Roztancovaná Bratislava pohľadom Petra Zelenáka

Roztancovaná Bratislava pohľadom Petra Zelenáka

Tisk

zelenak petr 200V Justičnej sieni Primaciálneho paláca sa 18. apríla predstavil svojimi maľbami Bratislavy Peter Zelenák. Výstava je súčasťou dní otvorených dverí samosprávy hlavného mesta „Bratislava pre všetkých.“ Môžete si ju pozrieť do 28. apríla. Výstavu obohatili svojím vystúpením pozvaní hostia súbor Slovácky krúžek a Skaličané a kabaretná umelkyňa Maja Velšicová.

 

Peter Zelenák vyrastal ulici Kapitulskej, ktorá patrí medzi najstaršie ulice centra Bratislavy. Svoj vzťah a lásku ku kresleniu a výtvarnému umeniu upevnil navštevovaním Ľudovej školy umenia a výtvarných krúžkov pri Dome pionierov. Na výstave Roztancovaná Bratislava prezentuje kresbu na sklo so zatavením z piatich až siedmych rokov. Najstaršia vec na nej je 15 rokov stará a pochádza zo Ženevy. Okrem toho je rád, že môže vystavovať počas otvorených dní, na ktorých sa chystá načerpať veľa inšpirácií. „Je mi cťou, že môžem vystavovať v týchto krásnych priestoroch nakoľko som starý Bratislavčan, starý aj vekovo aj pôvodom. Bratislava je moja srdcovka najmä celá Kapitulská ulička. V rámci bratislavských dní sa chystám navštíviť výstavu v múzeu a vyjsť do ulíc aj so stojanom. Mám veľa nápadov, ktoré chcem spracovať,“ uviedol Peter Zelenák.

zelenak petr 1

Každý z umelcov má svoje krédo a sny, ktorými sa v živote riadi. Petrovým Zelenákovým je: „Nezastaviť sa, lebo keď sa zastavíte, začnete padať, a keď padáte je zle. Keď príde nápad treba ho spracovať. Človek má radosť z úspechu, to ma teší, lebo sa tešia aj ľudia.“ Maliarovým najväčším snom je spraviť si pojazdný karaván, ktorý by slúžil ako galéria, ateliér a zároveň ubytovňa. Miluje cestovanie a všade po Európe kreslí a priťahuje pozornosť ľudí. „Keď to robíte naživo je to zaujímavé. Tento rok to nevyjde, ale ten na budúci by sa to mohlo podariť,“ dodal na záver Peter Zelenák.

zelenak petr 2

Pri svojej tvorbe sa s maliarskym náčiním vrhal do ulíc Bratislavy a celého Slovenska, Viedne, Paríža. Medzi jeho prácami sa nájdu aj obrazy z Čičman, Terchovej , Španej Doliny, ale aj zo Záhoria. Jeho prioritou vždy bola a aj zostane rodná Bratislava. Jej história a novostavby. Z najnovších ho oslovil most Apolo a jeho otáčanie. Bratislava ho inšpirovala aj k napísaniu Ódy na most. Okrem stavieb maľuje aj portréty ľudí, detí, psíka, všetko o čo je záujem.

zelenak petr 3


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Není čas odkládat svá přání, cíle či projekty, které mě naplňují a baví, říká Richard Pachman

richard pachman perexNa Velký pátek 30. března se v 19 hodin uskuteční v olomoucké Redutě slavnostní představení Pašije – Velikonoční příběh zkomponovaného olomouckým skladatelem Richardem Pachmanem pro Moravskou filharmonii...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jeho tělo patřilo sportu, ale duše umění

jehotelo 200„Můj život“ tak nazval výstavu v ústeckém muzeu malíř Gennadij Avdějev. Původně aktivní hráč vodního póla, vystudoval Fakultu tělovýchovy a sportu v Moskvě a stal se trenérem.

...

Literatura

Vraždy ve znamení hvězdy

vrazdy ve znameni hvezdy 200Středem zájmu slibného prozaika Františka Kalendy (* 1990) je historie ve spojení s detektivním příběhem, což mu v minulosti vyneslo nominaci na Cenu Jiřího Ortena. Tentokrát nás zavádí na dvůr Karla IV. a do ulic...

Divadlo

„Psaní je líbání v hlavě“

dobry proti severaku200Únor začal v Městském divadle Zlín premiérou půvabného díla Dobrý proti severáku od Daniela Glattauera. Já jsem se do Dílny vydala hned na první reprízu, protože mě tato kniha dostala a byla jsem moc zvědavá, jak se s ní di...

Film

Tibetské rozjímání v kině Aero

altDruhý festivalový den tibetského filmu a filmu o Tibetu začal unikátním dvouhodinovým dokumentem Zrcadlo prázdnoty z odlehlého a veřejnosti nepřístupného kláštera Seršul. Ve vysokých horách, kde by lidé z nížin měli velké problémy ...