Fenomén Duckrabbit nejen ve výtvarném umění – výzva pro výtvarníky, spisovatele a další tvůrce

Fenomén Duckrabbit nejen ve výtvarném umění – výzva pro výtvarníky, spisovatele a další tvůrce

Tisk

duckrabbit 200Se zajímavou ideou se na nás obrátil nadšenec pan Ludvík Toman a protože i my často zůstáváme v úžasu nad různými optickými klamy, rozhodli jsme se, poskytnout prostor jeho úvaze a plánu. Pan Toman by rád uspořádal výstavu věnovanou fenómenu, zvanému Duckrabbit. Wittengensteinův obrázek kachny- králíka má být inspirací pro autory, kteří by se rozhodli podpořit tuto akci a zpracovat téma v rámci svých oborů.

 

Ludwig Josef Johann Wittgenstein se narodil 26.dubna 1889 ve Vídni. Patří mezi nejvlivnější filosofy 20. století. Bývá spojován především s analytickou filosofií a filosofií jazyka, ovlivnil však i logické pozitivisty. Přes studium matematiky se dostal k logice a filosofickým otázkám základů matematiky. Po vypuknutí 1. světové války se přihlásil do rakouské armády jako dobrovolník a v jejím průběhu získal na východní frontě několik medailí za statečnost. Po válce pokračoval v bádání a roku 1921 vydal filosofický traktát, v němž, podle svého názoru, vyřešil všechny problémy filosofie a stáhl se do ústraní. Jeho jednoduchý multistabilní obrázek kachny a králíka (Duckrabbit) je pravděpodobně nejznámějším metaobrazem v moderní filozofii. Objevuje se ve Wittgensteinových Filosofických zkoumáních jako příklad „vidění (něčeho) jako (něčeho jiného)" a dvojitosti zobrazení jako takového.

Metaobrazy nejsou nijak zvlášť neobvyklé. Objevují se vždy, když se jedna obrazná představa objeví v jiné obrazné představě, když obraz znázorňuje scénu popisu nebo objevení se obrazné představy, jako například když se ve filmu objeví na zdi pověšená malba nebo když se televizní obrazovka objeví jako rekvizita v televizním pořadu. Samotné médium se nemusí zdvojovat (např. malba zobrazující malbu nebo fotografie, které zobrazují fotografie): jedno médium se může zahnízdit v jiném, jako když se zlaté tele objevuje na olejomalbě, nebo když se v kresbě objeví vržený stín. V jednom slova smyslu se může metaobrazem stát jakýkoliv obraz, pokud se použije jako prostředek k reflektování samotné povahy obrazů. Nejjednodušší perokresba, když je použita jako příklad v diskurzu o obrazných představách, se stává metaobrazem.

Vyjádření/transformace  tohoto pramene by mělo být základním tématem výstavy, kterou pan Toman plánuje v nedakonické nádražní čekárně se zajímavým vestibulem. Vesnička Nedakonice se nachází nedaleko od Uherského Hradiště.

DUCKRABBIT plakat

Dne 28. července 2014 uplyne100 let od doby, kdy začala 1. světová válka. Této události jistě bude věnováno mnoho prostoru ve sdělovacích prostředcích i jinde na veřejnosti. V době 1. světové války býval úsek železnice Břeclav -Bohumín částí C. K. Severní  tratě, na níž leží i železniční stanice Nedakonice. Nedakonicemi se občas mihnul tehdy C. K. jednoroční dobrovolník, dělostřelecký kaprál Ludwig Wittgenstein, později jeden z nejcitovanějších filozofů 20. století, který tudy projíždívával vlaky párkrát z Vídně na frontu do Haliče.

Dle slov pana Tomana je Wittgensteinova definice, vymezující možnosti našeho elementárního poznávání a tím i chápání okolního světa, doplněna prezentací vysvětlovací kresby, které se říkává Duckrabbit. Zacházení s ním způsobuje mnoho komických paradoxů. Proto kolem něho vzniklo cosi, co lze nazvat termínem subkultura a co se odrazilo i ve výtvarném umění, včetně toho intelektuálně nejvyššího. Přesto zbývají a nabízejí se ještě mnohé a rozvíjející interpretace a pokračování, z původní kresby vyplývající další gnoseologické paradoxy.

Tato fakta jsou pro pana Tomana důvodem, proč s dostatečným předstihem oslovuje, v souvislosti s jubileem, autorskou veřejnost, aby jí poskytl dost času na důstojnou intelektuální práci.

Najdou-li se autoři, kteří se rozhodou uvedené téma zpracovat, rádi jim zprostředkujeme kontakt s panem Tomanem.
Zahájení výstavy je plánováno na pondělí 28. července 2014.

duckrabbit

Zdroj informací: pan Ludvík Toman, Wikipedie a internet
http://clanky.rvp.cz/clanek/s/Z/3021/VIZUALNI-GRAMOTNOST-NEBO-GRAMOTNOSTNI-VIZUALNOST.html/

Autor vizualizací: Li Po Fung


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Naším závazkem je uspokojit potřeby všech čtenářů

Roman Svitak 200Nakladatelský dům Grada vstoupil na trh s třemi novými značkami pro své knihy. Co za tímto krokem stojí a jaké se očekávají výsledky? Vyplatí se tímto způsobem investovat dovnitř firmy nebo vše převálcují elektronické knihy? A proč GR...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Městský dům v Přerově nabídne v rámci Československého jazzového festivalu fotografickou a obrazovou výstavu

vystava prerov200Doplňkovým programem letošního Československého jazzového festivalu budou v prostorách Městského domu hned dvě doprovodné výstavy – fotografická i obrazová. Obě výstavy budou k vidění po dobu konání „jazzáku“, tedy ve večerních hodinách ...


Literatura

„Taxikaření je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš“

Priznani taxikaru 200V nakladatelství Jota vyšla kniha Přiznání taxikářů vycházející ze stejnojmenné facebookové stránky. Ta má nyní tisíce sledujících a věřím, že po tomto počinu čísla ještě porostou.

 

...

Divadlo

Bezruči uvedou hit amerických divadelních scén Venuše v kožichu

venuse200Hit amerických divadelních scén Venuše v kožichu bude v ostravském Divadle Petra Bezruče první premiérou roku 2022. Intimní hru o setkání debutujícího autora a režiséra s energickou herečkou uvedeme v režii Jiřího Pokorného. Autorem netradičního rozvržen...

Film

Seznamte se se Soňou Červenou

cervena200Soňa Červená - operní pěvkyně, herečka, světoběžník – usměvavá drobná žena, která ustála neskutečné životní zvraty a přesto je optimistka, která se na něco pořád těší. Pokud jste ještě neměli možnost se s paní Soňou seznámit, neváhejte, budete okouzl...