHANE PETERSON zastává ve Farmhouse Culture funkci vrchního fermentisty a vývojáře nových produktů. Kromě činnosti v této firmě pracuje i jako konzultant pro společnosti vyrábějící kvašené potraviny a rovněž vede fermentační workshopy jak v USA, tak i v zahraničí.

fermentace

Průvodce světem fermentace podle Farmhouse Culture
Domácí výroba pokrmů a nápojů s živými kulturami včetně 100 receptů od kimči po kombuchu
Autor: Kathryn Lukas a Shane Peterson
Překlad: Martina Benešová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Anag
Rok vydání: 2021
Počet stran: 372
Hodnocení: 93 %

https://www.anag.cz/pruvodce-svetem-fermentace-podle-farmhouse-culture/pA93.5887/


 
Banner

Přihlášení



Vzpoura oceánů ohrožuje lidstvo

Tento fascinující ekothriller, v němž autor zobrazuje vzpouru přírody proti lidstvu jako hororový scénář, nad nímž se tají dech, se stal světovým bestsellerem. Jeho druhé vydání přináší na knižní trh nakladatelství Laser ze společnosti Euromedia Group. První díl už leží na pultech knihkupectví, díl druhý je aktuálně v předprodeji a můžeme se na něj těšit již v únoru 2023.


Laser

Zjistěte, jak přežít ve městě i v přírodě

Kurz přežití je název knihy od Amara Ibrahima, který se dlouhodobě věnuje přežití – pořádá kurzy i o něm přednáší. Tento titul by si měl přečíst každý.


BizBooks
Banner

Rozhovor

Rozhovor se Scarlett Wilkovou na řecké téma

Scarlett Wilkova200SCARLETT WILKOVÁ se narodila se v Ostravě, ale lidé si často myslí, že je cizinka, protože jim její jméno připadá zvláštní. Wilková je však běžné polské jméno – na Ostravsku je polských jmen hodně – a Scarlett proto, že její maminka ...

Hledat

Je libo dystopii?

Kdo sleduje knižní svět, nemohl minout knihu Znamenitá mrtvola od argentinské spisovatelky Agustiny Bazterricy. Jaká je?


Fobos

Čtěte také...

Užijte si No Elevators Day - Mezinárodní den bez výtahů

no-elevators-day perexJiž od roku 2015 se zájemci na celém světě mohou zapojit jedné z iniciativ Mezinárodní asociace sportu a kultury (ISCA), která pod názvem No Elevators Day probíhá v rámci kampaně Now We Move obvykle na konci dubna. Myšlenka a...


Literatura

Smršť: thriller, který graduje jako sněhová bouře

altMůže dům postavený z kamenů, které byly kdysi dávno součástí kaple, a z trámů, po nichž se zoufale natahovali umírající námořníci, než se nad nimi zavřelo moře, přinést někomu štěstí? Brněnské nakladatelství MOBA přišlo na trh s novým románem z pera mistra seversk...

Divadlo

Mladá krev a staré kosti divadelní tradice v příští sezóně HaDivadla

hadivadlo200Brněnské HaDivadlo se ve své 39. sezóně 2013/2014 chystá obrátit svoji pozornost k protipólu dvou postav hrdina – monstrum v klasických dramatických textech. Divadlo se navrátí k ikonám české i světové divadelní tradice, jako j...

Film

Panovnici oddaná do poslední chvíle

200filmV historických románech nebo filmech hrají hlavní roli převážně panovnické rody či představitelé šlechty a služebnictvo se stává pouze kulisou v jejich boji o moc. Přitom život komorných a lokajů je někdy zajímavější a barvitější než jejich pánů. Snímek S...